Sofija – Skriveni dragulj istočne Europe

Foto: Unsplash/Alexandr Bormotin

Sofija je glavni i najveći grad Bugarske. Jedan je od najstarijih gradova u Europi, te važno gospodarsko, industrijsko, trgovačko i političko središte u Bugarskoj. Raskrižje civilizacija koje su ostavile traga na svakom koraku, učinilo je danas Sofiju jednom od onih gradova  prepunih kulturne, društvene i arhitektonske raznolikosti. U kratkoj šetnji možemo pronaći hramove, crkve i muzeje, kao i brojna zanimljiva mjesta. Danas vam donosimo vodič kako biste znali što posjetiti u Sofiji i učinili vaše putovanje u glavni grad Bugarske nezaboravnim.

Džamija Banja Bashi 

Foto: Wikimedia commons/MrPanyGoff

Džamija Banya Bashi dovršena je u 16. stoljeću u osmansko doba i djelo je najboljeg sultanovog arhitekta, Mimar Sinana koji ima i druge renomirane hramove poput veličanstvene Plave džamije u Istanbulu. Najbolja stvar posjetu ovoj džamiji je da zaista možete uživati u osmanskom utjecaju u glavnom bugarskom gradu. Nekada je u Sofiji bilo 50 džamija, a Banya Bashi je jedina preživjela do danas. 

Spomenik sovjetskoj vojsci

U samom centru Sofije nalazi se spomenik Sovjetskoj armiji izgrađen 1954. godine, u čast pobjede nad nacistima u Drugom svjetskom ratu. Danas je ovaj spomenik predmet prijepora lijevih i desnih političkih skupina. Kontroverzni spomenik sovjetskoj vojsci koji je toliko puta vandaliziran i vjerojatno će biti uklonjen za nekoliko godina, jedan je od zanimljivijih spomenika u Sofiji.  

Bulevar Vitosha

Glavna trgovačka ulica grada i zemlje je obavezna za posjetiti u Sofiji. Nazvana je Vitosha po glavnoj planini koja se nalazi u glavnom gradu. Prepuna barova, kafića i zapadnih multinacionalnih kompanija, luksuz Sofije može se osjetiti šetajući ovom širokom avenijom koja ima retro izgled zahvaljujući preuređenju izvedenom 2003. godine radi postavljanja uličnih svjetiljki, fontana, zelenih površina i kioska u stilu art nouveau za podizanje cijelog dojma ovog dijela grada.

Nacionalna palača kulture

Foto: Wikimedia commons David Stanley

Ako postoji civilna zgrada koju morate vidjeti u Sofiji, onda je to Nacionalna palača kulture. Otvoren 1981. u spomen na 1300. obljetnicu osnutka zemlje, to je mjesto na kojem se trenutno izlažu umjetnost, kultura i izložbe glavnog grada. Kolosalnih dimenzija i šesterokutnog dizajna izabran je 2005. godine za najbolji kongresni centar na svijetu. 

Muzej socijalističke umjetnosti

Foto: Wikimedia commons/ TodorBelomorski

Ljubitelje povijesti sigurno će zanimati Muzej socijalističke umjetnosti u kojem se nalazi desetak kipova. Kipovi Georgija Dimitrova, Lenjina u različitoj životnoj dobi, Staljina ili Che Guevare smješteni su u malom parku. Jasan su prikaz kipova koji su nekada bili dio glavnih trgova, ulica i avenija, a danas su samo dekorativni element unutar groblja sovjetskih kipova.

Unutar muzeja ćete pogledati film o nekim od skulptura, kao i vidjeti kako helikopter ruši crvenu zvijezdu koja se nalazi na ulazu u park. Na istom mjestu nalazi se i mala trgovina sa suvenirima.

Katedrala Aleksandra Nevskog

Foto: Pixabay

Katedrala Aleksandra Nevskog jedna je od zanimljivijih mjesta u Sofiji, a  ime je dobila po ruskom knezu u znak zahvalnosti Rusiji što je pomogla da ih se oslobodi od osmanske okupacije, kao i kao vječna počast poginulima u bitkama. Arhitektonski stil katedrale podsjeća na ostale građevine u gradu u kojima prevladava neobizantski stil. Hram nikoga ne ostavlja ravnodušnim, interijer je spektakularan, a možete uživati u zbirci antičke umjetnosti i freskama koje počivaju u jednom od referentnih hramova pravoslavne religije.