Andaluzija: 13 znamenitosti koje svakako morate posjetiti

Andaluzija: 13 znamenitosti koje svakako morate posjetiti
Shutterstock

Andaluzija je doslovno Španjolska iz mašte, sanjiva zemlja obasjana suncem u kojoj se sudaraju strast, poezija i drama. Neustrašivi matadori, nevjerojatni festivali i flamenko simboliziraju ovu amblematičnu regiju. Šapućući o naslijeđu prošlog vremena, ruševni maurski dvorci i stare židovske četvrti imaju suptilnu zavodljivost. Drevne džamije i sinagoge zamijenjene su kršćanskim crkvama nakon rekonkviste, ali romantika prošlosti i dalje ostaje.

Dok lutate krivudavim srednjovjekovnim kamenim ulicama možete osjetiti nasljeđe prošlosti, divite se uskovitlanim arabesknim uzorcima u islamskoj arhitekturi i slušate melankolične note ciganske duše u svirci španjolske gitare. Šetnja gotovo bilo kojim povijesnim gradom Andaluzije vodi do divnih otkrića trgova ukrašenih fontanama i bijelo okrečenih kuća s terasama prepunim cvijeća.

Andaluzija je također mjesto kontrasta: planine prekrivene snijegom, bujne zelene riječne doline i divlji klanci. Dramatičan krajolik pruža zapanjujuće pozadine za nevjerojatne prizore. Od slavne katedrale u Sevilli do veličanstvene palače Alhambra u Granadi i Velike džamije u Córdobi, Andaluzija ima neke od najuzbudljivijih spomenika na svijetu.

Andaluzija i njene najdivnije znamenitosti

Saznajte više o znamenitostima u ovoj očaravajućoj regiji južne Španjolske uz ovaj popis najboljih atrakcija.

1. Sevilla: Kvintesencijalni andaluzijski grad

Romantična, blistava i senzualna, Sevilla ima suštinski andaluzijski karakter. Ovaj primamljivi grad jedno je od najboljih mjesta za posjetiti u regiji kako biste doživjeli tradicionalnu kulturu, uključujući živahne vjerske festivale i poznati ples flamenca.

Sevilla je također grad u kojem možete osjetiti radosti svakodnevnog života u Andaluziji, jednostavnim lutanjem neobičnim popločanim ulicama, opuštanjem na sunčanim trgovima i večernjim “paseom” (šetnjom) zajedno s lokalnim stanovništvom. Noću je povijesna jezgra osvijetljena starinskim uličnim svjetiljkama, što joj daje poseban ugođaj.

Najvažniji spomenik je Seviljska katedrala, koja je pretvorena iz Velike džamije i najveća je gotička crkva u kršćanskom svijetu. Još jedna maurska arhitektonska relikvija je Alcazar, sa svojim blistavim dekorom Mudéjar i raskošnim vrtovima.

Srednjovjekovni Barrio Santa Cruz, nekoć židovska četvrt, šarmantna je četvrt s vijugavim uličicama i slikovitim dvorištima.

Tijekom ugodnog poslijepodneva ili blage večeri, Plaza de España u Parque de María Luisa prekrasno je mjesto za šetnju ili uživanje u ležernoj vožnji brodom kroz kanal parka.

Sevilla
Shutterstock

2. Palača Alhambra u Granadi

Alhambra je remek-djelo islamskog dizajna i jedna od najposjećenijih atrakcija u Španjolskoj. Kompleks uključuje nekoliko prekrasnih palača, prekrasan krajolik, mirisne vrtove ruža i raskošne ukrasne fontane. Zbog svoje izvrsne arhitekture i kulturne vrijednosti, Alhambra je proglašena mjestom svjetske baštine UNESCO-a.

Mauri su stigli iz pustinja sjeverne Afrike (današnji Maroko i Alžir) u 13. stoljeću, bili su zadivljeni bujnim krajolikom Granade. U podnožju planina Sierra Nevada, obilna voda iz rijeke Río Darro osigurala je bogatu vegetaciju i poljoprivredu. Mauri su ovdje izgradili izuzetnu citadelu na vrhu brda, a fontane koje su se prelijevale postavljene su po cijelom terenu kao simbol bogatstva.

Granada je nastavila cvjetati kao maurski grad sve do 15. stoljeća. Kada su katolički monarsi stigli ponovno osvojiti grad 1491. godine, Granada je bila jedino preostalo uporište maurske vlasti u Andaluziji.

Posljednji maurski kralj, Muhamed XII. (poznat kao Boabdil), kapitulirao je dajući kralju Ferdinandu i kraljici Izabeli ključeve “raja” (Boabdilov opis Alhambre) nakon što je kršćanska rekonkvista (ponovno osvajanje) završena 1492. godine. Kao što legenda kaže, kad je posljednji put ugledao Alhambru tijekom svog putovanja po polasku iz Španjolske Boabdil je zaplakao.

Zajedno s Alhambrom, četvrt Albayzín (Albaicín) dijeli UNESCO-vu klasifikaciju svjetske baštine. Ovaj srednjovjekovni islamski grad zadržao je svoj maurski karakter, vidljiv u labirintu uskih, krivudavih pješačkih ulica i skupinama neobičnih bijelih kuća.

Daljnji dokaz arapskog naslijeđa grada nalazi se u Alcaiceria (na Calle Alcaicería), tržnici na otvorenom koja je ostatak starog maurskog bazara, i luksuznom Hammam Al Ándalusu, tradicionalnim arapskim kupkama koje maze moderne turiste spa tretmanima.

Ostale znamenitosti koje morate vidjeti u Granadi uključuju renesansnu katedralu i susjedni Capillo Real gdje su pokopani katolički monarsi. Visoko na popisu vrhunskih doživljaja je gledanje autentičnog flamenca u izvedbi mještana u ciganskoj špilji na Sacromonteu.

3. Córdoba i Velika džamija

Córdoba je najpoznatija po Velikoj džamiji, no ovaj grad posjetiteljima nudi mnogo više, od šarmantnih uskih uličica do ambijenta kakav nećete pronaći u drugim andaluzijskim gradovima.

Dok su Pariz i Rim bili u mračnom vijeku, Córdoba je bila najvažniji grad u Europi, središte civilizacije u kojem su veliki učenjaci Maimonides (židovski filozof) i Averroes (muslimanski filozof) dijelili svoje ideje, i mjesto gdje su ljudi tri religije, kršćanstvo, islam i judaizam, živjeli su u harmoniji.

Jedna od znamenitosti Córdobe koje svakako morate posjetiti je Velika džamija koja se nalazi na UNESCO-vom popisu, okružena s nekoliko povijesnih stambenih četvrti. Svetište koje naprosto oduzima dah primjer je muslimanske arhitekture sa svojim ponovljenim redovima lukova i stupova, mozaicima u bizantskom stilu i pozlaćenim mihrabom (molitvenom nišom). Ovaj spomenik iz 8. stoljeća jedna je od najveličanstvenijih islamskih građevina ikada izgrađenih.

Judería (stara židovska četvrt) posebno je atmosferična četvrt uskih pješačkih ulica, tihih trgova i šarmantnih bijelih kuća. Kuće u ovoj četvrti poznate su po svojim ukrasnim terasama ukrašenim šarenim cvijećem u saksijama.

Tijekom svibnja, grad Córdoba slavi Fiesta de los Patios, dugo očekivani festival s natjecanjem za najljepšu terasu.

Córdoba
Shutterstock

4. Puente Nuevo u Rondi

U okruženju koje izaziva trnce, Ronda nudi dramatičan pogled i divlji krajolik. Izgrađen iznad strme klisure (El Tajo) preko koje prolazi Puente Nuevo (Novi most), ovaj spektakularni Pueblo Blanco sadrži obijeljene kuće koje se drže ruba vrha litice.

Ponosna na svoju tradicionalnu andaluzijsku kulturu, Ronda ima drugu najstariju arenu za borbu s bikovima u Španjolskoj. Plaza de Toros još uvijek se koristi jednom godišnje za Goyesque koridu (tijekom Feria de Pedro Romero, festivala koji se održava prvog tjedna u rujnu). Festival također uključuje paradu žena u raskošnim kostimima kasnog 18. stoljeća, doba Francisca de la Goye.

Ronda ima posebnu ljepotu i romantični šarm. Uživajte u istraživanju atmosferičnih popločanih ulica La Cuidada, starog maurskog grada Ronde, koji ima mnoge povijesne vile i palače.

Za sunčanih dana, parkovi Ronde idealno su mjesto za šetnju stazama s drvoredima i opuštanje u hladu. Oba parka Alameda del Tajo i Alameda de José Antonio nude zapanjujući panoramski pogled na krajolik.

Pružajući još jedan kut Rondine baštine, Museo del Bandolero (Muzej bandita) ilustrira povijest onih odvažnih, zloglasnih antijunaka regije.

Puente Nuevo
Córdoba

5. Drevni lučki grad Malaga

Malaga je drevni mediteranski lučki grad i ima istrošene tvrđave koje to dokazuju. Stojeći na vrhu brežuljka s pogledom na zaljev, stari dvorci Alcazaba i Castillo de Gibralfaro nadziru lučku akciju i nude prekrasan pogled na obalu.

Među beskrajnim nizom plaža Costa del Sol, Malaga je anomalija jer je pravi radni grad. Iako ovaj ugodni primorski grad ima nevjerojatnu pješčanu plažu, Playa de la Malagueta, razgledavanje, a ne sunčanje, glavna je atrakcija za posjet Malagi.

S obiljem kulturnih mjesta i povijesnih spomenika za istraživanje, turisti ovdje mogu biti zauzeti nekoliko dana. Dugi popis turističkih atrakcija u Malagi uključuje drevne ruševine, katedralu Nuestra Señora de la Encarnación iz 16. stoljeća, prekrasne vrtove i fantastičan Picassov muzej, kao i desetke drugih izvrsnih muzeja.

Srednjovjekovni stari grad Malage posebno je divan. Dok istražuju ovaj labirint uskih pješačkih ulica, posjetitelji će pronaći primamljive male butike i skrivene trgove pune kafića na otvorenom i terasa za objedovanje na otvorenom.

Još jedno omiljeno mjesto je luka, koja je odlična točka za laganu šetnju ili ručak u jednom od restorana uz obalu.

6. Pueblos Blancos iz Andaluzije (Bijela sela)

Pueblos Blancos su očaravajuća turistička odredišta izvan utabanih staza u Las Alpujarrasu, valovitim brdima Sierra Nevade, te u planinskim lancima Sierra de Grazalema i Sierra Nevada.

Vožnja ili dugotrajno pješačenje jedini je način da stignete do ovih udaljenih sela na vrhovima brda.

Pune starog maurskog ambijenta, Pueblos Blancos karakteriziraju njihove jednostavne bijele kuće. Arhitektonski stil je pod utjecajem berberske estetike Maura koji su došli iz Sjeverne Afrike.

Šarmu pridonose živopisno cvijeće u saksiji, uske popločane ulice i lijepe crkve. Većina sela je grupirana na brežuljcima s prekrasnim pogledom na snježne planine i zelene doline.

Ulaz u Pueblos Blancos je Arcos de la Frontera, sa svojim užareno bijelim zgradama raspoređenim u polukrug na vrhu litice. Ronda je najdramatičnije od obijeljenih sela u Andaluziji, poznato po borbama s bikovima, kao i po krajoliku koji svakako izaziva strahopoštovanje.

Jedno od najljepših sela je Grazalema, visokogorski gradić smješten u dolini i okružen spektakularnim prirodnim parkom.

Pueblos Blancos
Córdoba

7. Marbella: Glamurozno odmaralište na plaži s neobičnim starim gradom

Uz Costa del Sol, glamurozno ljetovalište Marbella cijenjeno je zbog svog zadivljujućeg krajolika uz more, šetnica s palmama i pješčanih plaža duž obale duge 27 kilometara. Kao otmjeni grad za odmor, Marbella ima mnogo golf terena i privatnih klubova koji služe zahtjevnoj klijenteli.

Za modernu gastronomsku scenu uputite se u Puerto Banús, prekrasnu marinu u kojoj su usidrene mnoge otmjene jahte. Lučko područje također ima mnogo modernih restorana i dizajnerskih butika.

Za obroke na plaži, Playa de Alicante nudi odličan izbor. Najbliža plaža centru Marbelle je Playa La Fontanilla, na samo nekoliko minuta hoda od Starog grada.

Više od obične plaže, Marbella ima zanimljive kulturne atrakcije. Savršeno njegovani Stari grad (Casco Antiguo) očaravajuće je maursko selo s obijeljenim kućama prekrivenim cvijećem i šarmantnim popločanim uličicama.

U pješačkim ulicama i uličicama skrivene su prekrasne crkvice i tiha dvorišta s kafićima na pločniku. U srcu Starog grada, Plaza de los Naranjos lijep je trg u sjeni stabala naranči i ispunjen terasama restorana.

Ostale stvari koje možete učiniti u starom gradu Marbelle uključuju kupovinu u elegantnim buticima, posjet muzejima i divljenje povijesnim crkvama. Poznati španjolski muzej suvremenih gravira između ostalih prikazuje djela Goye, Picassa i Miróa.

Gradska zbirka arheologije nalazi se na ugodnom trgu Plaza del Altamirano. Na ovom šarmantnom trgu, stolovi iz dva restorana prelijevaju se na popločanu vanjsku terasu. To je tijekom ljeta primamljivo mjesto za ručak na otvorenom.

Najznačajnije crkve su Iglesia de Nuestra Señora de la Encarnación, izgrađena na mjestu nekadašnje džamije, i Iglesia del Santo Cristo, izgrađena u 16. stoljeću.

Marbella
Córdoba

8. Andaluzijske tradicije u Jerez de la Frontera

Jerez de la Frontera (35 kilometara od Cádiza) profinjeni je aristokratski gradić poznat po svojim andaluzijskim konjima s pedigreom i tradicionalnim konjičkim predstavama.

U elegantnoj zgradi na Avenida de Duque de Abrantes, Fundación Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre (Zaklada Kraljevske andaluzijske škole konjičke umjetnosti) postavlja popularnu predstavu pod nazivom Cómo Bailan los Caballos Andaluces (Kako andaluzijski konji plešu), konjički balet u andaluzijskom stilu 18. stoljeća.

Feria del Caballo (Sajam konja u Jerezu), koji se svake godine održava u svibnju u Parque González Hontoria, prikazuje prestižne gradske konje s pedigreom. Posjetitelji će na ovom živahnom događaju cijeniti štandove s hranom, plesna natjecanja i dječje aktivnosti.

Jerez de la Frontera također je poznat po tradicionalnoj andaluzijskoj umjetnosti flamenco plesa i cante jondo (duboka pjesma), dramatičnom i evokativnom stilu ciganskog pjevanja. Centro Andaluz de Documentación del Flamenco educira posjetitelje o raznim oblicima flamenco pjevanja, gitare i plesa putem video zapisa, dokumenata i opisa povijesnih ličnosti.

Godišnji Festival de Jerez održava tradicionalne, kao i avangardne flamenco izvedbe iznimnog kalibra u Teatru Villamarta i drugim mjestima.

9. Renesansna arhitektura u Úbedi

Usred slikovitih plantaža maslina, ovaj povijesni grad Úbeda, koji je na popisu UNESCO-a, poznat je po svojoj renesansnoj arhitekturi. Središnje obilježje Casco Antiguo (Stari grad) je Plaza de Vázquez de Molina samo za pješake, koju krasi Sacra Capilla del Salvador del Mundo iz 16. stoljeća.

Sa svojim raskošno isklesanim pročeljem u stilu Platereska i interijerom s kupolom u talijanskom renesansnom stilu, Sacra Capilla del Salvador del Mundo ističe se kao jedna od najamblematičnijih znamenitosti u Úbedi. Kapela sadrži vrijedna umjetnička djela, uključujući oltarnu sliku Preobraženja Kristova Alonsa Berruguetea. Možete posjetiti kapelicu, koja je otvorena svakodnevno tijekom cijele godine; no ulaz zahtijeva kupnju ulaznice.

Izvrstan smještaj nalazi se na trgu Plaza de Vázquez de Molina u hotelu Parador de Úbeda s četiri zvjezdice, koji se nalazi u renesansnoj palači iz 16. stoljeća s tipičnim andaluzijskim dvorištem i tradicionalnim dekorom. Parador de Úbeda ima vrhunski restoran koji poslužuje jela regionalne kuhinje.

U blizini Úbede nalazi se Baeza (udaljena oko 10 kilometara), još jedan grad na popisu UNESCO-a prekrasnih renesansnih građevina, i Cazorla (udaljena oko 45 kilometara od Úbede), kojom dominira drevni dvorac.

Cazorla je glavni grad planinskog lanca Sierra de Cazorla i dobra je baza za šetnje ili uspone u Parque Natural Sierra de Cazorla, rezervat prirode Segura y Las Villas, zadivljujući krajolik rijeka, slapova, šuma i kanjona.

Úbeda
Córdoba

10. Povijesni spomenici i šarm starog svijeta u Baezi

Određen kao mjesto svjetske baštine UNESCO-a zajedno s Úbedom (udaljenim 10 kilometara), Baeza se može pohvaliti starorimskim, maurskim i kršćanskim naslijeđem.

Valoviti brežuljci, maslinici i polja kukuruza okružuju grad koji je zadržao starinski ambijent u svojim popločanim ulicama i elegantnim trgovima.

U 16. stoljeću Baeza je postala važno trgovačko središte i sveučilišni grad. Bogata prošlost grada vidljiva je u lijepim starim kućama i plemićkim palačama, kao i renesansnoj katedrali, Catedral de Baeza na Plaza de Santa María, izgrađenoj u 16. stoljeću na mjestu srušene džamije.

Prostrana ulica Paseo de la Constitución u središtu Baeze oivičena je impresivnim palačama iz 17. stoljeća. Plaza de los Leones na zapadnom kraju Paseo de la Constitución dobila je ime po fontani u središtu trga koja uključuje četiri figure lavova s rimskog nalazišta Cástulo.

11. Cadiz, Andaluzija

Cadiz, koji se dugo smatra najstarijim gradom u zapadnoj Europi, obiluje poviješću. Sa svojom mješavinom plaža i povijesti, većina ljudi padne pod čari Cadiza u vrlo kratkom roku.

Kilometri i milje pijeska protežu se južno od grada; neke od najboljih plaža u Španjolskoj nalaze se upravo ovdje.

Užitak je lutati starim gradom i izgubiti se u nizu uskih ulica i uličica. U povijesnim zgradama smješteni su mali restorani koji poslužuju finu andaluzijsku kuhinju, dok su u drugima smještene eklektične i zanimljive trgovine. Ne smijete propustiti katedralu u Cadizu i živahni trg ispred nje, kao i Plaza de San Juan de Dios u blizini luke za kruzere.

Jaén
Córdoba

12. Jaén, Andaluzija

Jaén uživa u idiličnom prirodnom okruženju u podnožju planina Sierra de Jabalcuz i Sierra de la Pandera, gdje su valovita brda prekrivena prostranim maslinicima.

Prožet poviješću, Jaén je nastao kao kartaški grad okružen zidinama, au rimsko doba bio je područje iskopavanja srebra. U maursko doba, Jaén je bio glavni grad islamskog kraljevstva Jayyan, koje su kršćanske vojske ponovno osvojile 1492. godine.

Atrakcije koje morate posjetiti su katedrala Santa Iglesia de la Asunción de la Virgen, koja je na popisu UNESCO-a, izvanredna renesansna katedrala i obnovljena zgrada Arapskih kupelji u kojoj se sada nalazi Međunarodni muzej naivne umjetnosti Manuel Moral.

Najistaknutije mjesto Jaéna je veličanstveni Castillo de Santa Catalina iz 13. stoljeća, smješten na stjenovitom brežuljku. Ovu staru maursku utvrdu zauzeo je 1246. godine kralj Ferdinand III.

Prekrasno obnovljen, Castillo de Santa Catalina pretvoren je u luksuzni hotel s četiri zvjezdice, Parador de Jaén s bazenom i raskošnim vrtom. Sobe za goste imaju tradicionalni andaluzijski dekor i panoramski pogled na krajolik. Hotelski gastronomski restoran poslužuje jela regionalne kuhinje uključujući specijalitete kao što su Pipirrana (salata od miješanog povrća) i Ensalada de Perdiz (jarebica sa salatom).

Córdoba

13. Tarifa, Andaluzija

Smještena na krajnjem južnom dijelu Andaluzije, Tarifa je zabavan i funky grad koji privlači raznoliku i zanimljivu publiku.

Dugo je odredište za ljubitelje sportova na vjetar zbog stalnog i snažnog povjetarca, a mladenačka vibra čini ovo mjesto živahnim i ugodnim. Plaže u gradu i u blizini su neke od najljepših u Španjolskoj. Spektakularna Playa Valdevaqueros ima zlatni pijesak, kristalnu vodu i, povrh svega, ogromnu pješčanu dinu.

Tarifa ima mali i kompaktni stari grad prepun odličnih restorana s terasama punim turista i mještana koji uživaju u toplim večerima. Provjerite Silos 19 za njihova izuzetno pripremljena jela od patke.

Kampiranje je ovdje popularna i pristupačna zabava, a niz prekrasnih kampova smješten je odmah iza plaže.

Ovo su bile neke od najboljih atrakcija i znamenitosti koje možete doživjeti na svom odmoru u Andaluziji. Svaka je znamenitost posebna na svoj način, a bila bi šteta propustiti ikoju od njih.