Gdje su najljepši božićni sajmovi u Europi? U ovih 5 gradova.

Adventski sajmovi – to su svečani ukrasi, svjetla, štandovi s rukotvorinama te također puno dobre hrane, pića i zabave. Doznali smo u kojih pet gradova su najljepši.

Zagreb

2016., 2017., i 2018. godine božićni sajam u Zagrebu web stranica European Best Destinations proglasila je najljepšim u Europi. Prema pravilima, hrvatska prijestolnica više se nije mogla prijavljivati ​​za ovu titulu, no to ne znači da su sajmovi manje lijepi. Osim na štandovima s božićnim proizvodima i ukrasima, posjetitelji uživaju i u klizalištima, prostorima za opuštanje i koncertima. Na kraju, ali ne i manje važno, na sajmovima se možete jako dobro najesti – osim tradicionalne hrvatske kuhinje, pronaći ćete i jela iz Azije i drugih dijelova svijeta. A onda izvrsna jela po povoljnim cijenama možete zaliti recimo pivom iz jedne od mini pivovara.

Što ne smijete propustiti na sajmu: krofnice i fritule

Rim

Svi putevi vode u Rim. Kakva god bila karta svijeta onoga tko je to rekao, isplati se zimi posjetiti Rim. Manje je turista, a svake godine uz Koloseum stoji lijepo ukrašeno divovsko božićno drvo. Impresivno je ukrašen i Trg sv. Petra. Glavna atrakcija za ljubitelje sajmova je naravno, božićni sajam na Piazza Navona. Osim prekrasne atmosfere, tamo možete kušati domaće specijalitete.

Što svakako kušati na sajmu: tradicionalni božićni kuglof Pandorro i mirisni talijanski nugat Torrone

Budimpešta

Čak se i u glavnom gradu Mađarske održavaju jedni od najljepših božićnih sajmova. Nalaze se pored Bazilike sv. Stjepana i na Vörösmarty trgu. Za relativno malu svotu novca, Budimpešta nudi tradicionalne proizvode, poput krznenih rukavica ili pletenih kapa. A možete se ovdje i jeftino najesti, bilo da volite slatko, slano ili oboje. Ako vas budu boljele noge i ne budete htjeli stajati, možete sjesti za stol u poznatoj slastičarnici Gerbaud na Vörösmarty trgu. Imaju tu odličnu tradicionalnu doboš tortu koja se sastoji od sedam slojeva i s kremom je od maslaca.

Koje mađarske specijalitete kušati: Kobasice, langoše, punjene paprike, gulaš, trdelnik (kürtőskalács).

Dresden

Dresden je nakon rata praktički bio sravnjen sa zemljom, ali teško da biste to danas primijetili. Pun je života, prelijepih zgrada, a u vrijeme Adventa i svjetla i svečanih ukrasa. Lokalni sajmovi imaju čak i najdužu povijest u Njemačkoj. Tako tu svake godine stoji i bogato ukrašena božićna jelka. Osim toga, ovdje se svake godine održava Festival štole na kojem sudjeluju najbolji pekari i slastičari koji pripremaju višetonsku štolu.

Što svakako kušati na sajmu: kuhano vino i dresdensku štolu

Salzburg

Adventsko vrijeme u Austriji ima jedan specijalitet – povorke paklenih Krampusa. Ove rogate figure, koje naizgled sliče čovjeku, varijanta su vragova. Samo su još više zastrašujući. Stoga razmislite hoćete li povesti i djecu na mimohod. Inače, Salzburg, rodno mjesto poznatog skladatelja  Wolfganga Amadeusa Mozarta, izvrstan je izbor za posjet tijekom božićnog razdoblja. Tu su lijepi ukrasi i veliki sajmovi na kojima možete kupiti sve, od ručno izrađenih svijeća i lutaka do tradicionalnih Mozart kuglica.

Što svakako kušati: punč, tirolsku slaninu, pečene kestene, Mozart kuglice i marcipan

(Sponzorirani članak)