Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svijet

Sve što trebate znati prije putovanja u Bolognu

Foto: Unsplash/Petr Slováček

Bologna je danas jedan od najposjećenijih gradova u Europi, kako među studentima tako i među turistima zainteresiranim za povijesne znamenitosti. To ga čini idealnom destinacijom za sve vrste putnika. Prije nego što otputujete u tzv. Crveni grad koji je drugo ime za Bolognu zbog krovova od terakote, upoznajte se s njegovom poviješću i zanimljivostima koje vas čekaju pri dolasku. 

Povijest Bologne

Foto: Pixabay

Izvorno ime današnje Bologne bilo je Felsina, a gradu su dali ime Etruščani koji su bili njegovi utemeljitelji. Kasnije je postao dio Rimskog Carstva, što mu je dalo ime Bononia. U to vrijeme, oko 40. godine prije Krista, već je bio jedno od urbanih središta gdje se poticalo istraživanje kulture i umjetnosti.

Tijekom renesanse bio je jedan od najvažnijih gradova u kojem su se okupljali istraživači i umjetnici iz cijelog svijeta kako bi učili i razvijali se u svom području. Ovaj procvat bio je povezan s velikom ekonomskom potrebom jer je imao duge kanale, bio je lako dostupan i olakšavao je distribuciju robe. Uz Veneciju je u 15. stoljeću. bio jedan od najbogatijih gradova u Europi.

S druge strane, Sveučilište u Bologni, osnovano oko 1000. godine poslije Krista, smatra se najstarijim na Zapadu, a ta mu slava omogućuje da svoju popularnost zadrži i danas. To je također dovelo do važnih ličnosti u zapadnoj povijesti kao što su Petrarka, Thomas Beckett, Nicolaus Copernicus i mnogi drugi.

Besplatno uživanje u kulturnoj ponudi grada

Foto: Pixabay

Ne kaže se bez razloga da su najbolje stvari u životu besplatne i to je doista tako. U Bologni postoji mnogo sadržaja u kojima možete uživati potpuno besplatno, a to se osobito odnosi na kulturnu ponudu grada. Bologna slovi kao jedna od najljepših destinacija u Italiji. Možete prošetati povijesnom jezgrom gdje možete pronaći glavni trg i pored njega baziliku Sv. Petra. Nešto dalje nalazi se Fontana Neptuna, a nekoliko muzeja nudi besplatan ulaz i razgledavanje. Prvi među njima je jedan od muzeja Sveučilišta u Bologni i slobodno ga možete posjetiti. Nalazi se na broju 42 ulice Via Irnerio i osnovan je u 16. stoljeću. Dom je za više od pet tisuća vrsta endemske flore, kao i za neke rijetke i tropske biljke, uključujući mesoždere. 

Još jedno mjesto koje preporučujemo je Muzej evolucije u Bologni, u kojem se nalazi Muzej antropologije, anatomije i zoologije, koji vam omogućuje da saznate više o metamorfozama koje je grad prošao kroz stoljeća. Nalazi se na adresi Vía Selmi 3. Bologna Mineralogy Museum nalazi se na Piazza di Porta San Donato, 1 i omogućuje vam da krenete na putovanje kroz stoljeća, izraženo u nekoliko tisuća meteorita i dragulja koji sjaje prema svjetlu i tami. Ako ste strastveni prema mineralnom svijetu, ne biste trebali propustiti ovaj muzej. 

Najbolje doba godine za putovanje

Foto: Unsplash/Bianca Ackermann

Bologna je grad koji ima blagu, ali vlažnu klimu. Zime su ovdje prilično hladne, a ljeti je primjetna visoka vlažnost, što u kombinaciji s visokim temperaturama dovodi do pomalo zagušljive klime. Iako ne postoji idealno vrijeme za putovanje, ako ne volite ekstremnu klimu i hladnoću, proljeće je najprikladnije doba godine za putovanje u Bolognu.

Možda će vas zanimati

Sjeverozapadna i središnja Hrvatska

Grad Ozalj, koji već više od osam stoljeća ponosno stoji visoko uzdignut na klisuri iznad rijeke Kupe, prekrasna je top destinacija za sve ljubitelje...

Hrvatska

Ako tražite mjesto na kojem ćete odmoriti dušu i uživati u privatnosti koju je danas toliko teško pronaći, Lokve su odlično mjesto za vas....

Dalmacija

Kao najveće prirodno jezero u Hrvatskoj, Vransko jezero je svojom ljepotom i primamljivom čistoćom oduvijek bilo važan, netaknut dijamant hrvatske prirode. Smješteno je uz...

Svijet

Ne postoji mnogo odraslih niti djece koji nisu čuli za tasmanskog vraga s obzirom na to da je ova životinja vrlo popularan i simpatičan...