Putovanje uz Dunav? Predlažemo rutu kroz 7 zemalja

Dunav

Od Crne šume u Njemačkoj do Crnog mora u Rumunjskoj, Dunav prolazi kroz Austriju, Slovačku, Mađarsku, Srbiju, Hrvatsku i Bugarsku.

Dunav je druga najduža rijeka u Europi, te pleše u dijagonali od Crne šume u Njemačkoj do Crnog mora u Rumunjskoj. Na svojem putu od 2850 km prolazi kroz 10 zemalja, više nego bilo koja druga rijeka na svijetu. Nekada je Dunav bio granica Rimskog Carstva, i od davnina je tradicionalna trgovačka ruta u Europi. Rijeka je također važan izvor energije i pitke vode. Ako ju slijedite – bilo to biciklom, vlakom ili brodom – proći ćete kroz putovanje života.

Ovo je vaša prilika da vidite zemlje povezane zajedničkom – i često zaraćenom – poviješću. Možete vidjeti sve kutove mnogostranog novčića: predrimske tragove, velike osmanske i austrougarske gradove, koncentracijske logore iz Drugog svjetskog rata pretvorene u muzeje, prekrasne pogranične gradove koji se još uvijek otresaju traume nasilnog raspada Jugoslavije. Otkrit ćete kako su ti preokreti promijenili zemlje kroz koje prolazite – i kako su neka granična područja toliko srodna da možda uopće ne postoji granica koja ih razdvaja.

Nastavite čitati kako biste saznali najbolji način da istražite Dunav i gradove koje je on oblikovao u srcu i na istoku Europe.

Dunav ne poznaje granice

Dunav ne poznaje granice. Iz Hrvatske možete ići na sjever prema Mađarskoj, Austriji i Njemačkoj ili na jug prema Rumunjskoj. Putem ćete naići na riječne gradove koji su uglavnom izbjegli pretjerani turizam: Bratislava, Beograd, Passau i Tulcea, na primjer. To su radni gradovi puni pekara, uredskih radnika, vozača tramvaja i studenata koji se bave svojim svakodnevnim životom, bez sputavanja koje masovni turizam često unosi u gradove.

Ako pratite Dunav kroz svoje putovanje, on će vam pokazati prednosti sporog putovanja, jer na brojnim odredištima možete odvojiti vrijeme i upoznati se sa zajedničkim i sukobljenim povijestima zemalja srednje i istočne Europe ili posjetiti ruralne krajolike i vinograde.

Hrvatska

Dunav vodi hrvatsku granicu s Mađarskom prema jugu – kopneni cik-cak Hrvatske koji turisti rijetko vide, zaslijepljeni odsjajima s Jadranskog mora. Pazite na orlove i čaplje u Parku prirode Kopački rit i popnite se na Batića Brdo kako biste bacili pogled na Mađarsku i Srbiju preko široke rijeke.

Ruševine vodotornja u Vukovaru istovremeno su i granatama razbijeni spomen na najveću bitku u Europi nakon Drugog svjetskog rata. Bio je pod opsadom gotovo tri mjeseca 1991. godine, tijekom Domovinskog rata. Osijek je otud udaljen kratkim skokom niz rukavac Drave. Njegova srednjovjekovna citadela govori o starijim ratovima. Mir i tišinu donosi Ilok, gdje se obiteljski vinogradi slažu s vinskim podrumima starim pola stoljeća.

Austrija

Slijedite Dunav prema sjeveru i naći ćete se u Austriji. Svi putevi vode do carskih palača i opernih kuća na obali rijeke u Beču – ali ne prije nego što navratite do opatija, samostana i crkava koje krase gradove kao što su Engelhartszell, Melk, Wachau i Aschach. Grein je također domaćin nekoliko dvoraca. U međuvremenu, iznad Dunava izvire nacistički koncentracijski logor Mauthausen preobražen u spomenik i muzej.

Nakon obilaženja očaravajućih gradova na periferiji, spremni ste za glavni grad Austrije, Beč. Njegov današnji profinjeni izgled opovrgava činjenicu da je pretrpio katastrofalna oštećenja tijekom Drugog svjetskog rata. Srećom, neke od zgrada su pošteđene, a druge pažljivo obnovljene nakon rata. Danas su kulturne aktivnosti u središtu pozornosti, s glazbenim nastupima, klasičnom estetikom i brojnim kazalištima.

Beč je vrlo pogodan za hodanje, stoga obujte dobre cipele i krenite poznatim trgovačkim ulicama, popnite se na toranj katedrale sv. Stjepana za spektakularan pogled i otkrijte blaga u Prirodoslovnom muzeju prije nego što uronite u obližnji vrt tropskih leptira.

Beč je prepun parkova

Jedno od najboljih razdoblja za posjet Beču su zimski mjeseci kada je grad okićen svjetlucavim svjetlima i svečanim ukrasima. Bečki božićni sajmovi obično se smatraju među najboljima na svijetu, a naći ćete ih na mnogim gradskim trgovima i u vrtovima palača od kraja studenog nadalje.

Kao što Dunav vijuga, možete i vi, prateći njegove pritoke stazama pšenice, kukuruza i suncokreta. Regija Wachau prošarana je vinogradima koji opskrbljuju vinske konobe koje se spuštaju do dunavske biciklističke staze. Nacionalni park Donau-Auen još je jedan dobar izgovor za piknik; štiti biološku raznolikost dunavskih poplavnih područja.

Slovačka

Rijeka nas dalje vodi duž slovačko-mađarske granice, stišćući se između Hainburških brežuljaka i Malih Karpata. Pogranični grad Komarno uokviruje svoj glavni trg s 45 zgrada od kojih svaka predstavlja arhitektonski stil jedne europske zemlje. Bratislava bi, s druge strane, mogla biti samo jedan od najpodcijenjenijih (kao i najmlađih) glavnih gradova u Europi. Udaljena je od turističkih ruta, uvučena između Dunava i brda i vinograda Dunavske nizine. Uske popločane ulice i srednjovjekovne gradske zidine pričaju priče o njegovom vremenu gospodarskog, političkog i kulturnog središta srednje Europe.

Mađarska

Glavni grad Mađarske je Budimpešta, koja s pravom nosi nadimak “Dunavski biser”. Budim, prvotno sjedište Kraljevine Mađarske, udružio se s istočnom Peštom u 19. stoljeću, stvorivši grad koji se proteže preko rijeke. Dvorac Buda pruža pogled na Dunav i nalazi se na zapadnoj obali. Na istoku se možete prošetati do Katedrale sv. Stjepana, sinagoge u ulici Dohany i mađarskog parlamenta, što su sve prekrasni primjerci povijesne arhitekture.

Ako krenete na vožnju biciklom ili vlakom u trajanju od tjedan dana ili više, imat ćete dovoljno vremena da zaronite u i izađete iz gradova s dvorcima poput Višegrada ili popločane umjetničke kolonije Szentendre.

Nepoznati Szigetkoz, smješten između austrijske i slovačke granice, proteže se na više od 500 otoka preko bezbrojnih potoka zapadnog Podunavlja. Šumovita brda izbijaju rijeku južno prema Budimpešti, tvoreći zavoj Dunava.

Gradovi koji su izrasli uz Dunav uglavnom su nepoznati izvan Mađarske. U Gyoru su razasute barokne crkve i palače u mađarskoj nizini. Esztergom drijema u sjeni najveće mađarske katedrale.

Esztergom je dom najveće mađarske katedrale

Rumunjska

Dunav izvire na rumunjskoj obali, hraneći otoke trske, lagune, pašnjake, šumovite kanale, močvare i pješčane dine delte Dunava. Jedno od najvećih močvarnih područja na svijetu, ono je gore s otočjem Galapagos i Velikim koraljnim grebenom u smislu bioraznolikosti, s 30 različitih ekosustava u kojima živi 300 vrsta ptica. Provozajte se čamcem i upoznajte ljude koji zarađuju za život ribom.

Tulcea otkriva drugu stranu rumunjskog Dunava: stranu provincijskog radnog grada. To je bila vitalna luka nekoliko tisuća godina, pa pokazuje djeliće bizantskih, genovskih, otomanskih i rumunjskih vladara koji su postavili džamije i spomenike uz rijeku.

Rumunjski grad Drobeta-Turnu Severin osnovan je prije više od 2000 godina i posut je tragovima starih Rimljana – najpoznatiji je most preko Dunava koji je sagradio Apolodor iz Damaska kako bi ubrzao prolaz rimskih trupa tijekom drugog rata s Dačanima. Lokalni muzej Drobeta-Turnu Severin nudi prekrasne uvide u ovo razdoblje povijesti.

Ostala mjesta u Drobeti koja vrijedi posjetiti su Severinska citadela i Vodotoranj. Legenda kaže da ispod Dunava postoji tunel koji povezuje citadelu na rumunjskoj obali sa srpskom stranom.

Muzej Vodotoranj posjetiteljima pokazuje kako se koristio za opskrbu grada vodom iz Dunava. Najzanimljivija je izložba na trećem katu, koja prikazuje kakav je bio svakodnevni život na potopljenom otoku Ada-Kaleh. Ovaj otok je nestao pod vodom nakon izgradnje Željeznih vrata.

Ako posjetite Drobeta-Turnu Severin, ne smijete propustiti izlet brodom po dunavskim klancima. Neke od istaknutih znamenitosti uključuju špilje, samostan Mraconia i izrezbareno lice kralja Decebala, najveću skulpturu u Europi. Gotovo točno nasuprot kipu stoji Trajanova tabula, podsjetnik na Trajanove pobjede na tom području.

Izrezbareno lice kralja Decebala, najveća skulptura u Europi, nalazi se u Rumunjskoj

Najljepše prizore stvara sama priroda. Dunavski klanci također uključuju Dunavske kotlove, gdje je rijeka prigušena ravnim, visokim stijenama. Prije nego što je brana izgrađena, voda je stvarala vrtloge i činilo se da ključa. Sada je mnogo mirnije i lijepo mjesto za opuštanje.

Srbija

Beograd – jedan od najstarijih glavnih gradova u Europi – smješten je na rukavcu rijeke Save i Dunava. Bio je kulturološki bogata ispostava između istočne i zapadne Europe najmanje jedno tisućljeće – a to dokazuju široki bulevari i trgovi, crkva Svetog Save s više kupola i umjetnička četvrt Skadarlija. Ako plovite Dunavom, bit ćete pod teškim pogledom kalemegdanske tvrđave, a možete se i popeti na kulu Gardoš visoku 36 metara za širok pogled ili se povući na jedan od nekoliko plutajućih barova i restorana.

Neka putovanja vode vas od Beograda do Novog Sada vlakom. Ovaj grad uz rijeku ima potpuno drugačiji ugođaj, smješten između vinograda i farmi. Sve, od hrane do arhitekture, priča o stoljetnom natezanju konopa između srpskih, osmanskih, austrijskih i mađarskih trupa. Pogled na Dunav najbolje se proteže na zidinama Petrovardinske tvrđave.

Bugarska

Ruse je najveći i najvažniji dunavski grad u Bugarskoj. Zahvaljujući svom geografskom položaju, Ruse se od 19. i ranog 20. stoljeća smatra ulazom zapadnih kulturnih i političkih utjecaja u Bugarsku. Doista, Ruse nije kao niti jedan drugi grad u Bugarskoj – nećete pronaći tipičnu arhitekturu bugarskog nacionalnog preporoda, već neoklasične, neobarokne i neorokoko građevine. Zbog toga je Ruse dobio nadimak “mali Beč”.

Grad je poznat po mostu preko rijeke Dunav koji povezuje Bugarsku s Rumunjskom. To je bio jedini most između dviju zemalja do 2013. Jedna od najboljih atrakcija u Ruseu je lokalni povijesni muzej, gdje možete pogledati izložbu tračkog blaga iz Borova (383. – 359. pr. Kr.).

Ako se nađete u Ruseu, nemojte propustiti prošetati šetalištem uz obalu rijeke ili se ispružiti na travnjaku u Parku mladih i uživati u prekrasnom Rozariju.

Nedaleko od Rusea, 25 minuta vožnje od grada, naći ćete jednu od najpoznatijih atrakcija u Bugarskoj koja oduzima dah, samostan Sv. Mihaela Arkanđela uklesan u stijenama iz 13. stoljeća.

Samostan Sv. Mihaela Arkanđela u Bugarskoj

Zaključak

Putovanje Dunavom najbolje je obaviti vlakom ili biciklom, uz usporen i lagani ritam kako bi se upile sve ljepote i povijesne znamenitosti ovog dijela Europe. Prateći Dunav možete upoznati povijest Europe, shvatiti trgovinski značaj ove duge i vijugave rijeke, i svjedočiti nekim od najljepših prizora prirodnih ljepota. Uz brojne gradove, ne nedostaje ni eklektičnog i urbanog uživanja u blagodatima modernog doba.  

Pročitajte i: Dunav – veličanstvena rijeka bez kraja