Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svijet

6 europskih sajmova za užitak u božićnom duhu

Božićni sajmovi najiščekivaniji su događaj u godini. Blagdanski duh se može osjetiti na svakom uglu, a europski gradovi imaju bogat i raznolik program uoči Božića. Najviše vesele sajmovi koji donose čaroliju i radost svim generacijama, a već se polako počelo odbrojavati do njihovih otvorenja. Odabrali smo šest gradova koji tijekom blagdana imaju poseban šarm, a na vama je da odlučite gdje ćete otputovati.

BEČ

Foto: Pixabay

Božićni sajmovi u Beču uistinu imaju dugu tradicija. Potječu još iz srednjeg vijeka, kada je 1296. Albrecht I. dao građanima Beča privilegiju održavanja prosinačke tržnice ili “Krippenmarkta”. Od tada se puno toga promijenilo, a danas postoji više od 20 službenih adventskih sajmova na kojima možete kupiti prigodne blagdanske darove, uživati u ukusnoj hrani i kuhanom vinu, kao i brojnim aktivnostima za djecu. Od kraja studenog do Božića, najljepši se bečki trgovi doslovno pretvaraju u čaroliju. Zrakom se širi miris božićnog pečenja, vrućeg punča i prženih badema. Stari grad i ulice ukrašene su svečanim svjetlima koja šire božićno veselje u Beču za koji kažu da je najljepši u vrijeme blagdana.

BERLIN

Foto: Pixabay

Berlin je poznat po jednom od najljepših božićnih sajmova u Europi. Na čak šezdesetak lokacija možete uživati u stazi za sanjkanje, zabavnom klizalištu, kulturnom božićnom sajmu na Wilmersdorfer Strasse, velikom božićnom sajmu (Berliner Weihnachtsmarkt), smješten između Alexanderstrasse i Alexanderplatza, te sajmu (Berliner Weihnachtszeit) ispred Crvene gradske vijećnice.

PRAG 

Foto: Pixabay

Prag je grad u kojem će uživati svi koji vole Božić. Na Starom gradskom trgu i na Vaclavskom trgu održavaju se sajmovi gdje se prodaju rukotvorine.Također možete posjetiti sajam Havelskauno, jedan od najstarijih u Europi, te sajam Namesti Repubilky, u blizini trgovačkih centara Kotva i Palladium. Tržnice su uglavnom popraćene bogatim kulturnim programom, a na njima prevladavaju drveni obrti (lutke i igračke) i prekrasni božićni ukrasi izrađeni od stakla, uz tipične adventske vijence i figure od kukuruznog lišća.

BUDIMPEŠTA

Foto: Pixabay

Budimpeštanska turistička tržnica nalazi se na trgu Vörösmarty i sastoji se od drvenih koliba koje izgledaju kao tipične planinske kolibe. Ovdje, osim zanatskih proizvoda, možete kušati mađarske gastro specijalitete kao što su tradicionalni lángos kruh (kuhan u mađarskoj pećnici töki), kobasice na žaru (kolbász), Szalon Cukor (čokolade punjene marcipanom, voćnim želeom ili kremom od vanilije) i poznate štrudle. Najpopularnije piće je ljuti začinjen vinski punč koji se poslužuje u posebnoj šalici koju posjetitelj može ponijeti kao uspomenu.

LONDON

Foto: Pixabay

Uvijek postoji dobar razlog za provesti vikend u Londonu, ali tijekom Adventa golemi sajam Winterland, smješten u Hyde Parku, razlog je više da se odlučite ovdje provesti barem dio prosinca. U Londonu možete uživati u svemu što poželite: božićnim sajmovima u Greenwichu, na Southbanku (na obali Temze), na području London Brigde, na Leicester Squareu ili u četvrti Chelsea, na Duke of York Squareu. Obavezno posjetite ledeni dvorac, ogromno klizalište, sjajnu gastronomsku ponudu i, naravno, štandove za božićne ukrase. 

TALLINN

Foto: Pixabay

Tallinn ima doista kreativan božićni sajam s više od 50 štandova rukotvorina i domaće gastronomije koji se nalazi na trgu Rotermanni, između Starog grada i luke. Vrhunac je njegovo ogromno božićno drvce, smješteno na središtu trga. Legenda kaže da božićna drvca potječu iz Tallinna, budući da je 1441. godine jedan trgovac plesao s estonskim djevojkama oko drvca koje su zapalile, čime je započela tradicija paljenja drvca tijekom Božića. 

Izvor fotografija:

Možda će vas zanimati

Sjeverozapadna i središnja Hrvatska

Grad Ozalj, koji već više od osam stoljeća ponosno stoji visoko uzdignut na klisuri iznad rijeke Kupe, prekrasna je top destinacija za sve ljubitelje...

Hrvatska

Ako tražite mjesto na kojem ćete odmoriti dušu i uživati u privatnosti koju je danas toliko teško pronaći, Lokve su odlično mjesto za vas....

Dalmacija

Kao najveće prirodno jezero u Hrvatskoj, Vransko jezero je svojom ljepotom i primamljivom čistoćom oduvijek bilo važan, netaknut dijamant hrvatske prirode. Smješteno je uz...

Svijet

Ne postoji mnogo odraslih niti djece koji nisu čuli za tasmanskog vraga s obzirom na to da je ova životinja vrlo popularan i simpatičan...