6 europskih sajmova za užitak u božićnom duhu

Božićni sajmovi najiščekivaniji su događaj u godini. Blagdanski duh se može osjetiti na svakom uglu, a europski gradovi imaju bogat i raznolik program uoči Božića. Najviše vesele sajmovi koji donose čaroliju i radost svim generacijama, a već se polako počelo odbrojavati do njihovih otvorenja. Odabrali smo šest gradova koji tijekom blagdana imaju poseban šarm, a na vama je da odlučite gdje ćete otputovati.

BEČ

Foto: Pixabay

Božićni sajmovi u Beču uistinu imaju dugu tradicija. Potječu još iz srednjeg vijeka, kada je 1296. Albrecht I. dao građanima Beča privilegiju održavanja prosinačke tržnice ili “Krippenmarkta”. Od tada se puno toga promijenilo, a danas postoji više od 20 službenih adventskih sajmova na kojima možete kupiti prigodne blagdanske darove, uživati u ukusnoj hrani i kuhanom vinu, kao i brojnim aktivnostima za djecu. Od kraja studenog do Božića, najljepši se bečki trgovi doslovno pretvaraju u čaroliju. Zrakom se širi miris božićnog pečenja, vrućeg punča i prženih badema. Stari grad i ulice ukrašene su svečanim svjetlima koja šire božićno veselje u Beču za koji kažu da je najljepši u vrijeme blagdana.

BERLIN

Foto: Pixabay

Berlin je poznat po jednom od najljepših božićnih sajmova u Europi. Na čak šezdesetak lokacija možete uživati u stazi za sanjkanje, zabavnom klizalištu, kulturnom božićnom sajmu na Wilmersdorfer Strasse, velikom božićnom sajmu (Berliner Weihnachtsmarkt), smješten između Alexanderstrasse i Alexanderplatza, te sajmu (Berliner Weihnachtszeit) ispred Crvene gradske vijećnice.

PRAG 

Foto: Pixabay

Prag je grad u kojem će uživati svi koji vole Božić. Na Starom gradskom trgu i na Vaclavskom trgu održavaju se sajmovi gdje se prodaju rukotvorine.Također možete posjetiti sajam Havelskauno, jedan od najstarijih u Europi, te sajam Namesti Repubilky, u blizini trgovačkih centara Kotva i Palladium. Tržnice su uglavnom popraćene bogatim kulturnim programom, a na njima prevladavaju drveni obrti (lutke i igračke) i prekrasni božićni ukrasi izrađeni od stakla, uz tipične adventske vijence i figure od kukuruznog lišća.

BUDIMPEŠTA

Foto: Pixabay

Budimpeštanska turistička tržnica nalazi se na trgu Vörösmarty i sastoji se od drvenih koliba koje izgledaju kao tipične planinske kolibe. Ovdje, osim zanatskih proizvoda, možete kušati mađarske gastro specijalitete kao što su tradicionalni lángos kruh (kuhan u mađarskoj pećnici töki), kobasice na žaru (kolbász), Szalon Cukor (čokolade punjene marcipanom, voćnim želeom ili kremom od vanilije) i poznate štrudle. Najpopularnije piće je ljuti začinjen vinski punč koji se poslužuje u posebnoj šalici koju posjetitelj može ponijeti kao uspomenu.

LONDON

Foto: Pixabay

Uvijek postoji dobar razlog za provesti vikend u Londonu, ali tijekom Adventa golemi sajam Winterland, smješten u Hyde Parku, razlog je više da se odlučite ovdje provesti barem dio prosinca. U Londonu možete uživati u svemu što poželite: božićnim sajmovima u Greenwichu, na Southbanku (na obali Temze), na području London Brigde, na Leicester Squareu ili u četvrti Chelsea, na Duke of York Squareu. Obavezno posjetite ledeni dvorac, ogromno klizalište, sjajnu gastronomsku ponudu i, naravno, štandove za božićne ukrase. 

TALLINN

Foto: Pixabay

Tallinn ima doista kreativan božićni sajam s više od 50 štandova rukotvorina i domaće gastronomije koji se nalazi na trgu Rotermanni, između Starog grada i luke. Vrhunac je njegovo ogromno božićno drvce, smješteno na središtu trga. Legenda kaže da božićna drvca potječu iz Tallinna, budući da je 1441. godine jedan trgovac plesao s estonskim djevojkama oko drvca koje su zapalile, čime je započela tradicija paljenja drvca tijekom Božića.