26 najboljih atrakcija i stvari koje možete raditi u Grčkoj

Grčka: 26 najboljih stvari koje možete doživjeti
Unsplash

Grčka je zemlja prožeta drevnom mitologijom i ako volite arheologiju, povijest, umjetnost i filozofiju, onda putovanje u ovu fascinantnu zemlju ne smijete propustiti. Grčka se sastoji od niza idiličnih otoka koji su okruženi modrim morem i prekriveni otmjenim bijelim zgradama, a također ćete pronaći ruševne, zanimljive muzeje i lijepe obalne gradove.

Plaže u Grčkoj
Shutterstock

Grčka i njene najbolje atrakcije

Od užurbanih gradova poput Atene do sporijeg tempa života u malim selima uz more, Grčka je mozaik različitih iskustava i krajolika, kao i jedan od najvećih svjetskih muzeja na otvorenom.

1. Obilazak Akropole

Akropola dominira horizontom glavnog grada Grčke, Atene.

Ako ste u Grčkoj, ovo je vjerojatno atrakcija broj jedan koju ne smijete propustiti, a kompleks, napravljen od svjetlucavog mramora, nekada je bio mjesto poznate statue Atene koja je također bila božica Atene.

Svatko tko je iole zainteresiran za drevnu arhitekturu može se diviti dorskim stupovima i spektakularnim hramovima, a Akropola je obrubljena stazama koje vam omogućuju da slobodno šetate uokolo i uživate u vrhuncu ovog spomenika koji je zadivljujući Partenon.

2. Popnite se na Olimp

Planina Olimp je vjerojatno jedna od najpoznatijih planina na svijetu i ako ste ljubitelj grčke mitologije, onda ovo ne smijete propustiti na svom itineraru.

Ako se želite popeti na planinu, morat ćete otputovati u Litochoro gdje možete pješačiti dijelom ili cijelim putem do vrha, ovisno o vašim sposobnostima i razini kondicije.

Planina Olimp poznata je u grčkoj mitologiji kao mjesto gdje je Zeus sjedio na svom prijestolju, kao i mjesto gdje je Had vladao Podzemljem, pa dok se penjete možete zamišljati legende koje su međusobno povezane s ovom planinom.

3. Otkrijte jezero Plastira

Jezero Plastira je nešto neobično u Grčkoj koja je poznata po tome što je blagoslovljena obiljem prirodnih ljepota.

Ono što ovo jezero čini drugačijim je to što ga je napravio čovjek, iako ga to ne čini manje impresivnim.

Jezero je okruženo stablima hrasta i kestena, a ovdje možete voziti kanu ili rafting, jahati ili planinariti stazama oko jezera.

Jezero Plastira nalazi se u regiji Larditsa u Grčkoj i nudi poslijepodne ispunjeno avanturom.

4. Divite se arhitekturi na Santoriniju

Santorini je poznat i kao otok Thira i utočište je za mladence koji žele pobjeći od svega na jedno od najljepših i najpoznatijih mjesta na svijetu.

Santorini je poznat po lijepom izgledu razglednica prekrivene prikazom tradicionalnih cikladskih kuća koje blješte pod vrućim grčkim suncem i u prekrasnom kontrastu s dubokim plavim morem i crkvama.

Šetnja po otoku pruža vam priliku da vidite svu ovdašnju spektakularnu arhitekturu, a budući da je krajolik formiran vulkanskim kraterom, možete očekivati neke od najspektakularnijih pogleda u cijeloj Grčkoj.

Grčka
Shutterstock

5. Posjetite Delphi

Delphi imaju pravo na slavu kao mjesto UNESCO-ve svjetske baštine, kao i jedna od glavnih atrakcija u Grčkoj.

Delfi se nalaze na obroncima planine Parnas i bili su popularno hodočasničko mjesto u davna vremena za one koji su dolazili ovamo odati počast Apolonu, starogrčkom bogu liječenja, glazbe, svjetla i proročanstva.

Sljedbenici bi dolazili ovamo potražiti vodstvo od proročišta u Delfima, a danas ćete pronaći hramove, impresivan stadion, kazalište i divne drevne ruševine.

Delphi se nalazi oko 180 kilometara od glavnog grada Atene, tako da je ovo dobro mjesto ako želite izaći iz grada i istražiti neko drugo područje Grčke.

6. Istražite Samarijski klanac

Na prekrasnom otoku Kreti nalazi se Samaria Gorge koji je nezaobilazan posjet za sve ljubitelje prirode u Grčkoj.

Klanac se proteže na 16 kilometara, iako su njegovi dijelovi široki samo 4 metra.

U klancu je dostupan niz planinarskih staza, ali ako želite hodati cijelim dijelom, to može potrajati i do sedam sati.

7. Otkrijte Muzej Akropole

Jedna od najpopularnijih modernih atrakcija u Ateni je Muzej Akropole koji je otvoren 2009. godine. Zgrada je napravljena od vrhunskog stakla i čelika i sadrži neke od najpoznatijih artefakata u Grčkoj, tako da ćete je odmah prepoznati.

Neki od prepoznatljivih djela u muzeju uključuju Moschophoros koji je kip čovjeka s teletom na ramenima i mramor s Partenona.

Muzej je također poznat po svom kafiću s terasom koja gleda na prekrasnu Akropolu.

Pogled na grad
Shutterstock

8. Kazalište Epidaurus

U Epidaurusu u regiji Argolis nalazi se Epidaurus Theatre, ceremonijalni prostor koji je posvećen slavnom bogu medicine, Asklepiju.

Uz kazalište se nalazi Asklepijevo svetište, a oba možete posjetiti istovremeno.

Kazalište datira iz 4. stoljeća i možete sjediti u kamenim katovima i zamisliti da gledate predstavu ovdje u davnim godinama.

9. Posjetite samostane Meteora

Meteora je poznata po svojim samostanima koji se nalaze na vrhu visokih stijena.

Monasi koji žive na tom području su pravoslavci i pobjegli su na Meteore kao rezultat invazije turske vojske.

U Meteori postoji 6 samostana, iako bi ih u jednom trenutku moglo biti preko 20, i kao rezultat toga ovo je jedno od najspektakularnijih vjerskih mjesta u Grčkoj.

Meteora je prepuna drevnih kamenih gromada i monolitnih stupova, a ovo je također mjesto UNESCO-ve Svjetske baštine jer formacije stijena nude jedan od najnevjerojatnijih i najljepših krajolika u cijeloj Europi.

Tirkizno more
Shutterstock

10. Špilja Melissani

U blizini Karavomila nalazi se špilja Melissani koja je stjenovita špilja poznata po svojoj ljepoti.

Špilja je duga gotovo 4 kilometra, a nastala je kada je voda stoljećima nagrizala meke stijene.

Unutar špilje nalazi se jednako poznato jezero Melissani, podzemna vodena masa koja je otkrivena 1951. godine. U davna vremena špilja je bila posvećena nimfi Melissani, odakle i dolazi ime ove špilje.

U špilju se možete spustiti kroz tunel, a zatim izaći na jezero i kliziti po tirkiznoj vodi na čamcu.

11. Hefestov hram

Hefestov hram nalazi se u šarmantnoj atenskoj četvrti Thissio.

Kao i svi hramovi u Grčkoj, i ovaj je posvećen bogovima, u ovom slučaju Hefestu koji je bio bog vatre, a posvećen je i Ateni, božici keramike i starih zanata.

Hram datira iz 450. godine prije Krista i nalazi se na vrhu brda Agoreao Koronos.

Projektirao ga je isti arhitekt koji je radio na Panteonu, Hefestov hram poznat je po svojim lijepim stupovima i ukrasima od penteličkog i parijanskog mramora.

Također ćete pronaći frizove i skulpture koje su načičkane zgradom za koju se kaže da je jedna od povijesno najvažnijih u cijeloj Grčkoj.

12. Oduševite se Korintskim kanalom

Jedan od najčudesnijih inženjerskih pothvata u Grčkoj je Korintski kanal.

Bila su potrebna stoljeća da se izgradi, a započeo ju je Neron, drevni rimski car, prije nego što je konačno završena pod Francuzima čak u 19. stoljeću.

Kanal je usječen u dio stijene i proteže se 6 kilometara sa stranama koje se uzdižu do 90 metara.

Kanal je još uvijek u funkciji i, ako se nađete ovdje u pravo vrijeme, možete uhvatiti brodove koji putuju.

Jedna od ostalih glavnih atrakcija na kanalu je Zulu Bungy Jump koji sigurno nije za one koji nemaju hrabrost za visine, ali je također nevjerojatan način da se uživite u svu veličanstvenost kanala.

Antički ostaci
Shutterstock

13. Naučite nešto o povijesti u Arheološkom muzeju u Solunu

Ako ste u Solunu, nikako nemojte propustiti posjet Arheološkom muzeju Soluna koji je u vlasništvu Ministarstva kulture.

Zgrada u kojoj je smješten datira iz 1962. godine i pravo je blago moderne Grčke, ali je i prekrasan primjer nove grčke arhitekture.

U muzeju ćete pronaći artefakte iz Makedonije, drevne civilizacije Grčke (nemojte je brkati s istoimenom zemljom!) koji su podijeljeni u sedam odjeljaka kroz koje možete prošetati i upoznati se s pričom o ovom dijelu zemlje.

14. Iskušajte se na visinama planine Athos

Na poluotoku Chalcidice nalazi se planina Atos koja se dugo smatrala mjestom od velike važnosti u grčkoj povijesti.

Planina je dom 20 samostana koji su raštrkani njenim slikovitim padinama i središnja je točka bogoslužja u istočnoj pravoslavnoj vjeri.

Najnevjerojatnija stvar o ovdašnjim samostanima je da su još uvijek u punom radnom stanju i to ih danas čini najstarijom monaškom zajednicom na svijetu.

Jedna stvar koju treba napomenuti je da, zbog drevnih zakona koji vladaju ovim područjem, samo muški posjetitelji mogu ući u samostanska područja.

15. Istražite palaču Malia

Palača Malia u Maliji datira iz 1900. godine prije Krista, iako je od tada nekoliko puta obnavljana nakon niza prirodnih katastrofa poput potresa.

Potražite neke od prepoznatljivih komada kao što je Kernosov kamen, što je disk s 24 rupe.

Pogled na Grčku
Shutterstock

16. Uživajte u starom Korintu

Drevni Korint još je impresivniji jer se nalazi u selu koje naglašava razliku između današnjeg okruženja i ovih drevnih ruševina koje su mješavina rimskih i grčkih relikvija.

Ako volite povijest, onda će vam se sviđati činjenica da je ovo nekada bio dom Jasona od Argonauta (koji je ukrao Zlatno runo). Neki od vrhunaca ovog mjesta su Apolonov hram kao i Apolonov Peribolos i antičko kazalište.

Tu je i muzej u kojem možete saznati nešto više o povijesti.

Veći dio kompleksa je rimski, ali jedan grčki dodatak je dorski Apolonov hram koji datira iz 5. stoljeća.

17. Posjetite antičko nalazište Phaestos

Phaestos se nalazi oko 60 kilometara od Iralkia i nudi vam zadivljujuće vidike na ravnicu Messara i planinu Psiloritis.

Phaestos je ruševina raskošnog grada, a palača je slična Knososu.

Velika privlačnost ovog mjesta je činjenica da je grad još uvijek u uglavnom ruševnom stanju, što mu dodaje nezemaljski šarm, a ovdje ćete pronaći i neke lijepe freske.

Cijelo mjesto jedna je velika lekcija iz povijesti i možete istražiti područja kao što su kazalište, glavne zgrade palače, skladišta, pa čak i kripta.

Ruševine
Shutterstock

18. Uživajte u mitovima i legendama u drevnoj Mikeni

Mikena je UNESCO-va svjetska baština i postala je poznata u Homerovoj Ilijadi i Odiseji.

Homer je tvrdio da je Mikenu sagradio Perzej koji je bio sin Zeusa i Danaje te da je pripadala kraljevskoj kući Atreja.

Bez obzira na stvarnu priču, znamo da je Mikena osnovana u 6. stoljeću prije Krista, a neke od znamenitosti uključuju moćna Lavlja vrata i kraljevsko groblje.

Također ćete pronaći Agamemnonovu palaču i Veliki dvor, kao i manje kuće koje su sadržavale poznate artefakte poput Ratničke vaze.

19. Naučite nešto o povijesti u Muzeju holokausta u Kalavryti

Ako ste u Kalavryti, svakako posjetite ovaj muzej koji je ujedno i jedini muzej holokausta u Grčkoj.

Muzej je osmišljen u čast stanovnicima ovog grada koje su nacisti napali i ubili tijekom Drugog svjetskog rata.

Muzej se nalazi unutar bivše školske zgrade u kojoj su mnogi stanovnici izgubili živote, a ovdje ćete pronaći galerije koje uključuju osobne stvari žrtava, kao i fotografije Kalavryte kroz stoljeća.

20. Opustite se na plaži Balos

Smještena na slikovitom poluotoku Gramvousa na otoku Kreti nalazi se legendarna plaža Balos koja je jedno od najboljih mjesta za opuštanje i uživanje u surfanju u Grčkoj.

Plaža se sastoji od prekrasnih laguna koje se otvaraju prema azurnoj vodi i ovdje je toliko čisto da ćete moći vidjeti mnoštvo podvodnog života u obliku riba i školjki.

Možete iznajmiti ležaljke i suncobrane i ovo je jedno od najljepših mjesta na Kreti za provesti neko vrijeme sunčajući se ili plivajući.

21. Uživajte u Muzeju maslina i grčkog maslinovog ulja

Smješten u Othonos Amaliasu u Patrasu, divan je Muzej maslina i grčkog maslinovog ulja koji može doći kao osvježavajuća promjena ako ste posjećivali ruševine, hramove i povijesne muzeje tijekom svog boravka u Grčkoj.

Muzej priča priču o skromnoj maslini i tome kako je postala jedan od najvažnijih sastojaka u grčkom životu.

Možete posjetiti galerije koje će vam objasniti kako se maslinovo ulje koristilo za gorivo i parfeme, a tu su i razne stare preše za ulje koje još uvijek rade.

22. Posjetite Vergina Royal Tombs Museum

Muzej kraljevskih grobnica Vergina u Makedoniji ne smijete propustiti ako ste u tom području jer ovdje možete posjetiti tumuluse, koji su drevni grobni humci, i spustiti se u kraljevske grobnice smještene pod zemljom.

Vrhunac ovdje je grobnica Filipa II koja datira iz 336. pr. Kr., a također ćete moći vidjeti predmete s kojima je pokopan kao priprema za zagrobni život, uključujući štit od zlata i slonovače, oklop i srebro kaleži.

23. Pješačite Krfskom stazom

Zadivljujući otok Krf dom je Krfske staze gdje možete planinariti, ali nemojte zamišljati ležernu popodnevnu šetnju.

Ako želite proći svih 220 kilometara staze, trebat će vam 8 do 10 dana hodanja i usput ćete proći svakakve krajolike.

Velik dio staze sastoji se od zemljanih staza, a vi ćete proći pored tirkiznih laguna i uspeti se do slikovitih vrhova.

24. Muzej suvremene umjetnosti

Grčka se često smatra mjestom antike, ali ako želite istražiti njezinu modernu stranu, uputite se u Muzej suvremene umjetnosti u Hori.

Ovdje ćete pronaći neke nevjerojatne galerije koje izlažu cijeli niz svjetski poznatih suvremenih umjetnika, a tu su i izložbe koje su posvećene isključivo grčkim slikarima, kiparima i fotografima.

25. Sunčajte se sa stilom na plaži Psarou

Plaža Psarou na Mikonosu jedna je od najpoznatijih u Grčkoj i poznata je po prepoznatljivim plavim ležaljkama.

Ovdje uvijek vlada jaka zabava, a plaža je prekrivena barovima i restoranima tako da možete naručiti hranu i piće i plesati cijelu noć.

Međutim, ovo nije jedno od najjeftinijih mjesta za posjetiti u Grčkoj, a moći ćete steći dojam o vrsti klijentele iz nevjerojatnih super jahti koje se nalaze tik uz obalu.

26. Iznajmite katamaran

Grčka, sa svojim prekrasnim krajolicima, kristalno čistim morem i šarmantnim selima, odredište je iz snova za putnike koji traže nezaboravan odmor. Kako biste doista doživjeli ljepotu i raznolikost grčkih otoka, razmislite o tome da se upustite u avanturu katamaranom. Iznajmljivanje katamarana nudi izniman način da istražite skrivene dragulje i kultne znamenitosti ovog mediteranskog raja.

Najam katamarana u Grčkoj
Shutterstock

Katamarani, sa svojim dvostrukim trupom i prostranim palubama, pružaju idealnu platformu za skakanje po otoku i istraživanje obale. Njihova stabilnost, udobnost i impresivan prostor čine ih savršenim plovilima za otkrivanje mnoštva grčkih otoka i uvala. Bez obzira jeste li iskusni jedriličar ili početnik u avanturi, iznajmljivanje katamarana nudi neusporediv način da doživite čari Grčke.

Najam katamarana u Grčkoj nude izbore koji odgovaraju vašim željama, veličini grupe i budžetu. Od malih, intimnih katamarana za parove do većih katamarana prikladnih za obitelji i grupe prijatelja, pronaći ćete širok izbor plovila. Uzmite u obzir željeni plan puta, veličinu grupe i pogodnosti kada birate idealan katamaran za svoju avanturu na grčkom otoku.