8 najpoznatijih turističkih mjesta na svijetu

Foto: Unsplash/Alexandra Tran

Bliži se kraj godina i mnogi već planiraju putovanja za 2022. godinu. Ljubitelji putovanja nikada ne prestaju istraživati nove destinacije koje žele upoznati, zato danas izdvajamo osam spektakularnih mjesta i krajolika koje bi trebalo posjetiti barem jednom u životu. 

Machu Picchu

Foto: Unsplash/Azzedine Rouichi

Machu Picchu, sveti grad Perua, koji se nalazi 130 kilometara od grada Cusca, UNESCO je 1983. godine proglasio mjestom svjetske baštine. Citadelu, smještenu na granitnoj planini, otkrio je Hiram Bingham 1911. godine. Jedno je od mjesta koje prima najviše turista tijekom cijele godine, budući da su misterije koje skriva i kulturno povijesno naslijeđe i dalje magično privlačne.

Petra (Jordan)

Foto: Pixabay

Proglašen UNESCO-vom svjetskom baštinom 1985. godine, grad Petra u Jordanu također je jedno od sedam novih svjetskih čuda. Njegova umjetnost, kao i antika te arheološka i turistička privlačnost čine ga jednom od najboljih turističkih atrakcija na svijetu. Ako ga još niste posjetili, ostavljamo tople preporuke. Petra je impresivno odredište koje će vas ostaviti bez teksta. 

Piramide u Gizi

Foto: Pixabay

Ako volite povijest, antropologiju i arhitekturu morate posjetiti Egipat. Piramide u Gizi i dalje su misterij, koliko god se stvarale teorije o tome kako bi se mogle izgraditi, još uvijek nema dogovora i nastavljaju stvarati pomutnju. Iako će vas njihova veličina fascinirati, iz Egipta ćete sigurno otići s brojnim pitanjima na koje svatko pokušava dobiti odgovore. 

Alhambra, Granada

Foto: Unsplash/Dimitry B

Probio se na svjetske i europske liste turističkih atrakcija. Njegova ljepota, njegova arhitektura, sama povijest učinili su ga jednim od nezaobilaznih mjesta na svijetu. Alhambra nikoga ne ostavlja ravnodušnim, bez obzira na godišnje doba u kojem se posjećuje ili doba dana, uvijek je lijepa, kao da je izvađena iz priče i odvela nas u druga, daleka vremena.

Akropola, Atena

Foto: Unsplash/Emy Nguyen

Atena je grad koji svakako treba vidjeti i otputovati odatle na druga mjesta u Grčkoj, gdje su povijest i arheološki ostaci još uvijek u stanju koje omogućuje zamisliti kako je sve nekada izgledalo. Možda je za mnoge Akropola samo kamenje, no ako se potruditi upoznati priču iza tih ostataka, bez ikakve sumnje ete se zaljubiti u ovo impresivno mjesto. 

Kanali u Veneciji

Foto: Unsplash/Lopez Robin

Venecija, grad kanala, grad koji je drugačiji od svega što možete zamisliti. Venecija je jedno od mjesta koje se preporučuju što prije posjetiti, jer nikada ne znate kada će ponovno poplaviti. Zbog problematičnih vodostaja, Venecija se nerijetko nađe u situaciji da doslovno pliva u vodi. Bez obzira na to, Venecija je grad koji treba posjetiti te uživati u njegovoj ljepoti i arhitekturi jer spada u najljepše destinacije u Italiji.

Bazilika sv.Petra, Vatikan

Foto: Unsplash/Michał Kostrzyński

Jedno od najsvetijih mjesta, bazilika sv. Petra u Vatikanu stoji na mjestu za koje se vjeruje da je pokopan sveti Petar. Izgrađena je između 1506. i 1626. godine i, iako nije najvažnija u Rimu, tamo se održavaju najmasovnije manifestacije koje svake godine privlače tisuće turista u Vatikan.

Velika džamija u Cordobi, Španjolska

Foto: Pixabay

Velika džamija u Cordobi, proglašena kulturnom baštinom čovječanstva uz povijesnu jezgru, jedan je od najimpresivnijih spomenika koje možete pronaći u Španjolskoj. Njezina je izgradnja započela 785. godine, po nalogu Abdurrahmana III. Stoljećima kasnije, 1238. godine, i nakon rekonkviste, postaje katolička katedrala. Njezina gradnja otkriva različite stilove i arhitektonska razdoblja kroz koja je prolazila tijekom devet stoljeća.