Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Slavonija i Baranja

Putujemo Slavonijom: Od Osijeka do Stare Kapele

Slavonija je regija na istoku Hrvatske koju karakterizira raznolik prirodni krajolik s valovitim brežuljcima i širokim ravnicama. Ime Slavonija ima srednjovjekovno podrijetlo, a nastalo je od latinske riječi Sclavonia koja znači ‘zemlja nastanjena Slavenima’. Slavoniju okružuju rijeke Sava, Dunav i Drava, a osim prirodnih ljepota, poznata je i po velikom broju dvoraca. 

Najveći slavonski grad je Osijek koji se smjestio na rijeci Dravi, a zanimljiv je po brojnim kulturnim događanjima,spomenicima, parkovima i perivojima. Kako bi bolje istražili ovaj predivan dio Hrvatske, preporučujemo da krenete na putovanje i upoznate se s ljepotama slavonskih gradova i sela. Slavonija je idealna destinacija za sve ljude koji preferiraju mirniji odmor i uživanje u prirodnim ljepotama.

OSIJEK

Foto: Pixabay

Grad s višestoljetnom poviješću i brojnim zanimljivostima, nalazi se na desnoj obali rijeke Drave i dom je za više od 100 tisuća stanovnika. Osijek je karakterističan po predivnoj arhitekturi i crkvama izgrađenim u baroknom stilu. Nezaobilazna atrakcija je Osječka Tvrđa, grad-tvrđava izgrađen u 18. stoljeću koji se nalazi na Trgu Svetog Trojstva. Ovaj golemi i monumentalan prostor, s elegantnim zgradama, uključujući i onu u kojoj se nalazi Muzej Slavonije, mjesto je za uživanje uz brojne restorane i terase što je osobito atraktivno tijekom ljetnih mjeseci. Još jedno šarmantno mjesto koje treba staviti na listu je šetnica uz korito rijeke Drave. Promenada je mjesto druženja s prijateljima na brojnim terasama kafića. Grad ima sedam gradskih četvrti i 10 prigradskih naselja.

ĐAKOVO

Foto: Đakovački vezovi – Mirta Germovšek

Smješteno oko 35 kilometara od Osijeka, Đakovo je poznato po spektakularnoj katedrali Sv. Petra izgrađenoj u 19. stoljeću. U centru grada se prostire živopisna ulica Hrvatskih Velikana koja je mjesto dobre atmosfere, prijateljskih susreta i uživanja u brojnim kafićima. Jedna od najpoznatijih đakovačkih manifestacija je Đakovački vez koji se održava svakog srpnja od 1967. godine. Radi se o najvećem hrvatskom tradicionalnom festivalu na kojem sudjeluje više od 70 folklornih skupina iz različitih dijelova svijeta. Đakovo na trenutak postaje centar svijeta i dovodi u Hrvatsku folklorne skupine i nekoliko tisuća izvođača, a svaki od njih ima svoju tradiciju, nošnju i vez.

ILOK

Foto: TZ Ilok

Monumentalni slavonski grad i najistočniji grad u Hrvatskoj smjestio se visoko na obronku s pogledom na rijeku Dunav. Ilok je srednjovjekovni gradić koji su nekada zvali mali Dubrovnik ili Dubrovnik na istoku, a prvi put se spominje još 1267. godine pod imenom Ujlak ili Wylok. Poznat je po nedavno obnovljenom dvorcu obitelji Odescalchi, Muzeju grada Iloka i dvora kneževa iločkih koji imaju veliki značaj u očuvanju hrvatske kulturne baštine. Od ostalih znamenitosti treba istaknuti stari park iz 18. stoljeća s rijetkim vrstama drveća, Iločki podrum iz 15. stoljeća te crkvu sv. Ivana Kapistrana i franjevački samostan.

STARA KAPELA

U samom srcu Slavonije nalazi se etno-selo Stara Kapela koje je stvoreno za odmor daleko od gradske buke i prometnica. Središte seoskog turizma na području Brodsko-posavske županije primjer je života u potpunom skladu s prirodom. Stara Kapela nalazi se na oko 40 kilometara od Slavonskog Broda, a cijelo selo je uređeno u tradicionalnom stilu. Selo ima dugu povijest, a današnji izgled datira još od kraja 18. stoljeća. Danas je ovo turističko selo koje ima nekoliko domaćinstava i dva restorana u kojima možete uživati u pravim, tradicionalnim slavonskim jelima.

Izvor fotografija:

Možda će vas zanimati

Sjeverozapadna i središnja Hrvatska

Grad Ozalj, koji već više od osam stoljeća ponosno stoji visoko uzdignut na klisuri iznad rijeke Kupe, prekrasna je top destinacija za sve ljubitelje...

Hrvatska

Ako tražite mjesto na kojem ćete odmoriti dušu i uživati u privatnosti koju je danas toliko teško pronaći, Lokve su odlično mjesto za vas....

Dalmacija

Kao najveće prirodno jezero u Hrvatskoj, Vransko jezero je svojom ljepotom i primamljivom čistoćom oduvijek bilo važan, netaknut dijamant hrvatske prirode. Smješteno je uz...

Svijet

Ne postoji mnogo odraslih niti djece koji nisu čuli za tasmanskog vraga s obzirom na to da je ova životinja vrlo popularan i simpatičan...