Prag – grad tisuću tornjeva

Prag
Foto: Pixabay

Da je Prag jedna od najljepših europskih prijestolnica nije tajna, a već i sam nadimak grada govori o tome koliko čarobnu arhitekturu ima ovaj grad. Prag je već odavno zaštićen od strane UNESCO-a kao važna europska prijestolnica u kojoj se izmjenjuju građevine svih arhitektonskih stilova, od gotike i baroka do renesanse i secesije.

Zanimljivo je da je Prag grad koji turisti posjećuju u gotovo svako doba godine jer je i odlična destinacija kada je riječ o razdobljima kao što je predbožićno, odnosno Advent.

Osim toga, Prag ima burnu i zanimljivu povijest koja ga je učinila jednim od najznačajnijih gradova u tom dijelu Europe. Evo što morate vidjeti u Pragu, gradu koji će vam ostati u nezaboravnom sjećanju.

1. Stari grad

Stari grad je najomiljenija destinacija većini turista i obično je upravo ovaj dio grada prvi na listi za obilazak svih koji dođu u Prag. U samom središtu staroga grada nalazi se više od tisućljeća star gradski trg na kojem se nalazi gradska tržnica koja datira u isto doba. 

Na ovom se trgu nalazi poznati Astronomski sat koji je postavljen na to mjesto u 15. stoljeću, a koji je poseban po svom dizajnu. Ovaj Praški astronomski sat pokazuje položaje Sunca, Mjeseca, glavnih zvijezda i planeta. Na njemu se nalaze četiri figure koje se miču svaki sat, a riječ je o apostolima koji se u podne pokazuju zajedno, svih 12. Ovo je najstariji sat na svijetu koji je još uvijek u funkciji. Još jedna zanimljivost ovog sata je i figura kostura koji predstavlja Smrt, a koji mjeri vrijeme.

Na starogradskom trgu se nalazi i predivna gradska vijećnica, gotička katedrala Tyn visoka preko 70 metara te barokna crkva Sv. Nikole koja se smatra jednom od najljepših u Europi. Ova crkva ima izuzetno ukrašenu unutrašnjost, a osobito su dojmljive stropne slike, štukature i oslikane fasade. Najljepšom se smatra ona na južnoj strani koja je zbog svog izgleda dobila nadimak „svadbena torta“.

Prag
Foto: Pixabay

2. Karlov most

Izuzetna praška atrakcija je i Karlov most iz 14. stoljeća. Most omeđen utvrdama povezuje Donji grad i Stari grad koje razdvaja rijeka Vltava. Ovaj je most izgrađen na ostacima Judithinog mosta kojeg je u 14. stoljeću uništila poplava. Kada razina rijeke padne jako nisko ispod Karlovog mosta mogu se vidjeti ostaci Judithinog mosta.

Novi most je dao izgraditi kralj Karlo IV, a kamen temeljac je položio na točno određeni dan i u točno određeno vrijeme kako su mu savjetovali njegovi savjetnici astrolozi. Most je završen tek početkom 15. stoljeća, a ime mu je bilo Kameni most. Tek 1870. godine dobio je naziv koji i danas znamo, a to je Karlov most. 

Most je dug 515 metara, a širok gotovo 10 metara. Most pridržava 16 stupova, a na njemu se nalaze i tri tornja u gotičkom stilu. Most je jedinstven i po kipovima religijske tematike: njih čak 30 je smješteno duž ograde. Ovi su kipovi identične replike, a originali se čuvaju u muzeju. 

3. Praški dvorac

Praški dvorac ili Pražský hrad smješten je ponad lijeve obale najpoznatije češke rijeke Vltave. Ovaj veličanstveni dvorac smatra se najvažnijom kulturnom baštinom koju posjeduje Prag i ujedno je najveći kompleks dvoraca na svijetu, a svoju grandioznost duguje nizovima rimskih careva, čeških kraljeva i predsjednika koji su stolovali i vladali iz njega te ga održavali u svoj njegovoj ljepoti. Praški dvorac danas je rezidencija češkog predsjednika. 

Dvorac je izgrađen 870. godine, a danas je politički centar države jer u njemu boravi češki predsjednik. Iznad ulaznih vrata dvorca odmah s uočavaju dva kipa Titana koji se bore i koji vas uvode u dvorac. U dvorcu se nalazi Stara kraljevska palača, samostan, kraljevska konjušnica i mnogobrojni veliki zeleni vrtovi. Tu je i veličanstvena katedrala Sv. Vida koja se uzdiže nad samim Pragom. 

Stara kraljevska palača je osobito atraktivna za gledanje u koji je uključena Velika Vladislavova dvorana, Kraljevski vrt iz 16. stoljeća te predivan Kraljevski ljetnikovac biserno bijele boje u kojem se nalazi i Pjevajuća fontana.

Praški dvorac je iznimno atraktivan noću kada ga osvijetle na tisuće žarulja i reflektora koji ciljano pokazuju njegove najmonumentalnije dijelove. 

4. Zlatna ulica

Uz same zidine Praškog dvorca smjestila se Zlatna ulica, jedna od najpoznatijih praških ulica koja svoju slavu duguje svojim stanovnicima. Ova je ulica kroz povijest bila dom alkemičarima tijekom 16. i 17. stoljeća, a u njoj su živjeli i mnogi pripadnici carske pratnje. 

Ulica je vrlo šarmantna i prepuna divnih znamenitosti. Dovoljno je samo ući u nju, osobito navečer, i uživati u starinskoj rasvjeti, kamenoj ploči pod nogama i raznim ornamentima koji se nalaze na fasadama kuća. Iako je ulica povezana s alkemijom, kojom je bio zaluđen car Rudolf koji je stalno tražio pomoć alkemičara, ime ulice „Zlatna“ vezano je zapravo uz mnogobrojne zlatare koji su tamo imali svoje radnje.

Ova prekrasna ulica svoju ljepotu većinom duguje carici Mariji Tereziji koja je obnovila cijelu ulicu pa su u njoj stotinu godina kasnije pronašli razni umjetnici, majstori i pisci. Najpoznatiji stanovnik Zlatne ulice bio je Franz Kafka. Zlatna ulica je danas prvenstveno orijentirana na turizam, a li dom u njoj i dalje imaju mnogi češki kreativci i umjetnici.

5. Katedrala Sv. Vida

Ako postoji građevina koju morate vidjeti onda je to katedrala Sv. Vida, najveća praška vjerska građevina u kojoj su se krunili svi češki carevi iz prošlosti te u kojoj se nalaze posljednja počivališta mnogih važnih čeških svetaca i mučenika. Kršćanska vjera ima veliku ulogu u životu stanovnika Češke pa je ovo jedna od najposjećenijih vjerskih mjesta i za domaće turiste.

Katedrala Sv. Vida nalazi se unutar zidina Praškog dvorca i toliko je visoka i velika da ju možete vidjeti s bilo kojeg mjesta u gradu. Katedrala je prilično mlada, iako se izgledom čini mnogo starija. Završena je početkom 20. stoljeća, a najznačajniji dio katedrale uključuje grobnicu sv. Ivana Nepomuka, kapelu sv. Vjenceslava i secesijske vitraje koji se ubrajaju među najljepše u Europi. 

6. Samostan i knjižnica Strahov

Jedan  od najstarijih praških samostana je Strahov, samostan kojeg krasi jedinstvena arhitektura iz 12. stoljeća, a čija su vrata posebno impresivna. Unutar samostana se nalaze dvije barokne knjižnice koje se smatraju neprocjenjivo vrijednima, a osim knjiga u njima se nalazi izvanredni namještaj iz tog doba, nadasve sačuvan i rijedak. 

Posebno moramo spomenuti Filozofsku knjižnicu u kojoj se nalazi većina vrijednog namještaja, a tu je i strop oslikan od poznatog majstora Maulbertscha pod nazivom „Prosvjetljenje“. Druga se knjižnica zove Teološka knjižnica, koja kao i Filozofska knjižnica sadrži velik broj starih i rijetkih knjiga i rukopisa, a među njima se posebno izdvaja Strahovsko evanđelje. 

7. Stara židovska četvrt

Na potezu između Starog grada i rijeke smjestila se Židovska četvrt, poznata i kao Josefov. Nastala je još u 13. stoljeću uredbom tadašnjeg vladara koji je potjerao Židove iz njihovih domova diljem grada te ih premjestio u ovo gradsko područje, jedini dio grada u kojem su smjeli stanovati.

Uskoro su se u tu četvrt naselili mnogobrojni Židovi iz ostalih dijelova Europe koji su se u svojim državama osjećali nepoželjnim, a koji su htjeli živjeti sa svojim narodom u ovoj četvrti. Velik dio građevina u ovoj četvrti je porušeno tijekom stoljeća, ali je sačuvano šest sinagoga koje vrijedi vidjeti i u kojima se možete upoznati sa židovskom kulturom.

Josefov je bio interesantan čak i Hitleru koji je proganjao židovsku rasu, ali koji je htio sačuvati ovu četvrt čitavom jer ju je htio sačuvati kao muzejski primjerak rase koju je iskorijenio. Danas se u ovoj četvrti nalaze Praški židovski muzej, mnogi muzeji, trgovine i restorani. Turistima je vrlo zanimljivo posjećivati rodno mjesto poznatog pisca Franza Kafke. 

8. Mala Strana

Jedna od najznačajnijih i najvećih povijesnih četvrti koje krase Prag je Mala Strana, a nalazi se na zapadnoj strani rijeke Vltave. Uređena je u baroknom stilu, a među najznačajnijim građevinama je palača Wallenstein s francuskim parkom, crkva Sv. Nikole koja se smatra jedinstvenim remek djelom. 

Važno mjesto koje privlači vjernike diljem svijeta je i Crkva Gospe Pobjedničke u kojoj se nalazi slavni kip Svetog malog Isusa. Kip datira iz 16. stoljeća i najpoznatiji je vjerski artefakt koji sadrži grad Prag.

Centar ove četvrti je barokni trg na kojeg su smješteni češki pubovi i restorani, a s trga se pruža i fantastičan pogled na rijeku Vltavu.  

9. Vltava

Rijeka Vltava je najdominantniji dio Praga i najduža rijeka u Češkoj, a uistinu je jedinstveni doživljaj promatrati grad i njegove građevine i znamenitosti krstarenjem preko rijeke. Posebno je lijepo krstariti noću kada se u vodi vide gradska svjetla, Praški dvorac veličanstveno sjaji u blizini, visoko na zapadnoj strani. 

Vltava teče kroz centar grada i razdvaja ga na dva dijela. Jedan dio čine Stari grad i Novi grad, a s druge se strane nalaze Mala strana i najpoznatiji dvorac u Češkoj – Praški dvorac. 

Rijeka je sama po sebi veličanstvena, a vrlo je bogata životom iako prolazi kroz prometni grad. Tu se okupljaju labudovi, a vrlo često ćete naići i na druge vrste ptica koje u rijeci nalaze svoju hranu. Na jednoj strani rijeke nalaze se i zeleni šumoviti obronci koji gradu daju zeleni obol.

10. Đavolji potok

Riječ je o malenom rukavcu rijeke Vltave koji prolazi Malom stranom, a uz kojeg se nalazi mnogo znamenitosti. Ovdje se nalazi Zid Johna Lennona, podsjetnik na vremena kada je zapadna glazba bila zabranjena u ovoj zemlji, a posljedica toga su grafiti nadahnuti legendarnim Beatlesima. 

Tu je i kip vodnog goblina koji visi s ruba kanala, ali i veliki župni plin star više od pet stoljeća koji će vas zasigurno zaintrigirati ako ikada posjetite Prag. Putem ćete naići na mnogo pješačkih mostova prepunih ljubavnih lokota, ali oni se ovdje redovito uklanjaju.