Hallstatt – bajkovito austrijsko selo za uživanje u zimskim čarolijama

Šarmantno austrijsko selo koje je sagrađeno na samom rubu Hallstattskog jezera, a nalazi se u regiji Salzkammergut. Hallstatt je poznat po predivnoj prirodi i rudnicima soli, te je postao jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija Austrije. Službeni jezik Hallstatta je njemački, ali većina stanovništva govori i njemački i bavarski dijalekt. Grad ima nešto manje od 800 stanovnika, a od 1997. godine uvršten je na UNESCO-v popis svjetske baštine

Ljudi dolaze u Hallstatt kako bi istražili njegove brojne atrakcije i sudjelovali u njegovim aktivnostima. Turisti mogu saznati o bogatoj povijesti Hallstatta posjećujući njegove muzeje i galerije, a postoje i mnoge aktivnosti na otvorenom za posjetitelje koji žele istraživati prirodu i uživati u planinskim krajolicima. Za svakoga po nešto, a ovo su lokacije koje svakako želite istražiti dok boravite u Hallstattu.

Od predivnih vidikovaca do rudnika soli

Hallstatt ima veličanstvene vidikovce s kojih se možete diviti veličanstvenosti njegovog krajolika. Glavni od svih je vidikovac Skywalk. Nalazi se na rubu litice, na oko 300 metara nadmorske visine. S promatračnice Skywalk možete uživati ​​u prekrasnom pogledu na jezero Hallstatt, Stari grad i spektakularne planine Salzkammergut.

Još jedno od mjesta koje ne možete propustiti je poznati Five Fingers ili Five Fingers Viewpoint, metalna struktura koja je dobila to ime jer podsjeća na oblik pet prstiju ruke. Izgrađena je 500 metara na kamenoj padini i nudi fascinantan pogled na cijelu regiju, od Salzkammerguta do Hallstatta. Pristup je moguć žičarom ili pješice rutom od oko 20 minuta kroz koju možete uživati ​​u spektakularnom krajoliku.

Kula Rudolf je još jedna atrakcija u selu koju svakako treba obići. Smještena je na nadmorskoj visini od 855 metara, te pruža jedan od najboljih pogleda. Kula koju je 1282. godine sagradio austrijski vojvoda Albrecht I., služila je kao obrana rudara u Salzburgu. 

Planine koje se nalaze oko Hallstatta još su jedna od njegovih glavnih atrakcija. Vrhunac je posjet Dachstein Krippensteinu. Do vidikovca koji se nalazi na 2.100 metara nadmorske visine dolazi se žičarom. Kada stignete na vrh, možete vidjeti veličanstven panoramski pogled na cijelu regiju, od planine Dachstein do jezera Hallstatt i Salzkammerguta. Krajolik je nevjerojatan i veličanstven.

Jedna od glavnih turističkih atrakcija u Hallstattu su rudnici soli. Ovi rudnici, koji su nastali tijekom neolitika, najstariji su na svijetu. Za turiste koji dolaze iz cijelog svijeta, organiziraju se obilasci s vodičem za razgledavanje rudnika. Nakon što odjenete tipično rudarsko odijelo, moći ćete temeljito obići rudnik i otkriti njegovu povijest kao i povijest regije kroz različite filmove koji se prikazuju.

Osim toga, rudnici nude i druge aktivnosti, poput veličanstvenog zvučnog i svjetlosnog showa u svom podzemnom jezeru, spuštanja niz divovski tobogan i vožnje malim vlakićem. Obilazak traje oko 2 sata, a cijena je oko 25 eura po osobi i uključuje povratak uspinjačom.

Konji i kočija u Hallstattu
Ulične atrakcije u Hallstattu (Foto: Topdestinacije.hr / Lorena Novak)

Hallstatt oduševljava i gastro ponudom 

Kad pomislimo na austrijsku hranu, na pamet nam padaju kobasice i čokoladni kolači. Međutim, gastronomija Austrije je puno više od toga. Neka od najpoznatijih jela koja su nezaobilazna u austrijskom restoranima i hotelima su Wiener Schnitzel (teleće šnicle, obično servirane uz toplu salatu od krumpira), Tiroler Gröstl (krumpir s prženom šunkom), Forelle nach Müllerin Art (pastrve na žaru), Kasnudeln (tjestenina punjena sirom ili šljivama), Rindsuppe (goveđa juha), Schweinebraten (svinjsko pečenje od češnjaka)… Za ljubitelje deserata, nezaobilazna je Sacher torta koja je popularna i u Hrvatskoj zbog neodoljive kombinacije čokolade i džema od marelice. Svakako probajte i Vanillekipferl (kiflice od lješnjaka i vanilije), Apfelstrudel (pita od jabuka) i Buchteln (buhtle punjene džemom od marelica).