Tasmanija – rajsko otočje i dom tasmanijskog vraga

Tasmanija
Foto: Unsplash

Ne postoji mnogo odraslih niti djece koji nisu čuli za tasmanskog vraga s obzirom na to da je ova životinja vrlo popularan i simpatičan animirani lik koji nasmijava ljude svih dobi. No većina njih ne zna gdje se u stvari nalazi dom ove male nedruželjubive životinje. Njegov dom je Tasmanija, otočna država koja se nalazi u blizini Australije i iznimno je velika jer u nju pripada čak 334 otoka čija je ukupna površina gotovo 70 tisuća kilometara četvornih. 

Tasmanski vrag je poznati simbol zemlje, ali ovu predivnu zemlju krase i mnoge druge zanimljive stvari, nacionalni parkovi i prekrasna priroda na svakom koraku. 

Tasmanija je od Australije odvojena Bassovim tjesnacom, a svoje ime dobila prema nizozemskom pomorcu Abelu Tasmanu koji je otkrio sredinom sedamnaestog stoljeća. Iako Tasmanija ima jako mnogo otoka najpoznatiji su i najposjećeniji su Bruny, Hunter Islands, Macquarie i King Island

Hobart – glavni grad Tasmanije

Tasmianija
Foto: Unsplash

Na Tasmaniji živi oko pola milijuna stanovnika, a glavne grane gospodarstva su turizam i poljoprivreda, iako je nekada rudarstvo bilo iznimno razvijeno i donosilo je najveći prihod državi. 

U glavnom gradu Tasmanije koji se zove Hobart živi gotovo polovica ukupnog stanovništva. Ovo je drugi po starosti grad u Australiji iznad kojeg se nalazi planina Wellington, visoka preko 1200 metara. Ova je planina izuzetno popularna za biciklizam i pješačenje kroz predivne kišne šume.

Grad je nastao početkom 19. stoljeća i upravo su te zgrade koje su sagrađene u kolonijalnoj arhitekturi danas jako važno nacionalno dobro. Hobart je jako ugodan grad za posjetu zbog toga što je život u njemu vrlo ležeran (što ćete vrlo brzo primijetiti), osobito na tasmanijskog tržnici na kojoj se mogu kupiti antikviteti i umjetnički suveniri i koja izgleda kao da je iz nekog drugog vremena.

Salamanca Place je turističko središte glavnoga grada, a izgradili su ga osuđenici još u 19. stoljeću. Bivša trgovačka skladišta danas su prenamijenjena u mjesto kulture i trgovine.

Hobart

Hobart je grad koji ima dinamičan noćni život u kojem prevladavaju manji klubovi u kojima se pušta muzika koja imaju dušu, pa najčešće možete slušati svirku raznih jazz, swing ili gipsy sastava. 

Grad je iznimno lijep, a svaki posjetitelj koji ga posjeti ne propušta posjetiti ove dvije destinacije, a to su muzej MONA i Salamanca Arts Centre. 

Muzej MONA, kojeg nazivaju muzejom starih i novih umjetnosti, je muzej koji ima posebnu bogatu zbirku izložaka.  Muzej se nalazi se na obalama rijeke Derwent i poseban je zbog toga što je to najveći australski privatni muzej, a izgradio ga je David Walsh i u njega je smjestio zbirku svojih umjetnina. Osim umjetničkih djela u MONI se nalaze i vinarija, pivovara, knjižnica, barovi, teniski teren, pa čak i groblje.

Salamanca Ars Centre je mjesto koje zrači kulturom i u kojem se okupljaju umjetnici svih vrsta. Nalazi se blizu rive glavnog grada, a u njega su smještene mnogobrojne galerije, studija, trgovine umjetninama, javni prostori i umjetničke organizacije. 

Posjet kaznionici za osuđenike Hobart također je vrlo zanimljivo, a uz nju svakako treba odabrati i šetnu stazom skulptura Battery Point jer je riječ o kipovima koje su izgradili osuđenici. 

Interesantna je i činjenica da je Hobart, glavni grad Tasmanije, drugi najsušniji grad u Australiji iako je čitava Tasmanija vrlo vlažna. 

Što vidjeti u Tasmaniji

Tasmanija je poznata i po svojim nacionalnim parkovima, kojih ima čak 18, a najpoznatiji je Maria Island, nacionalni park koji je dom tasmanskog vraga po kojem je ova zemlja poznata. Osim što možete vidjeti ovog zanimljivog tobolčara koji i nije baš druželjubiv, vidjet ćete i prekrasne primjerke papiga, raznih ptica, zmija i drugih životinjskih vrsta.

Ako i uspijete vidjeti tasmanskog vraga pokušajte ga ne prestrašiti jer će tada početi ispuštati izuzetno jezive zvukove koje vam neće biti drago čuti. Upravo zbog toga u njegovom se imenu nalazi riječ vrag, a tome doprinosi i činjenica da ovaj mali crni tobolčar ima uši crvene boje.

Poznata destinacija je i nacionalni park Freycinet koji je postao nadaleko poznat po ružičastim brežuljcima planine Hazards. Ove granitne stijene su zaista fascinantne boje koja privlači poglede. On se također nalazi na popisu svjetske baštine i jedan je od najstarijih australskih rezervata. Hazards je ime za tri ružičaste granitne stijene koje se ovdje nalaze, a koje je najljepše gledati i slikati kod zalaska ili izlaska sunca kada je boja stijena još intenzivnija.

Otok Maria također je proglašen nacionalnim parkom i u njemu se ne može voziti automobil zbog čega je zrak na tom otoku vrlo čist i možete disati punim plućima.

Nacionalni parkovi

Nacionalni park Cradle Mountain – Lake St. Claire jedinstveno je mjesto jer se na njemu nalazi Mt. Ossa s čijeg se vrha može vidjeti ogroman komad Tasmanije jer je riječ o najvišem vrhu na otoku, a kod vedrih dana vidljivost raste na čak 30 kilometara. U nacionalnom parku možete vidjeti prekrasne bukove šume, svjetlucava jezera i litice planine isklesane glečerom.

Nacionalni park Tasman nalazi se pedesetak kulometara istočno od glavnog grada i mjesto je nevjerojatne ljepote u kojem litice uranjaju u more čiji valovi tutnje kroz njih uz huk vjetra. Ovo je mjesto dom mnogih divljih životinja, od kitova i dupina do vilinskih pingvina i oposuma.

Otok Bruny vrlo je omiljen među posjetiteljima jer osim svojim prirodnim bogatstvom on mami i ručno rađenim sirevima i čokoladama, bobičastim voćem i plodovima mora. Na jugu otoka se nalazi nacionalni park South Bruny čije su plaže zaštićene.

Ako volite uživati u kupanju i želite posjetiti tasmanijske plaže sigurno će vas oduševiti njihova čistoća i sve aktivnosti kojima se možete baviti na njima. Ovdje možete roniti, ribariti ili se samo opuštati u vodi i promatrati dupine kako plivaju ispred vas.

Plaže

Najpoznatije plaže su Ocean Beach, Trousers Beach i Wineglass Bay. Ova posljednja smatra se jednim od najljepših plaža na ovome otoku.

U blizini glavnog grada Hobarta nalaze se i povijesni gradovi Richmond i Porth Arthur s kojih možete krenuti na posebno krstarenje i obići neka od zanimljivih mjesta kao što je na primjer otočje Bruny na kojem se nalaze najviše morske litice na svijetu.

Port Arthur je staro kažnjeničko naselje koje se smjestilo jugoistočno od glavnog grada i dio je Svjetske baštine. Iako je velik dio zatvora stradao u požaru ovdje još možete razgledati velik dio ostataka zgrade poput stražarskog tornja, crkve i bolnice. Možete vidjeti i zatvorske dokumente ili obići rudnik ugljena u kojem su osuđenici bili prisiljeni na kopanje tijekom izdržavanja kazne. 

Za turiste je posebno interesantan Oatlands na sjeveru zemlje u kojem možete vidjeti najveću australsku kolekciju građevina napravljenih od pijeska. 

Sjeverno od grada također se nalaze jako drevne šume bogate endemskim vrstama koje se mogu naći samo u Tasmaniji i nigdje drugdje i koje su jako usko vezane uz tasmanijsku umjetnost jer su proizvodi od drveta jako bitni za mnoge tasmanijske umjetnike. Huon borovi koji se nalaze u Tasmaniji smatraju se najstarijim drvećem na svijetu, a većina ih je staro između 1000 do 2000 godina. 

Tasmanija – opuštanje u aktivnostima u prirodi

Tasmanija je jako poznata po svojim pješačkim stazama koji se prostiru na više od dvije tisuće kilometara, a za one koji više vole upoznavati more u Tasmaniji vrlo je razvijeno kajakarenje i pecanje. 

Ovdje možete uživati i u čistom planinskom zraku jer postoje mnoge planinarske rute, a s vrhova tasmanijskih planina imat ćete krasan pogled na netaknutu i nadasve bogatu prirodu ovog otočja. Tasmanijski zrak je vrlo čist jer se Tasmanija smjestila daleko od svih ostalih kopnenih masa koje bi ju ugrožavale smogom.

Ceste na otoku nisu pretjerano razvijene stoga prometna gužva ovdje nije nešto što bi vas moglo zasmetati i vrlo je jednostavno posjetiti sva mjesta koje vas zanimaju.