10 najljepših destinacija u Italiji

Naša susjedna Italija predivna je zemlja. Sasvim sigurno ima mnoštvo toga ponuditi turistima, a samim time je i jedna od najposjećenijih zemalja na svijetu. Kada bi iz Italije morali izdvojiti deset najljepših destinacija, iako je to definitivno premalen broj za ovu zemlju, to bi bile sljedeće destinacije:

Pisa

Smještena uz rijeku Arno u sjeverozapadnoj regiji Toskane, Pisa je grad koji još uvijek sadrži zapanjujuće ostatke svojih nekadašnjih zlatnih dana srednjeg vijeka. Iako je Kosi toranj najpoznatija atrakcija ovog grada, ali i prepoznatljivi simbol čitave Italije, posjetiti grad samo da biste se fotografirali uz njegovu najpopularniju znamenitost bi značilo da propuštate puno toga. Pisa je puno više od običnog Kosog tornja. Oko čuvene znamenitosti nalazi se jedan od najljepših talijanskih trgova, Campo dei Miracoli ili u prijevodu Polje čuda. Ovaj predivni trg sadrži veličanstvene primjere talijanske renesanse koji uključuju katedralu Duomo, spomenik Camposanto te različite skulpture, freske i povijesne relikvije. Duž trga se nalaze razni dućani koji prodaju suvenire i pekare s ukusnim talijanskim jelima. Nešto dalje od Polja čuda, ljepota rijeke Arno ono je što često ostavlja trajan dojam na mnoge turiste. Budući da je Pisa podijeljena rijekom, postoji nekoliko šarmantnih mostova koji povezuju jednu stranu s drugom, poput mosta Ponte di Mezzo.

Talijanska jezera na sjeveru

Predivna talijanska jezera protežu se sjevernom Italijom. Ona su popularna među turistima više od stotinu godina. Na zapadu započinje jezero Maggiore, usko jezero poznato po bujnoj vegetaciji i slikovitim otocima. Dugo je oko 40 kilometara i nalazi se na južnoj strani Alpa te se proteže do južnog dijela Švicarske. Njegova najpopularnija atrakcija je Isola Bella, šarmantni otok poznat po svojoj kraljevskoj palači i besprijekornim vrtovima. Opskrbljujući slavne osobe, kraljevske obitelji i bogate posjetitelje, jezero Como poznato je po raskošnom, dramatičnom okruženju i ekstravagantnim renesansnim vilama. U srcu jezera nalazi se Bellagio, romantični gradić s kamenim ulicama i vilama u jarkim bojama. Jezero Garda, najveće talijansko jezero, nudi savršen spoj povijesti, kulture i avanture na otvorenom.

Sicilija

Sicilija je najveći otok Mediterana. Zbog svoje lokacije u povijesti je bila važno čvorište zbog čega na ovom otoku postoji velik broj povijesnih znamenitosti raznih utjecaja, a isto se osjeti i u kulturi te kuhinji. Napisano se najbolje može iskusiti u gradu Palermu. To je najveći i ujedno glavni grad Sicilije koji je osnovan prije više od dvije i pol tisuće godina. Od njegovog osnutka do danas, njime su vladali razni narodi, a svaki je od njih ostavio neki svoj neizbrisiv trag. Poznate po svojoj surovoj ljepoti, litice i osamljene plaže Sicilije obrubljene su pjenušavim vodama, dok plodno poljoprivredno zemljište i planine ispunjavaju njezinu unutrašnjost. Nad svime se nadvija Etna, jedan od najaktivnijih vulkana na svijetu i najviši vrh u Italiji južno od Alpa.

Siena

Siena je grad koji je osnovan na tri brežuljka u srcu Toskane, a turistima nudi jedan korak natrag u srednji vijek sa svojim dobro očuvanim povijesnim središtem i srednjovjekovnom tradicijom. Nekada bogati grad, povijesno središte Siene jedno je od najpopularnijih mjesta u Italiji jer još uvijek čuva mnoštvo svojih zadivljujućih umjetničkih djela i arhitekture iz svog povijesnog razdoblja. Sienin trg Piazza del Campo smatra se jednim od najljepših srednjovjekovnih trgova u Europi. Oblikovan je poput lepeze, a poznat je po svom arhitektonskom blagu kao što su Fontana radosti, Palazzo Pubblico i toranj Mangia. Još jedan od arhitektonskih dragulja Siene je Duomo, crno-bijela katedrala talijanskog romaničkog dizajna s predivnim značajkama poput mramornih podova, vitraja, skulptura i slika. Siena je također dobro mjesto za opuštanje, promatranje ljudi i uživanje u lokalnim delicijama poput vina, kave, pizze i sladoleda.

Cinque Terre

Cinque Terre, ili u prijevodu “Pet zemalja” su pet ribarskih sela u kojima dominiraju plave, žute i ružičaste boje sa svih strana, a omeđena su strmim liticama koje vode sve do mora. Ta sela i okolna zelena brda čine nacionalni park Cinque Terre, jedno od popularnih talijanskih turističkih odredišta. Smještena su u talijanskoj sjeverozapadnoj obalnoj regiji Liguriji, a sadrže neke od najljepših krajolika u zemlji.

Obala Amalfi

Obala Amalfi nalazi se na jugoistočnom dijelu regije pod imenom Campania. Poznata je po svojoj izvanserijskoj ljepoti koja ju čini jednom od top talijanskih destinacije zbog koje je i dospjela na naš popis. Proteže se 30 kilometara duž južne strane poluotoka Sorrento, a cijenjena je zbog svoje slikovite obale koja ima svjetlucave uvale, krševite litice, vrtove s limunovim drvećem, raznobojne vile i otmjena odmarališta. Jedan od najromantičnijih i najljepših gradova na obali Amalfija je Positana koju krase prekrasne šljunčane plaže, šarene kuće, planine i slapovi.

Pompeji

Pompeji su jedna od najposjećenijih talijanskih destinacija, a riječ je o poznatom rimskom gradu koji je zakopan ispod vulkanskog pepela nakon erupcije Vezuva. Svojevrsno iskopavanje grada počelo je 1748. godine, a još uvijek cijeli grad nije iskopan. Turisti u Pompejima mogu svjedočiti fascinantnoj svakodnevici starorimskog svijeta, a mogu šetati drevnim ulicama kako bi vidjeli ostatke trgovina, barova, pekara, javnih kuća, kupaonica i stambenih domova, kao i zgrada koje su služile kao trgovačka i vjerska središta. Neke od najznačajnijih građevina uključuju amfiteatar, forum, Apolonov hram, baziliku i tržnicu koja sadrži velik broj artefakata.

Firenca

Firenca je glavni grad Toskane, a često se opisuje kao muzej na otvorenom zbog svoje mase umjetničkog i arhitektonskog blaga. Ona je rodno mjesto talijanske renesanse, a kao takvoj joj se pripisuje i propagiranje mnogih umjetnika, izumitelja, književnika, znanstvenika i istraživača, kao i izmišljanje opere i valute florina koje su Europu podigle iz mračnog razdoblja. Uz to, Firenca je poznata kao dom bogate i moćne dinastije Medici iz koje je proizišlo nekoliko kraljeva i papa koji su utjecali na čitav svijet na brojne načine. Umjetnička remek-djela Firence nalaze se po cijelom gradu te unutar velikog broja muzeja i crkava. Glavni trg koji nosi ime Piazza della Signoria, a dom je prekrasnih zgrada i svjetski poznatih skulptura poput Cellinijevog Perzeja s glavom Meduze, Ammannatijeve Neptunove fontane i Davidovog Michelangela.

Venecija

Jedno od glavnih talijanskih turističkih odredišta svakako je Venecija. Riječ je o jedinstvenom gradu koji je sagrađen na vodi, a okružen je Jadranskim morem. Smještena je na sjeveroistoku Italije, a možemo reći da se radi o arhipelagu sa 118 otoka povezanih stotinama prekrasnih mostova i slikovitih kanala. Od kanala, Veliki kanal je najpoznatiji i dijeli grad na dva dijela. Slikoviti plovni putovi i povijesna arhitektura čine Veneciju jednim od najromantičnijih gradova na svijetu. Venecija je često krcata i skupa, ali vrijedi je posjetiti da biste vidjeli njene veličanstvene znamenitosti poput Trga i bazilike Svetog Marka, Duždeve palače i mosta Rialto, a jedna od najpopularnijih stvari u Veneciji je vožnja gondolom duž Velikog kanala.

Rim

Rim je glavni grad Italije. Smješten je u središnjoj regiji Lacij, a odlično objedinjuje povijesna i moderna vremena. Najpoznatiji je po svojim drevnim građevinama i Vatikanu, a prije dvije i pol tisuće godina bio je važno središte kulture, moći i religije. Rim je podijeljen na nekoliko okruga od kojih je njegovo središte četvrt pod imenom Colosseo koja sadrži neke od najstarijih atrakcija poput Koloseuma te Augustovog i starorimskog foruma. Na rubu središta nalazi se Stari Rim, koji sadrži Panteon, zapanjujuće katedrale, trgove i renesansnu arhitekturu. Vatikan je dobro poznat po bazilici svetog Petra, apostolskoj palači i Sikstinskoj kapeli. Puno je još znamenitosti u gradu Rimu, a jednostavno je nemoguće sve ih nabrojati, kao što ih je nemoguće i sve posjetiti i obići u jednoj posjeti ovoj najljepšoj talijanskoj destinaciji.