Barcelona – grad u kojem se želite izgubiti

Barcelona
Foto: Unsplash

Barcelona je grad koji vas nikada neće ostaviti ravnodušnim, bez obzira posjetite li ga ljeti ili zimi, danju ili noću. Ovaj grad svjetske klase doslovno pršti životom, a nije manje ni za očekivati od grada u kojem žive tako otvoreni i u život zaljubljeni ljudi. 

Barcelona je jedan od onih gradova koje jednostavno ne smijete izostaviti sa svog popisa mjesta koje morate posjetiti, osobito jer se razlikuje od ostalih španjolskih gradova po svom jedinstvenom identitetu, jeziku i kulturi. Grad je poseban u svojoj različitosti, a pod time mislimo da je spoj različitosti, raznih kultura i nacionalnosti.

Barcelona je drugi po veličini grad u Španjolskoj i glavni je grad pokrajine Katalonije. Riječ je o jednoj od najvećih europskih luka, a definitivno je riječ o najvećem gradu na Sredozemlju. 

Barcelona je izuzetno važno turističko mjesto, i drži odlično četvrto mjesto po broju turista koji ju posjete svake godine. Ispred nje su samo Pariz, London i naravno Rim. Svake godine Barcelonu posjeti preko pet milijuna turista što je vrlo fascinantan broj.

Antoni Gaudi – arhitekt koji je dao lice gradu

Barcelona
Foto: Pixabay

Svaki grad ima svoje prepoznatljivo lice. U Parizu se nalazi Eiffelov toranj, u Rimu sakralna arhitektura, ali Barcelona grad je poseban po svojoj inspirativnoj i nadasve zanimljivoj arhitekturi za koju je zaslužan slavni katalonski arhitekt Antoni Gaudi. 

Njegove veličanstvene građevine, izrađene u art nouveau stilu, nalaze se u svim dijelovima grada i neće vas ostaviti ravnodušnima. Toliko su posebne, originalne i prelijepe da ne postoji osoba koja posjeti Barcelonu i ne obiđe što više građevina sa saznanjem da mora upiti svu njihovu ljepotu jer je jedinstvena na svijetu.

Gaudijevo životno djelo je najposebnija vjerska građevina na svijetu, katedrala Familia Sagrada. Iako je njena gradnja počela 1892. godine ona još nije dovršena. Ova se posebna građevina u potpunosti uklopila u okoliš iako je  izgrađena na potpuno jedinstven način. Ovu građevinu mnogi smatraju kombinacijom čarobne palače i ekstravagantne crkve i uistinu je jedinstvena u svijetu.

Gaudi je katedralu zamislio jako visokom te često govorio da je ova bazilika simbol jedinstva neba i zemlje. Velik dio bazilike posvećen je običnim ljudima: Gaudi je kao modele za ukrašavanje katedrale pronalazio među običnim ljudima na cesti od čijih je lica radio odljeve. 

Još jedna poznata građevina je i Casa Vicens, prekrasna kuća ukrašena raznim keramičkim dekoracijama i izrađena u jedinstvenom spektru boja. 

Park Güell  je dio UNESCO-ve svjetske baštine i mjesto kojeg obožavaju i domaći ljudi i turisti jer pruža odličan uvid u Gaudijeva djela i način rada. 

Barcelona – što obavezno posjetiti

Osim gore navedenih građevina postoji još nekoliko mjesta koja ne smijete izostaviti sa svog plana puta ako dolazite u Barcelonu

Casa Batlló je jedna od najveličanstvenijih stambenih zgrada u Barceloni i jedno od najvažnijih Gaudijevih djela. Kuću mnogi nazivaju „živim organizmom“ jer je izrađena kao da vibrira i kao da se kreće. 

Tu je i Casa Mila, još jedna odlična stambena zgrada čija je posebnost upravo njena fasada koja izgleda kao da je riječ o prirodnoj kamenoj litici.  Ovo je zgrada u kojoj nema pravog kuta i prostor je prožet serijama valova koju je čine bliskom zemljiako vrvi nadrealističnim detaljima.

Iako Barcelona ima mnoge prekrasne plaže koje su popularne među turistima nemojte propustiti posjetiti zabavni park Tibidabo, koji je smješten na planini i u kojem se nalazi najstariji kotač u Španjolskoj. Nemojte propustiti vožnju na ovoj posebnoj atrakciji.

Nemojte propustiti posjetiti trgovački centar Arenas de Barcelona, ali ne zbog kupovine nego fantastičnog pogleda koji se pruža s njenog okruglog krova s kojeg puca pogled na cijelu Barcelonu.

Za kraj, nemojte propustiti posjetiti kuću i muzej još jednog poznatog Španjolca i fantastičnog umjetnika, Salvadora Dalija.

Top 5 zanimljivosti koje niste znali o Barceloni 

1. Muzej koji je najposjećeniji u gradu nije umjetnički muzej već je to muzej nogometnog kluba Barcelona. On se nalazi na stadionu Camp Noa i godišnje ga obiđe skoro dva milijuna ljudi.

2. U Kataloniji nema Valentinova. Oni u travnju slave Dan Sv. Jurja, kada je običaj da muškarci ženama poklanjaju ruže, a žene im ljubav uzvraćaju poklanjajući im knjige.

3. U gradu postoji i podzemna željeznica. Ona ima 12 napuštenih stanica za koje čak možete ugovoriti obilazak. Nazivaju ih „stanice duhova“.

4. Postoje dvije legende o osnutku grada: prva kaže da je grad osnovao Herkules, i to četiri stotine godina ranije od Rima, dok druga kaže da je grad osnovao Hamilcar Barca, Hanibalov otac, po kojemu je grad dobio ime. 

5. U gradu se nalazi jedna od najljepših fontana na svijetu, a posebna je po svjetlosnom showu koji se na njoj događa. Tijekom noći se izmjenjuje nekoliko milijuna raznih kombinacija svjetla koje prati šarolika glazba, od tradicionalne do moderne.

Barcelona grad stvoren za sve ljubitelje hrane

Osim po posebno dragim ljudima i vrhunskoj umjetnosti, Barcelona je poznata i po svojoj hrani. U Barceloni možete uživati u mnoštvu internacionalnih kuhinja, ali bila bi velika šteta da propustite bilo koje španjolsko tradicionalno jelo. Španjolske delicije su poznate diljem svijeta, a od njih su najpoznatije one na našoj listi.

1. Paella – fantastično jelo od riže i morskih plodova, povrća ili mesa koje se priprema u posebnoj tavi koja je namijenjena samo tome: paellari.

Postoji nekoliko najpopularnijih verzija: Paella Valenciana (piletina, zečetina i svinjetina), Paella Mixta (od mesa i morskih plodova), Paella de Marisco (samo plodovi mora), Paella Vegeteriana i Paella Negro (obojena crnilom sipe ili lignje).

2. Tapas – mali zalogaji namijenjeni isprobavanju svih vrsta hrane, a koji se poslužuju uz pivo, vino ili ukusne koktele. 

Jedan od najpopularnijih tapasa je La Bomba, tapas veličine teniske loptice, a koji se poslužuje s umakom.

Poanta tapasa je da isprobate što više različitih jela, ali u maloj količini, kroz zalogaje ili tapase, sve kako bi mogli uživati u raznim okusima, a ne prenajesti se. U Španjolskoj možete posjetiti i tapas bar u kojem ćete moći isprobati ogroman izbor tapasa.

3. Crema Catalana – španjolski kremasti desert za prste polizati. Riječ je o bogatoj kremi s aromom limuna i naranče te gornjim slojem kojeg čini ukusna karamela.