Grad Petra: 10 tajni i zanimljivosti Izgubljenog grada

Petra, grad poznat i pod imenima Sela, Crveni grad, Ružičasti grad ili grad Indiana Jonesa, niknuo je usred pustinje, na prostoru riječne doline dugačke 1600, a široke 800 metara, između Crvenog i Mrtvog mora. 

Iako bi se danas takav odabir mjesta za gradnju smatrao neobičnim, u ono vrijeme Petra je postavljena na idealno mjesto, duž drevnih trgovačkih puteva koji prolaze Arabijom, Egiptom i Sredozemnim morem.

Petra
FOTO: UNSPLASH

Petra je svoje ime dobila po grčkoj riječi „petros“, što znači stijena, a razlog za to je činjenica da je grad izgrađen u stijeni.

Grad su naselili Nabatejci, nomadski arapski narod koji je na početku u pustinji živio od stočarstva i od zemlje, no zbog svojih velikih sposobnosti prilagodbe i načinu na koji su se snašli na ovim prostorima Nabatejci su ubrzo napredovali. 

Stvorili su impresivan sustav kanala za navodnjavanje koje je ovaj pustinjski dio učinio bogatim biljem, a zaslužni su i za stvaranje vodonepropusnih rupa ili cisterna koje još  dan-danas, dvije tisuće godina nakon njihove gradnje, koriste beduini i lokalni stanovnici.

Ovi su uspješni trgovci postali najvažnija karika nad važnim trgovačkim putevima kojima su se transportirali začini, mirodije i tamjan koji su se s područja Arabije prevozili u Egipat i Sredozemlje.

Grad Petra ubrzo je postao središte trgovine u ovom dijelu svijeta, a uspon grada je bio strelovit. Petra je od mjesta s pustinjskim šatorima postala jedan od najmoćnijih i najbogatijih gradova u kojem je sve odisalo napretkom što se očitovalo u mnoštvu ukrašenih kuća, bujnim vrtovima te tržnicama na kojima se moglo kupiti sve što vam srce poželi.

Petra se još i dan danas smatra tajnovitim gradom, a koje sve tajne nosi ova jordanska turistička atrakcija otkrijte u nastavku teksta.

Grad Petra i 10 fantastičnih činjenica koje biste trebali znati

Petra je fascinantno mjesto i izuzetan povijesni spomenik koji se od 1985. godine nalazi na popisu Svjetske baštine, a koji je u vrijeme svog vrhunca bio jedan od najljepših arapskih gradova što dokazuje i njegov današnji status.

1. Petra je grad dostojan Hollywooda

Mnogi ljubitelji kinematografije lako će prepoznati grad Petru kao dio scenografije svjetski poznatog holivudskih avanturističkih filmova „Povratak mumije“ i „Indiana Jones i posljednji križarski rat“ iz 1989. 

Indiana Jones
FOTO: SHUTTERSTOCK

Film o Indiani Jonesu donio je gradu veliku popularnost i proslavio ga diljem svijeta. Upravo se u njemu odvija važan dio radnje filma u kojem su dio scenografije bili istočni ulaz Petre, kanjon Siq i gradski labirinti kroz koje se kretao popularan Indy (Harrison Ford) u potrazi za Svetim gralom.

Na samom ulazu u riznicu nalazi se ogromna urna koja se svojim izgledom odvaja od ostalih dijelova i to zbog mnoštva tragova pucnjeva koje se nalaze na njoj, a koje su napravili lokalci koji su mislili da se u urni nalazi neko blago.

2. Petra je grad uklesan u stijenama

Petra je jedinstveni primjer grada uklesanog u ružičastocrvene stijene, koje su kasnije prekrivene jedinstvenim štukaturama i bojama. 

Građani Petre bili su ponosni na svoje bogatstvo te su bili skloni isticati ga gdje god su mogli. Mnogi detalji na građevinama napravljeni su ručno i ucrtani su direktno u litice čime se mogu svrstati u prava mala remek-djela.

3. Grad Petra je pod zaštitom UNESCO-a

1985. godine, grad Petra proglašen je mjestom od izuzetnog povijesnog i kulturnog značenja te je uvršten na popis Svjetske baštine.

Kanjon Siq također je proglašen nacionalnim parkom.

4. Na vrhuncu svoje moći, Petra je bila velegrad 

Petra je zbog svoj važnosti i brzog rasta postala glavni grad pokrajine Nabateje u kojem je u jednom trenutku živjelo 30 tisuća ljudi. 

U gradu je otkriveno i kazalište u koje se može primiti barem pet tisuća ljudi što ju čini izuzetno važnim kulturnim središtem na tom području.

5. Klanac Siq jedini je ove vrste na svijetu

Siq, uski krivudavi klanac koji vodi do samog grada, jedinstvena je prirodna atrakcija, iako su mnogi pomislili da je umjetno napravljen kako bi vodio do grada. Siq mnogi nazivaju „najljepšom arapskom cestom“ zbog jedinstvenog izgleda njenih litica i kanjona.

Siq je impresivan kanjon dugačak 1200 metara nad kojim se nadvijaju litice visine do 8 metara, što ga čini izuzetnim, osobito zbog toga što je riječ o jako uskom kanjonu.

Upravo je ovaj klanac jedan od razloga zašto je Petra bila neosvojiva – ne postoji način da se grad napadne kroz tako uski prolaz. Kanjon je veći dio godine suh, osim u doba ljetnih oluja koje povećaju količinu vode u potoku.

Negdje na polovici puta kroz klanac dolazi do naglog skretanja koje sve prolaznike dovodi do jedinstvenog mjesta, pogrebnog hrama Khasne, koji je također uklesan u stijeni. Većina posjetitelja ovaj dio klanca posjećuje u sumrak jer ga se tada može snimiti u njegovoj jedinstvenoj ljepoti: hram pod utjecajem zalaska sunca postaje ružičast dok se čitavi klanac povlači u boje mraka.

Izuzetno pročelje ovog hrama govori o umjetničkim i klesarskim sposobnostima stanovnika Petre jer je ono visoko 40, a široko 22 metra.

6. Rimsko Carstvo i grad Petra imaju neraskidivu vezu

Početkom 1. st. pr. Krista rimsko Carstvo zavladalo je cijelom Nabatejom, pa tako i njenim glavnim gradom Petrom. Nabateja postaje rimska provincija kojom je upravljao rimski upravitelj.

Rimska kultura je dovela mnoge promjene u grad, koje se posebno očituju po novim cestama i ulicama s kolonadama koje su Rimljani ostavili iza sebe, ali i mnogim umjetničkim djelima kojima su ukrasili grad. 

Ova poveznica često uzrokuje i usporedbe između Petre i Pompeja, također drevnog grada koji je imao nešto tragičniju priču. U svakom slučaju, oba su grada divna i vrijedni vašeg vremena.

7. Petra je još uvijek „Izgubljeni grad“

Jedna od nevjerojatnih činjenica koje možemo otkriti o Petri je ona koja otkriva da je grad napušten tijekom 13. stoljeća, te se za njega ponovno saznaje tek početkom 19. stoljeća. Upravo se zbog toga Petra često naziva „izgubljenim“ gradom. 

Nakon velikog potresa 363. godine velik dio grada je uništen, uključujući mnoge zgrade i vodoopskrbne sustave. To je utjecalo na iseljavanje građana sve do trenutka dok gard nije u potpunosti nestao za vanjski svijet.

Petru je 1812. godine otkrio švicarski istraživač Burkhardt. 85% grada još uvijek se nalazi pod zemljom i čeka da ga se otkrije.

8. Petra je mjesto kraljevskih grobova

Petra je grad u kojem se nalazi mnogo kraljevskih grobova, smještenih u grobnice. Najpoznatija od tih grobnica je Al Khazneh, kraljevska grobnica koja je izgrađena u stijeni, kao i ostatak grada, u vremenu između 100. i 200. g.pr.n.e.

Al Kahzneh na arapskom jeziku znači „Riznica“, a ime joj dolazi od legende koja je govorila da se u grobnici nalazi urna s velikim bogatstvom. Ova je urna vrlo oštećena jer su nju godinama pokušavali provaliti zbog „blaga“ koje se nalazi u njoj.

9. Grad Petra je jedno od 7 novih svjetskih čuda

Drevni grad smješten na jugozapadu Jordana uvršten je na listu 7 novih svjetskih čuda, na kojima se našao uz bok rimskom Koloseumu, egipatskim piramidama, Taj Mahalu, Kineskom zidu, Majanskim ostacima na poluotoku Yucatan, tvrđavi Inka Machu Pichu te kipu Krista Spasitelja u Rio je Janeiru.

10. Petra je najveća jordanska turistička atrakcija

Petra je najpoznatiji jordanski nacionalni park i najposjećenije turističko mjesto u ovoj državi. Turizam se fokusira na održivost kako bi se mjesto što bolje zaštitilo od prosječnog broja od 600 stotina tisuća turista godišnje.

petra
FOTO: SHUTTERSTOCK

Iako se velika vrijednost Petre vidi na svakom koraku neki posjetitelji ne znaju prepoznati važnost ovog mjesta, a posebno šokantna činjenica je ona koja govori o crtanju grafita na zidine grada starog nekoliko tisućljeća. 

Velika se briga vodi i o stalnoj eroziji tla te jakom utjecaju vjetra i kiše na ovo područje, uključujući i područje kanjona Siq.