Putujemo Slavonijom: Od Osijeka do Stare Kapele

Slavonija je regija na istoku Hrvatske koju karakterizira raznolik prirodni krajolik s valovitim brežuljcima i širokim ravnicama. Ime Slavonija ima srednjovjekovno podrijetlo, a nastalo je od latinske riječi Sclavonia koja znači ‘zemlja nastanjena Slavenima’. Slavoniju okružuju rijeke Sava, Dunav i Drava, a osim prirodnih ljepota, poznata je i po velikom broju dvoraca. 

Najveći slavonski grad je Osijek koji se smjestio na rijeci Dravi, a zanimljiv je po brojnim kulturnim događanjima,spomenicima, parkovima i perivojima. Kako bi bolje istražili ovaj predivan dio Hrvatske, preporučujemo da krenete na putovanje i upoznate se s ljepotama slavonskih gradova i sela. Slavonija je idealna destinacija za sve ljude koji preferiraju mirniji odmor i uživanje u prirodnim ljepotama.

OSIJEK

Foto: Pixabay

Grad s višestoljetnom poviješću i brojnim zanimljivostima, nalazi se na desnoj obali rijeke Drave i dom je za više od 100 tisuća stanovnika. Osijek je karakterističan po predivnoj arhitekturi i crkvama izgrađenim u baroknom stilu. Nezaobilazna atrakcija je Osječka Tvrđa, grad-tvrđava izgrađen u 18. stoljeću koji se nalazi na Trgu Svetog Trojstva. Ovaj golemi i monumentalan prostor, s elegantnim zgradama, uključujući i onu u kojoj se nalazi Muzej Slavonije, mjesto je za uživanje uz brojne restorane i terase što je osobito atraktivno tijekom ljetnih mjeseci. Još jedno šarmantno mjesto koje treba staviti na listu je šetnica uz korito rijeke Drave. Promenada je mjesto druženja s prijateljima na brojnim terasama kafića. Grad ima sedam gradskih četvrti i 10 prigradskih naselja.

ĐAKOVO

Foto: Đakovački vezovi – Mirta Germovšek

Smješteno oko 35 kilometara od Osijeka, Đakovo je poznato po spektakularnoj katedrali Sv. Petra izgrađenoj u 19. stoljeću. U centru grada se prostire živopisna ulica Hrvatskih Velikana koja je mjesto dobre atmosfere, prijateljskih susreta i uživanja u brojnim kafićima. Jedna od najpoznatijih đakovačkih manifestacija je Đakovački vez koji se održava svakog srpnja od 1967. godine. Radi se o najvećem hrvatskom tradicionalnom festivalu na kojem sudjeluje više od 70 folklornih skupina iz različitih dijelova svijeta. Đakovo na trenutak postaje centar svijeta i dovodi u Hrvatsku folklorne skupine i nekoliko tisuća izvođača, a svaki od njih ima svoju tradiciju, nošnju i vez.

ILOK

Foto: TZ Ilok

Monumentalni slavonski grad i najistočniji grad u Hrvatskoj smjestio se visoko na obronku s pogledom na rijeku Dunav. Ilok je srednjovjekovni gradić koji su nekada zvali mali Dubrovnik ili Dubrovnik na istoku, a prvi put se spominje još 1267. godine pod imenom Ujlak ili Wylok. Poznat je po nedavno obnovljenom dvorcu obitelji Odescalchi, Muzeju grada Iloka i dvora kneževa iločkih koji imaju veliki značaj u očuvanju hrvatske kulturne baštine. Od ostalih znamenitosti treba istaknuti stari park iz 18. stoljeća s rijetkim vrstama drveća, Iločki podrum iz 15. stoljeća te crkvu sv. Ivana Kapistrana i franjevački samostan.

STARA KAPELA

U samom srcu Slavonije nalazi se etno-selo Stara Kapela koje je stvoreno za odmor daleko od gradske buke i prometnica. Središte seoskog turizma na području Brodsko-posavske županije primjer je života u potpunom skladu s prirodom. Stara Kapela nalazi se na oko 40 kilometara od Slavonskog Broda, a cijelo selo je uređeno u tradicionalnom stilu. Selo ima dugu povijest, a današnji izgled datira još od kraja 18. stoljeća. Danas je ovo turističko selo koje ima nekoliko domaćinstava i dva restorana u kojima možete uživati u pravim, tradicionalnim slavonskim jelima.