Toskana – bajkovito mjesto pod suncem

Toskana
Foto: Pixabay

Toskana, jedna od najromantičnijih destinacija na svijetu, prekrasna je talijanska turistička regija koja je često bila inspiracija mnogim spisateljima i filmskim redateljima koji su radnju svojih djela smještali baš u toskanske gradove poput Firence i Pise. „Pod suncem Toskane“ ljubavna je komedija iz 2013. godine, čija je radnja smještena u ovu predivnu talijansku regiju, no mnogo je poznatije filmsko djelo „Inferno“ s Tomom Hanksom i klasik „Soba s pogledom“, s poznatom Helenom Bonham Carter. 

Smještena na zapad Italije, Toskana se diči bogatom povijesti, višestoljetnom tradicijom, umjetničkim dostignućima te prekrasnim krajolikom kao s nekog umjetničkog platna. Ova se regija sastoji od nekoliko pokrajina (Arezzo, Livorno, Pisa,…) od kojih je najpoznatija pokrajina Firenca u kojoj se nalazi grad Firenca koji se smatra glavnim gradom Toskane. Na području Toskane, na prostoru od preko 20 tisuća kilometara kvadratnih živi gotovo 4 milijuna stanovnika od kojih se jako velik broj bavi upravo turizmom i pružanjem turističkih usluga.

Toskana je dio Italije koji se smatra posebno blagotvornim za tijelo i duh jer ju krase blaga i vrlo ugodna klima, bogata kultura i povijest te izuzetno razvijena gastronomija koja se bazira na najprirodnijim namirnicama poput maslinovog ulja, sireva i začina.

Gradovi Toskane – muzeji na otvorenom

Toskana je odlično mjesto za odmor i kulturno uzdizanje, a može se pohvaliti prekrasnim krajolikom, odličnom gastronomskom i enološkom ponudom, te s pregršt kulturnih znamenitosti i umjetničkih djela koja doslovno oduzimaju dah.

Toskana se oduvijek kroz povijest mogla pohvaliti samo rastom i razvojem i već je stoljećima centar trgovine i umjetnosti. Osobito je napredovala za vrijeme vladavine obitelji Medici koja je vladala Firencom od 14. do 18. stoljeća i ostavila neizbrisiv trag na tom području. Obitelj Medici zauvijek je ostala poznata kao posebno sklona umjetnosti i njeni su članovi bili veliki pokrovitelji mnogih umjetnika. Osobito poznat štićenik obitelji Medici bio je i Michelangelo Buonarroti kojem su Medici pružali veliku naklonost. Upravo je u ovoj talijanskoj pokrajini Dante Alighieri napisao svoje remek djelo „Božanstvena komedija“. 

Osim za umjetnost, obitelj Medici bila je zainteresirana i za znanost pa je poznato da su bili pokrovitelji Galilea Galileija i da su ga štitili od talijanske inkvizicije. To potvrđuje i činjenica da je Galilei četiri Jupiterova mjeseca nazvao po djeci iz obitelji Medici. Upravo je ovdje Galileo Galilei izumio svoj prvi teleskop.

Ova značajna povijest Toskane govori u prilog tome zašto posjetiti Toskanu: zato da uživate u umjetničkim, kulturnim i znanstvenim djelima koje vam ova regija može pružiti. Pa krenimo redom…

Arhitektura koja ostavlja bez daha

Važan dio toskanske arhitekture su njeni sakralni objekti tj. katedrale, crkve i kapele. Posebno moramo spomenuti Katedralu Santa Maria del Fiore, firentinsku katedralu iznimne visine koju diči prekrasna 114 metara visoka kupola koju je dizajnirao talijanski arhitekt Brunelleschi. 

Ova je kupola izgrađena od zelenog i bijelog mramora i u to je vrijeme bila najveća na svijetu, a za gradnju katedrale iskorišteno je čak 4 milijuna komada cigle. Ova katedrala koju se često naziva samo Duomo jako je interesantna turistima jer je bogato umjetnički ukrašena i jer se može popeti i na kupolu s koje se pruža prekrasan pogled na čitavi grad. Posebnost katedrale leži i u tome što je njen graditelj Brunelleschi izumio sasvim novu tehniku gradnje kako bi mogao izgraditi katedralu po njenim nacrtima.

Svakako moramo spomenuti i središnji firentinski trg koji je obogaćen prekrasnim kulturama, a koji je centar svih kulturnih događanja u gradu, od predstava i koncerata do raznih proslava. Njega krasi i galerija Uffizi, jedna od najbogatijih umjetničkih galerija na čitavom svijetu.

Ne smijete propustiti niti šetnju po šetnicama na obali rijeke Arno i po Starom mostu koji je jako poznat po mnogim zlatarnicama koje se nalaze na njemu. 

Kosi toranj

Toskana - Kosi toranj
Foto: Pixabay

No nije Firenca jedini toskanski grad koji se može podičiti ljepotom u arhitekturi i umjetnosti. Svakako treba posjetiti i Pisu, grad koji je u svijetu najpoznatiji po Kosom tornju te Sienu, jedan od najljepših srednjovjekovnih talijanskih gradova. No glavni trg ovog grada također je čudo za sebe i iz tog se razloga naziva Piazza dei Miracoli ili Trg čudesa jer se na njemu nalazi mnoštvo neprocjenjivih građevina, fontana i umjetničkih djela. 

Tu su i toskanska priobalna sela, Cinque Terre, koja će vas očarati svojim izgledom. Ovih pet priobalnih sela ugrađeno je u litice na obalama Ligurskog mora i svojim kućama pastelnih boja skladno spojenim s primorskim krajolikom stvara senzacionalnu ugodu svim osjetilima. 

Zašto posjetiti Toskanu – hrana, vino i ljepota krajolika

Jednom kad se nađete u Toskani bit ćete doslovno očarani ljepotom prirodnih krajolika, osobito brežuljcima prekrivenim nepreglednim vinogradima, poljima lavande i simpatičnim seoskim putevima. Ovo je područje u kojem vlada mir i u kojem se čovjek može nakratko spojiti s prirodom.

Toskana je talijanska regija koja se također diči svojim gastronomskim specijalitetima i enologijom, a posebno moramo spomenuti vrhunska maslinova ulja najviše kvalitete. Vjerojatno ste i sami već kušali Ricottu ili Pecorino, ne znajući da se upravo u Toskani proizvode najkvalitetniji primjerci. 

Osim u sirevima i mliječnim proizvodima, u Toskani možete uživati i u posebnoj vrsti vrganja koji se nazivaju porcini i u tartufima. Također možete uživati u najsvježijem voću i povrću jer je toskanska kuhinja jako poznata po šarenim tanjurima prepunim svježih namirnica. 

Ako ste ljubitelji dobre kapljica Toskana će vas oduševiti svojim izborom vina. Ovo je jedna od najpoznatijih vinskih regija u Italiji i svijetu, a toskansko vino Chianti jedno je od najcjenjenijih vina u svijetu.

Da je Toskana posebna po gastronomskoj ponudi već smo spomenuli i ranije, a sada ćemo vam otkriti najpopularnija jela ove talijanske pokrajine:

  1. Firentinski Lampredotto – street food koji se sastoji od peciva i goveđeg želuca u umaku
  2. Crostini Toscani – božićna poslastica od pilećih iznutrica na baguetteu
  3. Pappa al Pomodoro – juha od rajčica, bosiljka i češnjaka s kruhom
  4. Castagnaccio – firentinski kolač od kestenovog brašna 
  5. Panzanella – hladna salata od kruha, rajčice, luka, začina i maslinovog ulja.

Dobar tek!