Camino De Santiago: Putovanje u potrazi za samim sobom

Camino de Santiago je put hodočašća preko sjeverne Španjolske do katedrale Santiago de Compostela. Ideja za Camino de Santiago rodila se iz vizije koju je Sveti Jakov dao lokalnom pastiru 813. godine, gdje je otkrio da želi da se posjeti njegov grob. 

Tragovi života ovog sveca također se nalaze u Svetom pismu, točnije u Mateju 19:27 i Otkrivenju 12:3. Kršćani vjeruju da je sveti Jakov propovijedao kršćanstvo duž obala sjeverozapadne Afrike sve do svoje mučeničke smrti u Jeruzalemu, oko 41. godine.

Za Camino de Santiago možemo reći da je hodočašće, ali i fizički izazov. Camino de Santiago je uspostavljena ruta za hodočašća više od 1000 godina i privlači kršćane iz cijelog svijeta. No Camino de Santiago nije samo hodanje, već i uzdizanje i samorefleksija, za koju mnogi hodočasnici vjeruju da im pomaže da bolje razumiju sebe i svoj život.

Kako pripremiti svoje tijelo i um prije hodanja Camino De Santiago?

Camino je duhovno putovanje u pravom smislu te riječi. Uz Camino ćete upoznati nove prijatelje, posjetiti crkve i vidjeti krajolike koji oduzimaju dah. Pripremite svoje tijelo i um da ova šetnja bude uspješna tako što ćete prakticirati posebnu tjelovježbu, prehranu i brigu za mentalno zdravlje. 

Postoje i mnoge pripreme za Camino koje se mogu činiti zastrašujućim ili dugotrajnim, ali su bitne kako biste bili sigurni da ste potpuno spremni. Jedna od tih priprema je mentalna priprema koja uključuje duhovnu pripremu prije nego što počnete hodati, kao i prethodno istezanje mišića kako biste izbjegli ozljede koje mogu proizaći iz stezanja mišića zbog intenzivnih pokreta ruku tijekom hoda.

Što spakirati za Camino de Santiago?

Kako biste izvukli maksimum iz ovog hodočašća, bitno je da se pripremite za put s detaljnim popisom potrebnih stvari za Camino de Santiago.

Popis bi trebao sadržavati:

 • Ruksak s puno kapaciteta za spremanje osnovnih i dodatnih stvari
 • Odjeću i obuću prikladnu za hodanje po različitim vremenskim prilikama i terenima
 • Vodootpornu jaknu i deku
 • Kartu rute, idealno preuzetu sa službene web stranice
 • Opremu prve pomoći sa svim potrebnim potrepštinama za hitne slučajeve
 • Rezervnu odjeću, donje rublje, čarape i opremu za kišu u slučaju da nešto izgubite na putu

Planirajte svoj Camino De Santiago 

Ljudi često pitaju što očekivati od Camino de Santiaga, a  postoji nekoliko čimbenika koji će utjecati na njihovo iskustvo. Trajanje Camino de Santiago razlikuje se od osobe do osobe. Može potrajati od dva tjedna do četiri mjeseca, ovisno o tome koliko brzo hodate, stvarima koje želite vidjeti i vašim osobnim ciljevima. Kako bi ga isplanirali na vrijeme, pripremili smo nekoliko savjeta koji su važni prije odlaska na poznato hodočašće.

 1. Plan razradite do najsitnijeg detalja
 2. Odlučite se za datum i rezervirajte smještaj što je prije moguće
 3. Uvijek je bolje odlučiti se na Camino de Santiago u proljeće ili jesen zbog boljih vremenskih uvjeta 
 4. Kupite udobne cipele ili tenisice s potplatima koji apsorbiraju udarce
 5. Sa sobom ponesite dobru kartu i kompas – po mogućnosti onaj koji pokazuje i udaljenosti
 6. Ponesite lagani ruksak s puno vode i grickalica, plus kreme za zaštitu od sunca i sredstva protiv insekata