Sicilija – sunčani otok i odlična destinacija za ljetovanje

Sicilija
Foto: Pixabay

Sicilija je otok na jugu Italije koji je u posljednjih nekoliko desetljeća postao omiljena turistička destinacija i mjesto za odmor, neovisno o kojoj se vrsti turizma radilo, a sve zbog svoje jedinstvenosti i prirodnih ljepota te neobične kombinacije otvorenosti i tradicionalnog načina života.

Sicilijanci su poznati kao vrlo otvoreni i druželjubivi, a nije teško pogoditi zbog čega je tako, s obzirom na to da žive na jednom od najljepših i najsunčanijih mjesta u Europi. Klima na Siciliji je blaga, a otok je okružen svježim i čistim zrakom pa je život na njemu uistinu ugodan. 

Sicilija je također poznata i kao mjesto inspiracije za kultni film „Kum“ koji se bavio talijanskom mafijom koja je i danas dio talijanskog društva.

Sicilija – srce Mediterana 

Kad bi čovjek poželio posjetiti središte Mediterana njegov izbor bio bi Sicilija, najjužniji talijanski otok i najveći otok na čitavom Mediteranu. Sicilija je vrlo velik otok i po veličini je čak četvrti u Europi. Ima iznimno raznolik krajolik u kojem se izmjenjuju prekrasna planinska područja, plodne nizine i maslinici dok se na njegovim obalama nalaze predivne plaže koje mnogi često nazivaju rajskim.

Tko jednom posjeti Siciliju brzo se zaljubi u njene prirodne ljepote jer je riječ o iznimno bogatom i plodnom području kojeg krase predivne boje i zamamni mirisi, osobito u vrijeme zrenja voća kada Sicilija u dahu odiše mirisom naranči, limuna i ostalih agruma.

Na Siciliji se ima zaista mnogo toga za posjetiti i vidjeti: od predivnih plaža koje se spuštaju u čisto kristalno plave mora, do najvećeg europskog vulkana Etne i poviješću bogatih gradova poput Palermo, Catanije i Syracuse. Što god odabrali za svoj sicilijanski odmor nećete pogriješiti jer Sicilija je otok koji vas može mnogo toga naučiti, koji će vam pokazati ljepotu prirode u njenoj punoj raskoši i koji će vam dozvoliti da se odmorite od ubrzanog ritma života koji nas često sprječava da se uistinu opustimo.

Sicilija – upoznajmo Palermo, Cataniju i Siracusu

Sicilija
Foto: Pixabay

Palermo je glavni grad Sicilije, a izgrađen je u osmom stoljeću, a u njemu živi više od milijun stanovnika. Palermo je oduvijek bio jako važna luka, i u prošlosti, a tako je i danas, te su se u njemu mijenjali različiti vladari zbog čega je Palermo postao kozmopolitski grad. Dobar primjer koji govori koliko je Sicilija često mijenjala vlast je katedrala u Palermu koja je više puta mijenjala svoju namjenu – u početku je bila poganski normanski hram da bi na neko vrijeme postala arapskom džamijom,  a nakon toga je prenamijenjena u kršćansku crkvu. 

S obzirom na bogatu povijest Palerma i cijelog otoka postoji mnogo poučnih mjesta koje bi trebalo posjetiti. Jedno od takvih mjesta za posjetu je i Muzej mafije, muzej posvećen poznatom kriminalističkom udrugom koja je obilježila povijest ne samo Sicilije već i čitave Italije. Muzej je napravljen kako bi pokazao kako je izgledala i kako još uvijek izgleda talijanska borba protiv zločinaca i nasilja koji dolaze iz mafijaškog kruga. Ulaz u ovaj muzej je besplatan, ali možete ostaviti donaciju koja će se koristiti u borbi protiv mafije koja je još uvijek dio talijanske sadašnjice.

Najstariji dio Palerma iznimno je lijep za razgledavanje, a do njega se dolazi ulaskom kroz gradska vrata koja se zovu Porta Nuova. Ona se oduvijek nalaze na ulazu u grad, ali su u šesnaestom stoljeću posebno ukrašena i takva su ostala do danas. Istočno od vrata mogu se pronaći ostaci zidina koje su ranije okruživale Palermo.

Najveće obilježje glavnog gradskog trga je katedrala koja je iznimno neobičnog izgleda jer je nadograđivana u mnogo različitih arhitektonskih stilova od dana gradnje pa sve do osamnaestog stoljeća. Upravo je ova katedrala najbolji pokazatelj sicilijanske burne prošlosti.

Kraljevska palača

U Palermu se nalazi i kraljevska palača Palazzo dei Normanni koja je nastala na temeljima arapske palače pa se u nekim dijelovima palače još mogu naći obilježja arapskog stila gradnje. Ona je jedna od najstarijih kraljevskih palača u čitavoj Europi i bilo je mjesto vladanja svih sicilijanskih kraljeva. Sada u kraljevskoj palači zasjeda gradski parlament, a obilaskom palače mogu se vidjeti i druge kraljevske odaje te razni artefakti iz kraljevske prošlosti.

U kraljevskoj palači nalazi se i poznata kapela Palatina, jedinstvena u čitavom svijetu jer je u potpunosti ukrašena mozaicima koji su iznimno detaljni stilizirani i obogaćeni zlatom.

Kapucinske katakombe

Još jedna lokacija koju bi obavezno trebali posjetiti ako se nalazite u Palermu su Kapucinske katakombe, ali one nisu prikladne za svakoga jer je u njima izloženo jako mnogo mumificiranih tijela u iznimno dobrom stanju. Mnoga od njih su obučena u odjeću iz doba u kojem su živjeli, a jako velik broj ih je žicom pričvršćeno za zid pa izgledaju kao da stoje. 

Ovdje su se pokojnici pokapali više od 2 stoljeća i njih su na tom mjestu posjećivali članovi obitelji koji su smatrali da će njihovi preci na ovaj način dostići besmrtnost. Najpoznatije mumificirano tijelo u katakombama je tijelo djevojčice koja se zvala Rosalia Lumbardo, dvogodišnje djevojčice koja je umrla od upale pluća na početku dvadesetog stoljeća. Njeno je tijelo jako dobro očuvano pa se mnogima čini kao da bi se djevojčica mogla probuditi svaki tren.

Fontana Pretoria

U Palermu možete vidjeti i prekrasnu fontanu Pretoriju koje je kupljena u Firenci i koja je stigla u Palermo u više stotina dijelova od kojih je dio nestao, dio je izgubljen, a dio je završio u raznim talijanskim muzejima. Ova je fontana toliko velika da se moralo srušiti nekoliko građevina kako bi se napravilo mjesta za sve njene dijelove.

U Palermu se nalazi i najveća operna kuća u čitavoj Italiji i treća po veličini operna kuća u Europi koja se zove Teatro Massimo i koja je izgrađena još u 19. stoljeću. 

Sicilija je poznata i po svojim slasticama pa ako želite posjetiti slastičarnicu koja je nastala prije drugog svjetskog rata navratite u Pasticceriju Cappello koje se nalazi u staroj gradskoj jezgri i u kojoj je uvijek gužva jer imaju najbolje sicilijanske tradicionalne kolače, od kojih se najviše hvali sicilijanska rođendanska torta.

U blizini Palerma nalazi se mali gradić Monreale kojeg bi svakako trebalo posjetiti jer je to jedan od sicilijanskih gradića u kojem se najviše vidi utjecaj arapske povijesti pa se čini kao da se dijelovi ovog gradića nalaze u nekoj arapskoj zemlji kao što je recimo Maroko, a ne u Europi.

Catania

Catania je drugi po veličini grad na Siciliji i centar pokrajine istog imena, a smjestio se samo 30-ak kilometara dalje od poznatog vulkana Etne. Ovaj je grad u sedamnaestom stoljeću bio uništen erupcijom vulkana nakon čega je uslijedio i potres koji ga je gotovo u potpunosti devastirao. Grad je nakon tog događaja ponovno obnovljen, a u obnovi je korišteno tamno vulkansko kamenje zbog čega je Catania dobila nadimak „tamna kćer Etne“. 

Catania također ima mnoge posebnosti, a kao prvu ćemo nabrojati Fontanu slona koja je postala zaštitnim simbolom grada, a koja prikazuje slona uklesanog u crnom vulkanskom kamenju na čijem se vrhu nalazi egipatski obelisk. Uz ovu je fontanu vezana legenda da ima moć smirivanja bijesa vulkana Etne.

Iza fontane se nalazi prelijepa katedrala Catania koja je izrađena u bijelom mramoru, a u kojoj se nalazi grob poznatog talijanskog skladatelja Bellina koji je najpoznatiji po svom djelu „Norma“.

Izuzetno je lijepo prošetati glavnom ulicom grada koja se zove Via Etnea, a svoje je ime dobila zbog činjenice da na kraju ulice možete vidjeti obrise vulkana Etne.

Siracusa

Siracusa je jedan od najbogatijih talijanskih gradova što se tiče povijesti, a riječ je o gradu kojeg su izgradili Grci koji su kolonizirali ovaj otok u 1. stoljeću prije Krista i koji je toliko brzo napredovao da je uskoro postao grad-država velike moći. Sirakuza je mjesto u kojem ćete se osjećati kao da ste se vratili u prošlost, a najveća osobitost ove nekadašnje grčke prijestolnice su fontana Arethusa, grčki i rimski teatar, Apolonovo svetište i veličanstvena barokna katedrala. 

Fontana Arethusa se nalazi u središtu grada i to na otoku Ortigia koji je povezan sa 2 mosta. Uz fontanu je vezana i legenda koja kaže da je ovaj prirodni izvor stvorila Božica Artemida, a fontana je omiljena među turistima zato što je iznimno lijepa i omogućuje pogled na prekrasne zalaske sunca. Fontana je posebna jer nastaje u izvoru slatke vode i na njemu raste rijetka biljka, jedini prirodni papirus u Europi.

Grčki teatar

Grčki teatar i kazalište u prošlosti je služio za predstave i okupljanje naroda, a danas ovdje možete uživati u izvedbama grčkih tragedija koje se obično odvijaju za vrijeme zalaska sunca i za vrijeme punog mjeseca.

Ispod grčkog kazališta  se nalazi i poznata špilja koje se zove Dionizijevo uho, a ime je dobila po svojim fantastičnim akustičnim svojstvima zbog kojih se svi zvukovi u špilji iznimno pojačavaju. Legenda kaže da je ovo mjesto Dioniz koristio kao zatvor. 

Piazza Duomo također je dio drevnog grada Sirakuze koji je uvršten na listu UNESCO-ve baštine i smatra se jednim od najljepših trgova u čitavoj Italiji. U njemu se nalaze najljepše barokne palače, a posebno moramo spomenuti katedralu koje je iznimno mjesto zbog svoje mješovite arhitekture. Na stražnjoj strani ovog trga nalazi se crkva u kojoj je izloženo remek djelo poznatog umjetnika Caravaggia „Pogreb Svete Lucije“ , a to je umjetnina koju svakako morate pogledati.

Ovdje se nalazi jedan od najvažnijih arheoloških muzeja u Europi u kojem se nalaze relikti koji sežu od prapovijesti do grčkog i rimskog razdoblja, a riječ je o Arheološkom muzeju Paolo Orsi. 

Otok Ortigia

Na otoku Ortigia nalaze se i dva dvorca, Maniace i Eurialo. Maniace je bizantski dvorac koji je nastao u 13. stoljeću i iznimno je slikovit, dok je dvorac Eurialo sagradio Dioniz, vladar koji je imao nadimak „Tiranin iz Sirakuze“, a koji ga je izgradio kao dio obrambenog sustava.

Tu se nalazi i Apolonov hram koji je najstariji dorski hram na otoku, a njega je posebno fascinantno promatrati navečer kada je hram osvjetljenjem gradskim svjetlima. 

Odlično mjesto za posjet je i Marsala, grad kojemu su ime dali Arapi, a koji je još i danas poznat po vrhunskom desertnom vinu. Jedno od najljepših mjesta na otoku je i mjesto Erice, za kojeg legenda kaže da su ga izgradili Trojanci i da je u njemu živio Kiklop. Okružen je divnom prirodom i jako je bogat povijesnim građevinama i artefaktima.

Agrigento

Želite li posjetiti još jedno nezaboravno mjesto na Siciliji krenite u Agrigento, mjesto na južnoj sicilijanskoj obali u kojem se nalazi tzv. Dolina hramova. U njemu se nalaze dorski hramovi nastali u petom stoljeću prije Krista, a oni su zaštićeni od strane UNESCO-a. Hramovi su veliki i rašireni pa stvaraju posebno magičnu atmosferu zbog koje će vam se činiti da ste se vratili u doba Stare Grčke. 

Sicilija je jako poznata i po svojim plažama koje su vrlo čiste i slikovite te na kojima raste zanimljiva vegetacija.

Jedna od najpoznatijih plaža je San Vito Lo Capo, plaža poznata po svom snježno bijelom pijesku i azurnom moru, a nalazi se u blizini Palerma. Lido di Mortelle, Lido Mazzari, Porto Empedoklo i Giardini Naxos neke su od najpoznatijih plaža i omiljene su među posjetiteljima ovog neobično živopisnog otoka. 

Etna – najviši vulkan u Europi

Etna je najviši vulkan u Europi i spada u skupinu aktivnih stratovulkana, a nalazi se na području od 1200 kilometara četvornih. Na njenim se padinama nalazi vrlo plodno tlo na kojem stanovništvo sadi voće i vinovu lozu koje je iznimno rodno upravo zbog vulkanskog tla. 

Etna se nalazi na istočnoj obali otoka pa ako želite posjetiti vulkan najbolje je to učiniti iz grada Catanije jer se Etna nalazi oko 20 km dalje od ovog mjesta. Najljepše vrijeme za posjet vulkanu je zalazak sunca kada se Etna može vidjeti u čitavoj svojoj raskoši i moći.

Etna je početkom 21. stoljeća počela biti aktivnija i u njoj dolazi do čestih manjih erupcija koje uzrokuju da vulkan i dalje raste visinom. Erupcije se obično događaju za vrijeme zime, a pogledaj na taj prizor je posebno efektan jer tada užarena crvena lava putuje niz snijegom obavijenom planinom.