Varšava – jedan od najdinamičnijih gradova u Europi

Foto: Pixabay

Prijestolnica Poljske ima bogatu povijest, prekrasnu arhitekturu i raznoliku kulturu. Povijest Varšave seže u 10. stoljeće, kada postoje zapisi o naseljima oko grada poznatog kao Bródno, koji se u to vrijeme po važnosti natjecao s obližnjim Jazdówom i Kamionom.

U drugoj polovici 13. stoljeća mazovički vojvoda Boleslav II naredio je da se stanovništvo preseli u obližnji grad Warszawa, što je od tada službeno ime grada. Naredio je i da se tu sagradi dvorac na obali rijeke Visle, na mjestu gdje se danas nalazi Kraljevski dvorac.

Otprilike 1300. godine došlo je do službenog utemeljenja Varšave, iako nema podataka o točnom datumu jer je akt o osnivanju izgubljen tijekom stoljeća. Varšava je danas moderan grad koji nudi nevjerojatan izbor atrakcija koje treba posjetiti, uključujući Kraljevsku palaču, Muzej povijesti Varšave, Muzej Varšavskog ustanka, park Lazienki i mnoge druge.

Varšava je također vrlo popularna među obiteljima s djecom jer ima mnogo modernih atrakcija za djecu kao što su Znanstveni centar ili Miniatura Park. Izdvojili smo nekoliko mjesta koja trebate obići kad dođete u glavni grad Poljske.

STARE MIASTO

Foto: Pixabay

Stare Miasto (Stari grad) je povijesno središte Varšave i njezino najstarije područje. To je i njezina glavna turistička atrakcija. Nastanak Starog grada vezan je uz prvi dvorac mazovičkih knezova, koji je na ovom mjestu sagrađen između kraja 12. i početka 13. stoljeća i bio je opasan zidinama.

Na rubovima te središnje jezgre naselilo se stanovništvo, oblikujući ono što je danas poznato kao Stari grad. Prvobitni zidovi bili su od zemlje, a 1339. godine zamijenjeni su zidovima od opeke. Imaju produžetak od 1200 metara, a ostaci koji se danas vide su oni sagrađeni 1548. godine.

KRALJEVSKI DVORAC

Foto: Pixabay

Kraljevski dvorac u Varšavi potječe iz 14. stoljeća kada je izgrađena takozvana Velika kula. Status kraljevskog dvorca stekao je krajem 16. i početkom 17. stoljeća, za vrijeme vladavine Sigismunda III Vase, kada je glavni grad iz Krakova premješten u Varšavu. Dvorac je postao službena kraljevska rezidencija, sjedište parlamenta te kulturno i administrativno središte Poljske. Sigismund III proširio je objekte na dvorac s 5 krila u baroknom stilu.

TEATR WIELKI

Foto: Pixabay

Varšavsko veliko kazalište je kazališni arhitektonski kompleks koji se nalazi na Plac Teatralny (Kazališni trg na poljskom). Sjedište je Poljske nacionalne opere, osnovane 1776. godine. Kazališni kompleks ima dva gledališta i muzej. Dvorana Stanisław Moniuszko ima kapacitet od 1841 gledatelja, a Emil Młynarski može primiti 248 ljudi. Nacionalni muzej jedini je kazališni muzej u Poljskoj. Sezona opere i baleta traje od listopada do lipnja.

PALAČA KULTURE I ZNANOSTI

Foto: Pixabay

Palača kulture i znanosti izgrađena je za vrijeme ruske okupacije između 1952. i 1955. godine po nalogu Staljina, koji ju je smatrao “darom ruskog naroda poljskom narodu”.

To je najviša zgrada u Poljskoj s 42 kata i 230,5 metara visine. Njezina površina zauzima 817.000 četvornih metara gdje su smješteni institucionalni odjeli, uredi i Poljska akademija znanosti. Ovdje se nalaze i kino, muzeji, bazen, pošta, kazališta i knjižnice. Sudnica je kapaciteta 4.500 ljudi.