Jeste li ljubitelj hrane u potrazi za svojom sljedećom kulinarskom avanturom? Ne tražite dalje od Napulja, gurmanske prijestolnice Italije koja je poznata po najljepšim destinacijama, Osim po ljepoti, Italija je pri samom vrhu i po ukusnoj hrani, Napulj nudi jedinstvenu mješavinu okusa i jela koja će oduševiti vaše nepce i zadovoljiti sve vaše želje. Upoznat ćemo vas s okusima Napulja i pokazati vam gdje možete pronaći najbolju hranu u gradu. Pridružite nam se dok otkrivamo tajne napuljske kuhinje, od ulične hrane do finih restorana!
Putovanje kroz kulinarsku povijest Napulja
Napuljska kulinarska povijest odražava raznolike kulturne utjecaje grada tijekom stoljeća. Kuhinja se temelji na nizu različitih utjecaja, uključujući grčki, rimski, arapski i španjolski. Rezultat su jedinstvena i ukusna jela koja se razlikuje od bilo čega drugog u Italiji ili svijetu, te su svjedočanstvo bogate povijesti i kulturne raznolikosti grada.
Jedan od najvažnijih sastojaka je rajčica. Rajčica je prvi put uvedena u Napulj u 16. stoljeću i brzo je postala glavna namirnica u gradskoj kuhinji. Danas se rajčica koristi u raznim jelima, uključujući pizzu, tjesteninu i umake. Rajčice uzgojene u bogatom vulkanskom tlu oko Vezuva posebno su cijenjene zbog svoje slatkoće i okusa.
Vrlo bitan sastojak su i plodovi mora. Smješten na obali Sredozemnog mora, Napulj ima pristup nekima od najsvježijih i najukusnijih plodova mora u Italiji. Inćuni, sardine i hobotnice samo su neke od brojnih vrsta morskih plodova koji se obično nalaze na jelovnicima napuljskih restorana i kafića.
Napuljska kuhinja također je poznata po upotrebi začinskog bilja koji gradskim jelima dodaju dubinu i složenost. Najčešće se koriste bosiljak, origano, cimet, kumin, korijander i ružmarin zbog čega jela imaju poseban okus i miris.
Osnovni sastojci napuljske kuhinje
Osnovni sastojci napuljske kuhinje temelj su jedinstvenih i ukusnih jela grada. Jedan od najvažnijih sastojaka je mozzarella. Ovaj meki, svježi sir proizvodi se od mlijeka vodenih bivola i koristi se u raznim jelima, kao što su pizza, tjestenina i salate. Mozzarella di bufala campana, koja se proizvodi u regiji Campania oko Napulja, smatra se jednom od najboljih na svijetu.
Bitan sastojak je i tjestenina. Iako je tjestenina općenito glavna namirnica u talijanskoj kuhinji, vrste tjestenine poput špageta, rigatona i paccherija koje se koriste u napuljskim jelima jedinstvene su. Osim rajčice koja ide u gotovo sva jela, ne zaboravimo da nema jela bez maslinovog ulja. Stabla maslina koja rastu u regiji oko Napulja daju bogato i aromatično ulje koje se koristi u raznim jelima.
Pizza – dragulj napuljske gastronomije
Napulj je raj za ljubitelje hrane, a nigdje to nije očitije nego u gradskoj sceni ulične hrane. Ulična hrana jednako je raznolika i ukusna kao i sama gradska kuhinja, s nizom slatkih i slanih opcija dostupnih na gotovo svakom uglu ulice. Jedna od najpoznatijih uličnih jela je pizza u napuljskom stilu jedinstvena po upotrebi svježih, jednostavnih sastojaka i tanke, hrskave korice. Ulični prodavači uvijek poslužuju vruće kriške pizze Margherite, sa svježim umakom od rajčice, mozzarellom i bosiljkom, kojima nitko ne može odoljeti.
Popularna ulična hrana su i arancini, duboko pržene kuglice riže punjene sirom, mesom ili povrćem. Arancini su izvana hrskavi, a iznutra mekani i ukusni, što ih čini popularnim međuobrokom za lokalno stanovništvo i turiste. Za ljubitelje slatkog, postoji mnogo ukusnih opcija, a jedna od najpopularnijih slatkih poslastica je sfogliatella. Radi se o lisnatom pecivu punjenom slatkom kremom od ricotte i posuto šećerom u prahu. Svakako probajte i kolač natopljen rumom Babà i zeppole, prženu krafnu punjenu slatkim vrhnjem.
Jela koja morate probati u Napulju
Od klasičnih špageta alle vongole do izdašnih rigatoni alla Genovese, napuljska jela od tjestenine pravi su prikaz kulinarske tradicije grada. Jedno od najpoznatijih jela od tjestenine u Napulju su spaghetti alle vongole, koji se pripremaju sa svježim školjkama, češnjakom, maslinovim uljem i peršinom. Jelo je jednostavno, ali ukusno, sa slatkoćom školjki koja nadopunjuje slani češnjak i maslinovo ulje. Rigatoni alla Genovese je jelo koje se priprema od sporo kuhane govedine, luka i bijelog vina, koji se zajedno pirjaju satima kako bi se dobio bogat, mesnati umak.
Rigatoni tjestenina se zatim ubaci u umak i završi s obilatim posipanjem ribanog parmezana. Za sve koji traže nešto laganije, tjestenina alla puttanesca savršena je opcija. Spravljena od rajčica, maslina, kapara i inćuna, ovo jelo pršti mediteranskim okusima i pravi je prikaz napuljske primorske kuhinje. Nijedna rasprava o jelima od tjestenine ne bi bila potpuna bez spomena kultnih špageta carbonare. Napravljeno od jaja, pancete i parmezana, ovo bogato i kremasto jelo od tjestenine pravi je comfort food i mora ga probati svaki ljubitelj tjestenine koji posjeti Napulj.
Ulična hrana – najbolji zalogaji u Napulju
Napuljska kulinarska scena nije ograničena samo na pizzu i tjesteninu. S položajem na obali Sredozemnog mora, Napulj ima pristup nekim od najsvježijih plodova mora u zemlji, a njegovi kuhari u potpunosti iskorištavaju tu blagodat u svom kuhanju.
Jedno od najpoznatijih morskih jela su spaghetti alle vongole veraci, koji su varijacija klasičnih špageta alle vongole, ali napravljeni od svježih, lokalnih školjki. Jelo se priprema s umakom od češnjaka, maslinovog ulja, bijelog vina i obilne količine školjki koje se kuhaju na pari dok se ne otvore i ne puste svoje ukusne sokove.
Popularno jelo od morskih plodova su i pržene lignje, koje se pripremaju tako da se mekani kolutići lignji oblože u lagano tijesto i prže dok ne postanu hrskavi i zlatnosmeđi. Lignje se često poslužuju s jednostavnim aiolijem od limuna i češnjaka, koji daje oštri kontrast hrskavoj teksturi lignje. Za one koji traže nešto obilnije, zuppa di cozze je izdašan gulaš od morskih plodova napravljen od dagnji, rajčica, češnjaka i bijelog vina. Jelo se poslužuje s tostiranim kruhom, koji je savršen za upijanje bogate, aromatične juhe.
Gdje jesti u Napulju – top restorani i kafići
Jedno od najboljih mjesta za probati tradicionalnu napuljsku kuhinju je Trattoria da Nennella. Ovaj udoban restoran ušuškan je u srcu grada i poslužuje klasična jela kao što su spaghetti alle vongole i parmigiana od patlidžana. Atmosfera je topla i primamljiva, a osoblje je ljubazno i upoznato s jelovnikom.
Za one koji traže moderniji zaokret u napuljskoj kuhinji, La Stanza del Gusto je mjesto koje morate posjetiti. Ovaj elegantni restoran nudi kreativan pogled na tradicionalna jela, poput carpaccia od hobotnice s komoračem i narančom ili špageta s morskim ježinom i limunom. Restoran također ima opsežnu vinsku kartu, što ga čini savršenim mjestom za posebne prigode.
Ako ste raspoloženi za pizzu, Pizzeriju Starita morate posjetiti. Ova povijesna pizzerija poslužuje ukusne pizze od 1901. godine, a i danas je vodi ista obitelj. Pizza je napravljena od svježih, lokalnih sastojaka i pečena u pećnici na drva, dajući joj hrskavu, pougljenjenu koricu i savršeno pečenu sredinu.
Za brzi zalogaj ili stanku za kavu, Gran Caffe Gambrinus savršeno je mjesto. Ovaj povijesni kafić je napuljska institucija od 1860. godine, a poznat je po ukusnoj kavi i kolačima. Kafić je također odlično mjesto za promatranje ljudi i upijanje živahne atmosfere grada.
Aperitivo na napuljski način
Vrijeme za aperitiv omiljena je tradicija u Napulju i savršen je način za opuštanje i druženje nakon dugog dana. Obično se održava rano navečer, aperitivo uključuje ispijanje osvježavajućeg koktela ili čaše vina uz grickanje malih zalogaja i razgovor s prijateljima.
Jedno od najpopularnijih mjesta za aperitiv u Napulju je bar Nilo. Smješten u srcu povijesnog centra, ovaj šarmantni bar ima odličnu atmosferu i poslužuje kreativne koktele i grickalica. Probajte “Nilo Spritz”, napravljen od Aperola, Prosecca i malo soka od naranče, i uparite ga s nekim od njihovih ukusnih bruschetta ili crostinija.
Sjajno mjesto za aperitivo je i Chalet Ciro, povijesni bar koji poslužuje pića i grickalice od 1930. godine. Bar ima retro ozračje, sa starinskim posterima i fotografijama na zidovima, a poslužuje klasične koktele poput negronija i martinija. Uz piće probajte i ukusna jela, poput prženih lignji ili punjenih maslina.
Za moderniji pogled na aperitivo, uputite se u Caffè San Lorenzo. Ovaj trendovski kafić ima elegantan, suvremen dizajn i poslužuje craft koktele i mocktaile. Isprobajte njihov “San Lorenzo Spritz”, napravljen od džina, soka od crvene naranče i prošeka, i uparite ga s nekim od njihovih specijaliziranih sireva i suhomesnatih proizvoda.
Zadovoljite želju za slatkim – napuljski deserti i kolači
Jedan od najpoznatijih deserata u Napulju je sfogliatella, lisnato tijesto punjeno zaslađenim ricotta sirom i kandiranom koricom citrusa. Ova poslastica nastala je u gradu u 17. stoljeću, a i danas je popularna slastica. Ljeti je obavezno uživanje u talijanskom sladoledu – gelatu. Za razliku od sladoleda, koji se priprema s više vrhnja nego mlijeka, gelato ima veći omjer mlijeka i vrhnja, što ga čini glatkijim i kremastijim. Neki od najpopularnijih okusa gelata u Napulju su lješnjak, pistacije i stracciatella, što je gelato od vanilije s umiješanim strugotinama čokolade.
Za nešto malo drugačiji doživljaj, probajte tortu caprese, čokoladnu tortu bez brašna napravljenu od mljevenih badema i posluženu s malo tučenog vrhnja. Ovaj bogati, dekadentni desert savršen je užitak za ljubitelje čokolade. Nijedan posjet Napulju ne bi bio potpun bez kušanja poznatog gradskog espressa. Ova jaka, bogata kava priprema se od fino mljevenih zrna i poslužuje se u malim šalicama. To je savršen način da završite obrok ili da vam malo digne energiju nakon napornog dana razgledavanja grada.
Vino i večera – spajanje lokalnih vina s napuljskom kuhinjom
S dugom poviješću proizvodnje vina koja datira još iz doba starog Rima, Napulj i njegove okolne regije proizvode širok izbor vina koja se savršeno slažu s lokalnom kuhinjom. Jedno od najpoznatijih vina iz Napulja je Lacryma Christi, što znači “Kristove suze”. Ovo vino se proizvodi od grožđa uzgojenog na obroncima Vezuva, zbog svog intenzivnog i složenog profila okusa. Vulkansko tlo u regiji daje grožđu jedinstven karakter, što rezultira vinom koje je istovremeno voćno i zemljano, s notama trešnje, šljive i začina.
Popularno vino je i Falanghina, bijelo i osvježavajuće vino s posebnom kiselošću i citrusnim notama. Ovo se vino dobro sljubljuje s jelima od morskih plodova, poput spaghetti alle vongole, klasičnog napuljskog jela od tjestenine sa školjkama u umaku od bijelog vina. Za ljubitelje crnog vina, preporučujemo Aglianico. Ovo vino se proizvodi od grožđa Aglianico koje se uzgaja u brdima Campania i Basilicata. Ima duboku crvenu boju, s aromama kupine, višnje i duhana, te taninsku strukturu koja se dobro slaže s krepkim jelima od mesa, poput pirjane janjetine ili goveđeg ragua.
Ako tražite slatko vino za desert, Passito di Pantelleria je izvrstan izbor. Ovo desertno vino proizvodi se od grožđa Zibibbo koje se prije fermentacije suši na suncu, što rezultira koncentriranim i slatkim vinom s notama meda, marelice i suhog voća. Dobro se slaže s tradicionalnim napuljskim desertima, kao što su sfogliatelle i babà al rum. Kada objedujete u Napulju, važno je zapamtiti da su lokalna vina sastavni dio kulinarskog iskustva. Nemojte se bojati pitati konobare za preporuke ili isprobati nešto novo. Uz toliko ukusnih vina koje možete izabrati, sigurno ćete pronaći savršen spoj za svoj obrok.