Najsigurnija mjesta na svijetu

Foto: Pixabay

Mogućnost da u samo nekoliko dana posjetimo bilo koje mjesto na svijetu i sigurno se vratimo svojoj kući zaslužuje biti smatrano kao jedno od novih svjetskih čuda. Svijet je premrežen informacijskim mrežama na kojima možete saznati praktički svaki detalj svog odredišta i zaputiti se ondje za relativno malu svotu novca. Iako je svijet otvoreniji nego ikad prije, svejedno postoje neka mjesta kojima je zabranjen ili čak u potpunosti onemogućen pristup. Upravo zbog tajnovitosti izazivaju znatiželju javnosti, zato ćemo danas proći kroz neka od njih.

Vatikanski tajni arhiv, Vatikan

Foto: Unsplash/Dan V

Duboko ispod Vatikana nalazi se Apostolski arhiv, mjesto gdje se od pamtivijeka drže različiti dokumenti od vitalnog značaja za Svetu Stolicu. Riječ je o spisima bitnima za funkcioniranje Vatikana kao države, papinskim korespodencijama s vjerskim i državnim vođama te knjigovodstvenim zapisima koji sežu stoljećima u povijest. Tu su također drugi dokumenti kao i temeljiti dnevnici o različitim crkvenim raskolima kroz povijest. Nitko ne zna točno o kolikoj se količini materijala radi, ali zna se da je katalog inventara raspoređen u frapantnih 35 tisuća tomova. Pristup ovom materijalu imaju tek rijetki istraživači i visoko rangirani svećenici, a i oni ondje mogu pristupiti tek uz posebne dozvole.

Metro 2, Moskva, Rusija

Foto: Wikimedia Commons/Anakin

Najprometniji europski metro nalazi se u Moskvi i proteže na 412 kilometara dužine. Ujedno je i najveće atomsko sklonište na svijetu, jer je prilikom konstrukcije vođeno računa da bude otporan na atomske udare iz Sjedinjenih Država i zapadne Europe. Uz originalni Metro izgrađen je i Metro 2, koji je dugo držan u potpunoj tajnosti. Riječ je mreži tunela i postaja koji su građeni paralelno s javnim dijelom metroa, samo što je ova bila namijenjena za visoke državne dužnosnike ondašnjeg Sovjetskog Saveza. Metro 2 povezuje sve bitne administrativne i državne službe i institucije, uključujući i sam Kremljin. Kako bi ovakvo sklonište funkcioniralo u slučaju pravog nuklearnog rata možete pročitati u odličnom postapokaliptičnom romanu ‘Metro 2033’.

Bellagio, Las Vegas, SAD

Foto: Pixabay

Kockarnice su mjesta gdje se u svakom trenutku okreće jako ozbiljan novac. Ukoliko se na takvom mjestu dogodi krađa, provala ili bilo kakav drugi oblik kriminala, zauvijek bi izgubili klijente kojima je sigurnost njihovih uloga bitna iznad svega. Zato se u kasinima jako ozbiljno pristupa sigurnosti, a među njima prednjači kockarnica Bellagio. Uobičajena je predodžba kako se sigurnost u kockarnicama svodi na redare i video-nadzor, ali na ovom mjestu stvar je dovedena do savršenstva. U sigurnosni sustav su uloženi milijuni dolara, zbog čega je slojevit i kompleksan poput funkcioniranja kakve napredne policijske postaje. 

Odjeli nadzora su razdvojeni na fizički dio, dakle promatrače unutar same kockarnice, te virtualni dio koji nadgleda svaki kutak Bellagia. Između i iznad njih je nekoliko slojeva kontrole koji su nezavisni jedan od drugoga. Imajte na umu kako je ovo tek javno dostupan podatak o sigurnosti ove kockarnice. Tko zna što se krije ispod površine. Ako nikad niste bili u Bellagiu, pogledajte film ‘Oceanovih 11’ u kojem se radnja odvija baš u spomenutoj kockarnici. A ako i vi želite odigrati neku od igara na sreću, ne morate potegnuti čak do Las Vegasa. Dovoljno je posjetiti online casino, na kojem je sigurnost u jednakoj mjeri zajamčena baš kao i u Bellagiu.

Fort Knox, Kentucky, SAD

Foto: Pixabay

Centralna banka Sjedinjenih Američkih Država na ovoj lokaciji drži brojne bankovne zapise i druge vrijednosne papire te oko pet tisuća tona zlata, što ovo mjesto čini ključem američke gospodarske stabilnosti. Ulaz u ovo mjesto je zabranjen apsolutno svakome na kugli zemaljskoj za što se brinu masivna ulazna vrata od 25 tona, cijela vojna baza, dok je okolica posuta minama i zaštićena strojnicama koje potpuno autonomno aktiviraju senzori.