Vodič za one koji prvi put dolaze u Barcelonu

Barcelona je grad pun bogate kulture i povijesti. Svojim posjetiteljima može ponuditi mnoge atrakcije, a ne samo svoje kultne građevine. Danas je Barcelona intrigantna mješavina starog i novog s visokim zgradama, elegantnim trgovačkim centrima, avangardnim umjetničkim galerijama i popularnim pješačkim stazama. Budući da je Barcelona kompaktan grad, većina atrakcija je na pješačkoj udaljenosti jedna od druge. Turisti mogu započeti svoj posjet istraživanjem Gotičke četvrti, a odavde se mogu prošetati ulicom Las Ramblas koja je jedna od najpopularnijih šetnica u Europi s brojnim trgovinama poredanim s obje strane ili se spustiti do luke gdje ćete vidjeti najpoznatiju znamenitost Katalonije – Basilica de la Sagrada Familia koju je dizajnirao Antoni Gaudi. Izdvojili smo nekoliko lokacija koje nikako ne želite propustiti tijekom prvog dolaska u Barcelonu.

Stari Grad

Stari grad Barcelone jedno je od najpopularnijih turističkih odredišta u Barceloni. Ovaj dio grada prepun je jedinstvenih, zanimljivih barova i restorana koji ne samo da puno pažnje pridaju uređenju interijera, već poslužuju i vrhunska španjolska jela poput tapasa, paelle, gazpacha i tortilla de patatas (tortilja od krumpira).

Dvorac i park Montjuïc s pogledom na grad

Foto: Pixabay

Dvorac Montjuïc izgrađen je u 19. stoljeću za kraljevsku obitelj koja je tamo živjela prije nego što se preselila u novu palaču na drugoj strani Barcelone. Park Montjuïc popularan je park koji pruža panoramski pogled na Barcelonu s različitih visina. Pogled se mijenja ovisno o tome na kojoj se razini nalazite, a okružen je mnogim atrakcijama kao što su muzeji, spomenici i vrtovi.

Parc Güell i modernistička četvrt Eixample 

Foto: Unsplash/Dorian D1 

Jedno od najzanimljivijih područja Barcelone je Parc Güell u Eixampleu, koji je 1900. godine sagradio Antoni Gaudí. Kako je Barcelona rasla, ovo je područje postalo jedno od najtraženijih za posjet turista jer kombinira modernističku arhitekturu s dalekom povijesti. Ovdje se nalaze mnogi muzeji i galerije koji pokazuju neke nevjerojatne primjere katalonske modernističke arhitekture.

Nacionalni muzej umjetnosti Katalonije

Nacionalni muzej umjetnosti Katalonije ili MNAC ima više od 800.000 predmeta u svojim zbirkama i smatra se jednim od najboljih muzeja umjetnosti u svijetu po svojim zbirkama španjolskog slikarstva. Nacionalni muzej Katalonije nije samo umjetnički muzej već je i arhitektonski kompleks s vlastitim muzejom arhitekture, vrtovima, skulpturama i drugim djelima.

La Sagrada Familia

Foto: Unsplash/M.E Afzali

La Sagrada Familia je najveća crkva na svijetu. Projektirao ju je katalonski arhitekt Antoni Gaudi, a gradnja je započela 1882. godine. Zbog Gaudijeve iznenadne smrti 1926., neki dijelovi su još uvijek ostali nedovršeni. Plan je da ovo umjetničko djelo kojem je katalonski arhitekt posvetio cijeli svoj život bude dovršeno na 100. godišnjicu njegove smrti, odnosno 2026. godine. 

Casa Batlló

Casa Batlló, mjesto svjetske baštine i jedno od najljepših  Gaudijevih djela u Barceloni. Ovaj dragulj katalonskog modernizma, smješten je u elegantnoj ulici Paseo de Gracia. Impresionirat će vas na prvi pogled svojom spektakularnom fasadom inspiriranom organskim oblicima prirode.

El Born

Foto: Unsplash/Juan Mejias

Smješten tik uz Gotičku četvrt, između Vía Laietana i La Barcelonete, jedan je od najotmjenijih kvartova u Barceloni. Njegove uske i popločane ulice prepune su tapas restoranima, šarmantnim kafićima, buticima, trgovinama i mjestima gdje možete popiti piće i usred noći.