Nova Gradiška – znamenitosti “Najmlađeg hrvatskog grada”

Nova Gradiška je hrvatski grad koji se nalazi u Brodski-posavskoj županiji. Novu Gradišku čine četiri manja naselja, a to su: Kovačevac, Nova Gradiška, Ljupina i Prvča. Smjestila se uz neke od važnijih hrvatskih prometnica: autocestu Zagreb – Slavonski Brod – Beograd, željezničku prugu Zagreb – Vinkovci, a kroz grad prolazi i državna cesta prema gradovima Požega i Našice. Prema zadnjem popisu stanovništva, u Novoj Gradiški živi oko 14 tisuća stanovnika.

Ako o nekom gradu ili mjestu želimo saznati nešto više, najbolje bi bilo posjetiti njegove znamenitosti te poslušati koju priču imaju za ispričati. Nova Gradiška je nastala u Terezijansko doba i upravo je iz njega ostalo puno sačuvanih znamenitosti građenih u stilu kasnog baroka. Duh toga vremena u Novoj Gradiški se uvelike osjeća i danas, u vremenu kad je savršeno spojen s ovim modernim vremenima. Najposjećenija lokacija u Novoj Gradiški je definitivno stara gradska jezgra u kojoj se može doživjeti upravo ta ljepota i osjećaj kasnog baroka. U prilog nadimku Nove Gradiške koji glasi “Najmlađi hrvatski grad” ide i činjenica da znamenitosti uglavnom datiraju s početka 19. stoljeća što to samo i dokazuje.

Crkva svete Terezije Avilske

Jedna od najistaknutijih znamenitosti stare jezgre grada je Crkva svete Terezije Avilske. Nju je nemoguće izbjeći jer se smjestila u samom centru jezgre, a njena gradnja je započela 1754. godine. U potpunosti je izgrađena 1765. godine. Krasi ju jedinstveni barokni toranj koji podsjeća na piramidu. Gledajući graditeljske karakteristike ove znamenitosti, ona sasvim sigurno pripada u sami vrh najvažnijih sakralnih građevina u cijeloj Slavoniji. Crkva svete Terezije Avilske ujedno je i najstarija građevina u Novoj Gradiški.

Župna crkva Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije

Ova je župna crkva podignuta u vremenu između baroka i klasicizma, točnije građena je od 1811. do 1828. godine. Najvrjedniji predmet vezan uz ovu crkvu nalazi se u njezinoj unutrašnjosti, a riječ je o oslikanom zidu koji prikazuje Kristovo rođenje i Sveto Trojstvo. Na slici su prikazani još i likovi četiri evanđelista u medaljonima iznad prozora, sveta Cecilija, kralj David i anđeli na zidu pjevališta. Ove predivne prizore oslikao je hrvatski slikar Celestin Medović.

Novogradiška gimnazija

Zgrada Novogradiške gimnazije je podignuta prema nacrtima poznatih arhitekata Ludwiga i Hulsnera iz Leipziga. Građena je od 1894. do 1896. godine, a zbog svog izgleda je vrlo značajna i lijepa znamenitost u Novoj Gradiški. Puno uglednih hrvatskih ličnosti iz svih sfera života je nekoć pohađalo ovu školu, a vrijedi izdvojiti neke od njih kao što su: Miro Gavran, Ivo Štivičić, Tito Bilopavlović, Kazimir Klarić, Ivan Slišurić, Željko Knežević, Ferdinand Kulmer, Tomislav Petranović, Marijan Bušić i drugi.

Gradski park

Gradski park u Novoj Gradiški oblikovan je po uzoru na poznate francuske perivoje s pravilnom mrežom staza. Početkom 20. stoljeća njegov je izgled malo promijenjen kada je dotjeran u stilu engleskog parka, a taj izgled zadržao je i do danas. U sjevernom djelu parka nalazi se vodoskok Tri gracije, Vinka Fabrisa iz 1978.

Tiskara i knjižnica Bauer

Tiskara i knjižnica Bauer je poznata secesijska građevina izgrađena početkom 20. stoljeća, točnije 1909. godine. Prvu je tiskaru u Novoj Gradiški osnovao Mavro Bauer 1882. godine, a 1910. godine seli svoj posao na spomenutu lokaciju. Tiskara je radila do 1941. godine pod vodstvom njegovih sinova, a danas se u tom prostoru smjestila Turistička zajednica grada.