Sve što trebate znati prije putovanja u Bolognu

Foto: Unsplash/Petr Slováček

Bologna je danas jedan od najposjećenijih gradova u Europi, kako među studentima tako i među turistima zainteresiranim za povijesne znamenitosti. To ga čini idealnom destinacijom za sve vrste putnika. Prije nego što otputujete u tzv. Crveni grad koji je drugo ime za Bolognu zbog krovova od terakote, upoznajte se s njegovom poviješću i zanimljivostima koje vas čekaju pri dolasku. 

Povijest Bologne

Foto: Pixabay

Izvorno ime današnje Bologne bilo je Felsina, a gradu su dali ime Etruščani koji su bili njegovi utemeljitelji. Kasnije je postao dio Rimskog Carstva, što mu je dalo ime Bononia. U to vrijeme, oko 40. godine prije Krista, već je bio jedno od urbanih središta gdje se poticalo istraživanje kulture i umjetnosti.

Tijekom renesanse bio je jedan od najvažnijih gradova u kojem su se okupljali istraživači i umjetnici iz cijelog svijeta kako bi učili i razvijali se u svom području. Ovaj procvat bio je povezan s velikom ekonomskom potrebom jer je imao duge kanale, bio je lako dostupan i olakšavao je distribuciju robe. Uz Veneciju je u 15. stoljeću. bio jedan od najbogatijih gradova u Europi.

S druge strane, Sveučilište u Bologni, osnovano oko 1000. godine poslije Krista, smatra se najstarijim na Zapadu, a ta mu slava omogućuje da svoju popularnost zadrži i danas. To je također dovelo do važnih ličnosti u zapadnoj povijesti kao što su Petrarka, Thomas Beckett, Nicolaus Copernicus i mnogi drugi.

Besplatno uživanje u kulturnoj ponudi grada

Foto: Pixabay

Ne kaže se bez razloga da su najbolje stvari u životu besplatne i to je doista tako. U Bologni postoji mnogo sadržaja u kojima možete uživati potpuno besplatno, a to se osobito odnosi na kulturnu ponudu grada. Bologna slovi kao jedna od najljepših destinacija u Italiji. Možete prošetati povijesnom jezgrom gdje možete pronaći glavni trg i pored njega baziliku Sv. Petra. Nešto dalje nalazi se Fontana Neptuna, a nekoliko muzeja nudi besplatan ulaz i razgledavanje. Prvi među njima je jedan od muzeja Sveučilišta u Bologni i slobodno ga možete posjetiti. Nalazi se na broju 42 ulice Via Irnerio i osnovan je u 16. stoljeću. Dom je za više od pet tisuća vrsta endemske flore, kao i za neke rijetke i tropske biljke, uključujući mesoždere. 

Još jedno mjesto koje preporučujemo je Muzej evolucije u Bologni, u kojem se nalazi Muzej antropologije, anatomije i zoologije, koji vam omogućuje da saznate više o metamorfozama koje je grad prošao kroz stoljeća. Nalazi se na adresi Vía Selmi 3. Bologna Mineralogy Museum nalazi se na Piazza di Porta San Donato, 1 i omogućuje vam da krenete na putovanje kroz stoljeća, izraženo u nekoliko tisuća meteorita i dragulja koji sjaje prema svjetlu i tami. Ako ste strastveni prema mineralnom svijetu, ne biste trebali propustiti ovaj muzej. 

Najbolje doba godine za putovanje

Foto: Unsplash/Bianca Ackermann

Bologna je grad koji ima blagu, ali vlažnu klimu. Zime su ovdje prilično hladne, a ljeti je primjetna visoka vlažnost, što u kombinaciji s visokim temperaturama dovodi do pomalo zagušljive klime. Iako ne postoji idealno vrijeme za putovanje, ako ne volite ekstremnu klimu i hladnoću, proljeće je najprikladnije doba godine za putovanje u Bolognu.