Od Brooklyna do Wall Streeta: 10 zanimljivosti o New Yorku koje niste znali

Foto: Unsplash/Patrick Tomasso

New York City je najnaseljeniji grad u Sjedinjenim Državama. To je globalno središte financija, kulture, medija i trgovine. Dom za 8,6 milijuna ljudi na području od 1214 četvornih milja. Nije ni čudo što je New York proglašen “kulturnom prijestolnicom svijeta”. New York je dom različitih etničkih grupa i kultura iz cijelog svijeta, a grad je bio međunarodni melting pot od svog nastanka. Oko njega i u samom gradu toliko je zanimljivosti, a predstavlja odličnu destinaciju za sva godišnja doba. Iz navedenih razloga, za vas smo izdvojili 10 zanimljivosti koje bi vas mogle zainteresirati.

10 zanimljivosti o New Yorku

Foto: Unsplash/Matteo Catanese
  1. New York zovu i grad sirena, no jedan dan u nedavnoj povijesti gotovo da se nije mogao povezati s tim nadimkom. 28. studenog 2012. bio je najmirniji dan u povijesti New Yorka
  2. Prvi put nije zabilježeno ubojstvo, pljačka, pucnjava ili bilo koje drugo nasilno djelo. U ovom milijunskom gradu ovakvi dani su prava rijetkost.
  3. Central park je prava zelena oaza u središtu urbanog grada, no mnogi ne znaju da njegova veličina premašuje i neke zemlje. Prostire se na površini od 3,41 četvornih kilometara,  što znači da je čak dva puta veći od kneževine Monako čija površina iznosi 1,49 četvornih metara.
  4. Wall Street povezujemo s burzom gdje se na dnevnoj bazi okreće golema količina novaca, no ova ulica ima mnogo skromnije porijeklo nego što se čini. Kada je Velika jabuka još bila “Novi Amsterdam”, imala je zaštićeno područje obilježeno zidom koji je prolazio kroz poznatu njujoršku ulicu.
  5. Jeste li znali da u Brooklynu postoji tajni tunel? Sagrađen je kako bi se olakšalo kočenje vlakova, a tunel je  bio skriven od 1844. godine.Početkom 80-tih godina prošlog stoljeća, student inženjerstva je pronašao ulaz i počeli su se obilaziti kroz ono što se smatra prvom podzemnom željeznicom tunel. Zbog navodnih sigurnosnih problema, obilasci su prekinuti. 
  6. New York je jezično najrazličitiji grad na svijetu. Govori se više od 800 jezika, a gotovo polovica njegovih stanovnika ne govori engleski kod kuće. Dakle, ako ne znate ovaj jezik, nije isprika da ne otputujete u New York.
  7. New York taksiji su žuti jer je ta boja najvidljivija izdaleka. Tako barem tvrdi studija na Sveučilištu Chicago na koju se oslanjao osnivač tvrtke Yellow Cab Company. Trenutno u New Yorku cirkulira više od 12.700 licenciranih taksija.
  8. New York i Brooklyn su nekada bili različiti gradovi. To se događalo sve do 1898. godine. U to vrijeme, Brooklyn je bio četvrti grad po broju stanovnika u zemlji. Brooklyn se pridružio New Yorku nakon referenduma o kojem je odlučeno sa samo 277 glasova (od ukupno više od 129.000).
  9. Ispod parka Flushing Meadows u Queensu nalazi se luksuzno sklonište za bombe. Izgrađena je 1964. s namjerom da se proda nekom bogatašu koji se bojao ruskog napada tijekom Hladnog rata. Te je godine New York bio domaćin Svjetske izložbe i sklonište je posjetilo više od pola milijuna ljudi, no nitko ga nije kupio. 
  10.  Kad šećete New Yorkom, a osobito Central parkom čini se kako je štand za hot dog na svakom uglu i da je to isplativ posao, no dobiti štand i nije tako jednostavno, niti jeftino. Otvoriti svoj posao s fast foodom i dobiti licencu za rad može vas koštati i do 300.000 dolara godišnje.