Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Slavonija i Baranja

Nova Gradiška – znamenitosti “Najmlađeg hrvatskog grada”

Nova Gradiška je hrvatski grad koji se nalazi u Brodski-posavskoj županiji. Novu Gradišku čine četiri manja naselja, a to su: Kovačevac, Nova Gradiška, Ljupina i Prvča. Smjestila se uz neke od važnijih hrvatskih prometnica: autocestu Zagreb – Slavonski Brod – Beograd, željezničku prugu Zagreb – Vinkovci, a kroz grad prolazi i državna cesta prema gradovima Požega i Našice. Prema zadnjem popisu stanovništva, u Novoj Gradiški živi oko 14 tisuća stanovnika.

Ako o nekom gradu ili mjestu želimo saznati nešto više, najbolje bi bilo posjetiti njegove znamenitosti te poslušati koju priču imaju za ispričati. Nova Gradiška je nastala u Terezijansko doba i upravo je iz njega ostalo puno sačuvanih znamenitosti građenih u stilu kasnog baroka. Duh toga vremena u Novoj Gradiški se uvelike osjeća i danas, u vremenu kad je savršeno spojen s ovim modernim vremenima. Najposjećenija lokacija u Novoj Gradiški je definitivno stara gradska jezgra u kojoj se može doživjeti upravo ta ljepota i osjećaj kasnog baroka. U prilog nadimku Nove Gradiške koji glasi “Najmlađi hrvatski grad” ide i činjenica da znamenitosti uglavnom datiraju s početka 19. stoljeća što to samo i dokazuje.

Crkva svete Terezije Avilske

Jedna od najistaknutijih znamenitosti stare jezgre grada je Crkva svete Terezije Avilske. Nju je nemoguće izbjeći jer se smjestila u samom centru jezgre, a njena gradnja je započela 1754. godine. U potpunosti je izgrađena 1765. godine. Krasi ju jedinstveni barokni toranj koji podsjeća na piramidu. Gledajući graditeljske karakteristike ove znamenitosti, ona sasvim sigurno pripada u sami vrh najvažnijih sakralnih građevina u cijeloj Slavoniji. Crkva svete Terezije Avilske ujedno je i najstarija građevina u Novoj Gradiški.

Župna crkva Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije

Ova je župna crkva podignuta u vremenu između baroka i klasicizma, točnije građena je od 1811. do 1828. godine. Najvrjedniji predmet vezan uz ovu crkvu nalazi se u njezinoj unutrašnjosti, a riječ je o oslikanom zidu koji prikazuje Kristovo rođenje i Sveto Trojstvo. Na slici su prikazani još i likovi četiri evanđelista u medaljonima iznad prozora, sveta Cecilija, kralj David i anđeli na zidu pjevališta. Ove predivne prizore oslikao je hrvatski slikar Celestin Medović.

Novogradiška gimnazija

Zgrada Novogradiške gimnazije je podignuta prema nacrtima poznatih arhitekata Ludwiga i Hulsnera iz Leipziga. Građena je od 1894. do 1896. godine, a zbog svog izgleda je vrlo značajna i lijepa znamenitost u Novoj Gradiški. Puno uglednih hrvatskih ličnosti iz svih sfera života je nekoć pohađalo ovu školu, a vrijedi izdvojiti neke od njih kao što su: Miro Gavran, Ivo Štivičić, Tito Bilopavlović, Kazimir Klarić, Ivan Slišurić, Željko Knežević, Ferdinand Kulmer, Tomislav Petranović, Marijan Bušić i drugi.

Gradski park

Gradski park u Novoj Gradiški oblikovan je po uzoru na poznate francuske perivoje s pravilnom mrežom staza. Početkom 20. stoljeća njegov je izgled malo promijenjen kada je dotjeran u stilu engleskog parka, a taj izgled zadržao je i do danas. U sjevernom djelu parka nalazi se vodoskok Tri gracije, Vinka Fabrisa iz 1978.

Tiskara i knjižnica Bauer

Tiskara i knjižnica Bauer je poznata secesijska građevina izgrađena početkom 20. stoljeća, točnije 1909. godine. Prvu je tiskaru u Novoj Gradiški osnovao Mavro Bauer 1882. godine, a 1910. godine seli svoj posao na spomenutu lokaciju. Tiskara je radila do 1941. godine pod vodstvom njegovih sinova, a danas se u tom prostoru smjestila Turistička zajednica grada.

Izvor fotografija:

Možda će vas zanimati

Svijet

Jamajka je zemlja koja je već desetljećima na top listi turističkih destinacija. Otok na kojem imate priliku uživati u prirodnim ljepotama kao što su...

Svijet

Ako većinu ljudi upitate koja je njihova omiljena destinacija rijetko tko će vam odgovoriti da je to Grenland. Ali razlog za to ne leži...

Svijet

Madagaskar je država koja se ne može usporediti s niti jednom drugom državom na čitavom svijetu s obzirom na njenu divljinu, krajolike te etničku...

Svijet

Kolumbija ima reputaciju koju ne bi poželjela nijedna zemlja na svijetu, a koja se temelji na mišljenju da je ovo zemlja Pabla Escobara i...