Španjolska: 13 znamenitosti i destinacija u zemlji flamenka

španjolska
Foto: Shutterstock

Španjolska je već dugi niz godina jedno od najpopularnijih turističkih odredišta. Bogata kultura, duga povijest, gastronomija i znamenitosti su ono što čini ovu destinaciju toliko posebnom. Španjolska je također poznata kao jedna od kulturno najraznovrsnijih zemalja u Europi s više od 50 posto stanovništva koje dolazi iz Afrike ili Azije. Ta se raznolikost može vidjeti u arhitekturi, hrani i običajima.

Različite regije imaju svoju regionalnu kuhinju, pa tako u Kataloniji možete uživati u jelima kao što su paella i škampi s češnjakom; u Andaluziji ćete naći tapas i gazpacho; u Baskiji će vam se svidjeti njihovi janjeći odresci. Ovisno o godišnjem dobu, možete uživati u širokom rasponu aktivnosti i nezaboravnih iskustava. Ako planirate putovanje u Španjolsku, preporučujemo da posjetite različite regije kako biste iskusili njihovu hranu i kulturu.

Kada je najbolje putovati u Španjolsku?

Španjolska se nalazi na samom jugu Europe, a graniči s Francuskom i Andorom na sjeveru, Portugalom na zapadu i Marokom na jugu. Ima mediteransku klimu, što znači da možete računati na puno sunčanih dana, blagu zimu i suša ljeta s malo padalina. Najbolje vrijeme za posjet Španjolskoj je tijekom proljetne i jesenske sezone.

Budući da ljeta mogu biti jako vruća, proljeće i jesen su najpopularnija godišnja doba jer ćete uživati u ugodnim vremenskim uvjetima, toplim danima i prohladnim noćima. Španjolska vlada je donijela mnoge zakone za zaštitu prirodnog okoliša, zbog čega zemlja ima neke od najboljih plaža i obalnih gradova u svijetu i dom je više od 10 posto svjetskih vrsta divljih životinja. Bez obzira tražite li odmor na plaži ili u primorskom gradu, Španjolska je izvrsna destinacija za odabir.

Flamenko – glazba, ples i način života

Stil glazbe i plesa poznat kao flamenko potječe iz Andaluzije, regije u južnoj Španjolskoj, i jedan je od najpoznatijih kulturnih izvoznih proizvoda zemlje. Španjolska riječ “flamenco” dolazi od latinske riječi “flamma” što znači “plamen”. Flamenko potječe iz mnogih drevnih iberijskih glazbenih stilova kao što su zapateo te tradicionalnih pjesama i plesa poznatog kao bulería. Flamenko je obično karakteriziran korištenjem zamršenog rada na gitari i vokalne improvizacije, ponekad uz pratnju kastanjeta. 

Lirske teme flamenca često su romantične i tužne, ili imaju političku ili društvenu poruku. Tradicionalno, flamenko se dijeli na tri različita oblika, a najpopularniji je “cante jondo” (duboka pjesma). Cante Jondo je način pjevanja koji koristi duboki glas i izraz u suprotnosti s grubošću i visokim zvukom cante jondo Asturiano. Flamenko je stekao međunarodno priznanje tijekom 1920-ih, kada su ga umjetnici kao što su Sabicas, Ramón Montoya i Francisco Tárrega učinili popularnim. Danas u Španjolskoj možete uživati u flamenko izvedbama i plesu diljem zemlje, a tijekom putovanja možete i sami pohađati satove plesa i opustiti se uz predivne zvukove flamenko gitare.

Glavni grad Španjolske

Madrid je grad kulture, tradicije i povijesti. Glavni grad Španjolske i najveći grad u zapadnoj Europi po broju stanovnika. Grad ima gotovo 3,2 milijuna stanovnika, a gradsko područje ima oko 6,5 milijuna stanovnika. Madrid je službeno priznat kao glavni grad Španjolske Kraljevskim dekretom od 27. veljače 1715. godine. Glavni kolodvor u Madridu, po kojem je grad dobio ime, jedna je od najvećih željezničkih postaja u Europi, dok je zračna luka jedna od najstarijih u Europi koja se još uvijek koristi. Metro u Madridu jedan je od najstarijih sustava metroa u Europi, sa 105 postaja i ukupnom dužinom od 75 kilometara. Ovaj sustav također ima opsežnu mrežu autobusa, koja pokriva mnogo više terena od samog metroa.

Madrid je najposjećeniji grad u Europi, s 4,3 milijuna međunarodnih dolazaka godišnje. Također uživa u uspješnom kulturnom životu, s glazbenom scenom svjetske klase.  2016. godine bio je četvrti najskuplji grad u Europi po cijenama stanova. Turisti hrle u Madrid zbog njegovih znamenitosti kao što su Kraljevska palača i Plaza Mayor. Tu su i mnogi muzeji koje treba posjetiti, uključujući Muzej Prado, u kojem se nalaze neke od najboljih svjetskih zbirki umjetnosti. 

Gradska scena noćnog života posljednjih godina razvija barsku scenu i brojne klubove koji su dizajnirani da privuku mlađu publiku.  Glavni grad Španjolske je također poznat po svojoj gastronomiji i tradicionalnim španjolskim jelima, kao što su paella, conejo a la madrileña i neodoljivi tapasi.

Španjolska: Od sjevera do juga

Španjolska je raznolika zemlja, s nekoliko važnih regija kao što su Baskija, Katalonija i Galicija. Od sjevera do juga upoznat ćete gradove koji odražavaju različite aspekte kulturne raznolikosti.

1. Granada

Milijuni turista svake godine biraju Granadu kao svoju destinaciju kako bi mogli uživati u predivnoj Alhambri. Alhambra je citadela i palača koja se nalazi na samom jugu Andaluzije. Prvobitno je sagrađena kao tvrđava, a zatim su ga Nasridski emiri kasnije pretvorili u kraljevsku palaču u 13. stoljeću. To je najbolje očuvana islamska građevina u Španjolskoj i jedan od najvažnijih kulturnih spomenika u Španjolskoj. Alhambra je tvrđava-palača sastavljena od stanova, vrtova i palača grupiranih oko otvorenih dvorišta. Kompleks Generalife sadrži nekoliko zgrada s naprednim sustavima upravljanja vodom, fontanama i bazenima, okruženih bujnim vrtovima.

Granada ima i mnoge druge atrakcije. Kraljevska kapela, Paseo de los Tristes, špilje Sacromonte, Mirador de San Nicolás ili Bañuelo neki su od kutaka koje ne možete propustiti. Nakon nekoliko dana istraživanja i uživanja u izdašnim tapasima, posjetite područje Alpujarra u Granadi. Ako ste jedan od onih koji žele miran odmor u Španjolskoj, ovo je vaše mjesto. U planinama možete uživati ​​u miru bijelih sela kao što su Bubión, Capileira ili Pampaneira i napraviti desetke pješačkih staza kroz šarmantne krajolike.

2. Sevilla

Sevilla je glavni grad regije Andaluzije na jugu Španjolske. Grad se nalazi na obje obale rijeke Guadalquivir, koja kroz grad teče na zapad i u Atlantik. U gradu postoji i obilje zelenih površina, uglavnom zbog uzvisina nekih područja u gradu. Sevilla je najstariji grad u Španjolska i jedan od najvećih svjetskih gradova. Sevilla je također bila dom nekih od najvećih europskih arhitektonskih djela, uključujući Real Alacazar de Sevilla, Giraldu i Katedralu. Također je poznata po svojim brojnim festivalima i proslavama, uključujući Feria de Abril (travanjski sajam), popularni festival koji uključuje utrke konja, borbe s bikovima i ples flamenka. 

3. Valencia

Valencia je treći po veličini grad u Španjolskoj, a ujedno je i glavna luka zemlje. Nalazi se na istočnoj obali Španjolske na Sredozemnom moru. Stari grad Valencia ima jednu od najvećih povijesnih četvrti na svijetu, s populacijom od više od 500.000 ljudi. Grad umjetnosti i znanosti je domaćin velikih međunarodnih događanja i izložbi poput Nacionalnog sajma, Feria de las Flores ili Međunarodne izložbe cvijeća. Stari grad je UNESCO-ve svjetske baštine i tipičan je primjer španjolskog urbanizma. 

4. Ibiza

Španjolska
Foto: Shutterstock

Ibiza je najveći od Balearskih otoka u Španjolskoj. Otok ima oko 150.000 stanovnika, a glavni grad je Ibiza. Ibiza je postala popularno turističko odredište za ljude željne zabave, s brojnim cjelonoćnim plesnim klubovima, restoranima i hotelima. Od rujna 2017. ukupni bruto domaći proizvod (BDP) otoka procijenjen je na 4.100 milijuna eura (4,59 milijardi dolara). Time se otok Ibiza nalazi na 27. mjestu od 50 na listi najboljih europskih turističkih destinacija, a da je država, bio bi 46. najbogatiji u Europskoj uniji. Otok ima suptropsku klimu, s toplim ljetima i blagim zimama.

5. Mallorca

Mallorca je najveći i najpopularniji otok u Balearskom arhipelagu, autonomnoj zajednici Španjolske. Ima populaciju od oko 1,8 milijuna stanovnika, površinu od 3.640 km² i obalu dugu 550 kilometara. Glavni grad Palma de Mallorca ima 425.000 stanovnika i najveći je grad na ovom otoku kao i na cijelom Balearskom arhipelagu. Otok je poznat po svojim plažama i toplom vremenu ljeti. Mallorca je postala popularna destinacija za turizam iz drugih zemalja, uglavnom zbog svoje raznolike kulturne baštine, a godišnje privlači preko tri milijuna posjetitelja. Najpopularnija turistička odredišta su Palma de Mallorca, Nacionalni park Caldera de Taburiente, samostan Valldemossa i glavni grad Balearskih otoka Palma.

6. Tarragona

Sjajno mjesto za odmor u Španjolskoj je pokrajina Tarragona. Nudi sjajnu kombinaciju povijesne baštine, prirode i plaža. Glavni grad na svojim ulicama okuplja rimsko, srednjovjekovno i modernističko blago što će biti posebno zanimljivo ljubiteljima umjetnosti i kulture. Ako želite uroniti u nevjerojatno okruženje, posjetite Playa de Tamarit ili Playa Sant Jordi. Ako se želite baviti aktivnim turizmom, otputujte u Terres de l’Ebre, gdje se nalaze dva prirodna parka: Delta del Ebro i Els Ports. U oba možete promatrati faunu i floru ovog područja, kajakaštvo, planinarenje i mnoge druge aktivnosti.

7. Mazarron

U Murciji postoji mali raj za koji možda niste znali: Mazarrón. Smješten u širokom zaljevu okupanom Mediteranom, s 35 kilometara obale, u Mazarrónu nećete pronaći samo mirne plaže. Dočekat će vas impresivni krajolici u kojima ćete moći uživati dok istražujete ovaj dio Španjolske.

8. Trujillo

Trujillo je jedan od najljepših gradova u Španjolskoj. Ključan grad u rimsko doba i u srednjem vijeku Španjolske, u njemu ćete moći otkriti važne dijelove povijesti. Ne propustite dvorac Trujillo, podignut na brežuljku, s kojeg možete uživati ​​u najboljim pogledima na grad i okolicu. Osim toga, zahvaljujući svojoj ogromnoj gastronomskoj i hotelskoj ponudi smještenoj u šarmantnim palačama i kućama, Trujillo je idealno mjesto za savršen romantični bijeg.

9. Barcelona

Španjolska
Foto: Shutterstock

Barcelona je jedno od najpopularnijih turističkih odredišta u Europi. Ima bogatu povijest koja uključuje okupaciju od strane Rimljana, Vizigota i Maura. Danas Barcelona ima mnogo atrakcija za posjetitelje, uključujući muzeje poput Picassovog muzeja i arhitektonske znamenitosti Sagrada Familia i La Pedrera. 

Barcelona je grad s raznim četvrtima koji odražavaju njegovu bogatu povijest. Najpopularnija područja za turiste su La Barceloneta, Las Ramblas, Montjuïc, El Raval, Placa Catalunya i Gotička četvrt. Kako bi lakše proučili grad, zaslužan je barcelonski metro. Metro se sastoji od ukupno 12 linija i 189 stanica. Metro je daleko najpopularniji oblik prijevoza u Barceloni, s 1,8 milijuna putnika dnevno. Ima duljinu od 146 km (90 milja) i integriran je u sustav tarifnih zona Barcelone. To znači da se cijene karte izračunavaju kao funkcija koliko daleko putujete, a ne koliko vremena provedete u prijevoznom sustavu. 

10. Bilbao

Bilbao je grad u Baskiji na sjeveru Španjolske. To je najveći grad svoje autonomne zajednice i sedma najveća općina u Španjolskoj. Bilbao se nalazi na ušću Bilbaa, rijeke koja se ulijeva u Biskajski zaljev, a 2018. godine je imao 345.821 stanovnika. Bilbao je glavno urbano središte istoimene pokrajine zemlje, u kojoj se ekonomski manifestira kao najvažniji grad u Baskiji. Godine 2012. godine Bilbao je bio europska prijestolnica kulture i postao jedno od najbrže rastućih metropolitanskih područja tijekom te godine. 

11. Pamplona

Španjolska
Foto: Shutterstock

Pamplona, ili Iruña na baskijskom, glavni je grad autonomne zajednice Navarre u Španjolskoj. To je mješavina starog i novog sa srednjovjekovnim ulicama i modernim zgradama. Pamplona je poznata po svom godišnjem festivalu San Fermin, gdje ljudi iz cijelog svijeta dolaze sudjelovati u trčanju bikova, uličnim zabavama i ispijanju crnog vina. 

U odnosu na broj stanovnika, Pamplona ima veći broj mjesta UNESCO-ve svjetske baštine nego bilo koji drugi grad u Španjolskoj. Pamplona je izvrstan primjer grada sa snažnom španjolskom kulturnom baštinom i tradicijom borbe s bikovima, ali koji je također uspio zadržati svoj identitet i duh dok je otvoren prema svijetu.

12. Burgos

Burgos je grad u sjevernoj Španjolskoj. Glavni je grad pokrajine Burgos, u autonomnoj zajednici Kastilja i Leon. Grad je smješten na sjevernoj obali Río Arlanzóna, ima oko 175.000 stanovnika, a popularno je turističko odredište s bogatom povijesnom baštinom. Njegovo povijesno središte tvori veliki trg oko kojeg se nalaze mnogi od najznačajnijih gradskih spomenika, uključujući Palacio de la Aljafería, Katedralu i Monasterio de Las Huelgas. Povijesno središte grada, u kojem se nalaze najznačajniji spomenici, uglavnom je koncentrično i razvijeno oko tri prirodna rubnika koji stvaraju blago zaobljene doline. 

13. Santander

Santander je lučki grad na sjevernoj obali Španjolske, u autonomnoj zajednici Cantabria. Glavni je grad Kantabrije i općine Santander. Smješten u blizini Biskajskog zaljeva, ima 172. 044 stanovnika i preko 1,1 milijuna stanovnika u gradskom području. To je glavna luka, 10. po veličini u Španjolskoj i jedna od najvažnijih luka u Europi.