10 zanimljivosti o Firenci koje niste znali

Firenca je jedan od najpoznatijih, najposjećenijih i najljepših gradova u Europi te glavni grad regije pod imenom Toskana. Šetnja ulicama ovog talijanskog grada je kao da prolazite kroz golemu umjetničku galeriju na otvorenom. Njezino povijesno središte proglašeno je mjestom svjetske baštine 1982. godine, a poznata je po srednjovjekovnim i renesansnim djelima poput kupole Santa María del Fiore, mosta Ponte Vecchio, bazilike Santa Cruz, Palazzo Vecchio te muzeja kao što su Uffizi, Bargello ili Accademia Gallery, u kojoj se nalazi Michelangelov David. Ova svjetska prijestolnica renesanse, arhitekture i umjetnosti poznata je i po zanimljivim legendama te povijesnim događajima. Otkrit ćemo vam nekoliko zanimljivosti zbog kojih ćete još više zavoljeti Firencu.

  1. Firenca je bila dom mnogih slavnih i važnih umjetnika talijanske povijesti. Dva najbolja primjera su Leonardo da Vinci (koji je rođen u obližnjem gradu, Vinci) i Dante, otac književnosti i talijanskog jezika kakvog danas poznajemo. Kad smo kod talijanskog, u Firenci je poznat toskanski dijalekt koji je najbliži latinskom jeziku. Čak su ga i na početku Dante Alighieri i Nicholas Machiavelli nazvali književnim jezikom. 
  2. Simbol Firence je cvijet i to ljiljan. Postoji nekoliko legendi koje pokušavaju objasniti njegovo podrijetlo, no priča koja najbolje objašnjava povezanost ovog grada i ljiljana je okolica Firence. Naime, tijekom proljeća obiluje ljiljanima, pa su bili logičan izbor za simbol grada. 
  3. Palača Budini Gattai s desne strane fasade ima prozor koji uvijek ostaje otvoren. Legenda kaže da je iza tog prozora zaljubljena žena čekala dane, mjesece i godine da joj se muž vrati iz rata. Nažalost, nikada nije, a nakon ženine smrti prozor je bio zatvoren. Tada su se po cijeloj palači počele događati čudne stvari, pa je odlučeno da se ponovno otvori, i ovaj put zauvijek.
  4. Pinokio je jedna od najpoznatijih  i najomiljenijih dječjih knjiga, a napisana je u Firenci. Autor je talentirani Carlo Collodi.
  5. Firenca je između 1865. i 1871. godine bila važno kulturno, gospodarsko i financijsko središte te glavni grad Italije. Nakon nje, ta je titula dodijeljena Rimu. 
  6. Firenca se ubraja u gradove s ​​najviše umjetničkih djela na svijetu, a Michelangelov David je jedan od najcjenjenijih.
  7. Uffizi je najposjećeniji muzej u Firenci, no u prošlosti nije imao puno veze s umjetnošću. Naime, Uffizi je bio ured što objašnjava i njegovo današnje ime. Riječ Uffizi se zapravo odnosi na “Uffici”, talijanski prijevod za riječ ured.
  8. Firenca se smatrala gradom gdje je rođena renesansa i čak je zaradila nadimak “Atena srednjeg vijeka”.
  9. Ponte Vecchio ili u prijevodu, Stari most, jedno je od najposjećenijih turističkih odredišta. Srednjovjekovnog je podrijetla, preuređen tijekom renesanse te je najstariji most u Firenci. U početku je izgrađen u drvu, međutim poplava koja se dogodila 1300. godine u potpunosti ga je uništila. Kasnije je obnovljen i izgrađen u kamenu. Jedan je od najprepoznatljivijih simbola grada, jer je bio jedini pješački most nakon Drugog svjetskog rata.
  10. Književni bar Café Giubbe Rosse jedan je od povijesnih mjesta smješten na Piazzi della Repubblica. Od 1896. godine je sjedište intelektualaca i velikana talijanske književnosti. Na samom početku se zvao “Fratelli Reininghaus”, no 1910. godine mijenja ime u “Giubbe Rosse” po prepoznatljivim jaknama konobara koje su nosili do 2018. godine i trajnog zatvaranja kultnog bara.