Brisel i njegovih 18 atrakcija koje će vas očarati

Brisel i njegovih 18 atrakcija koje će vas očarati
Shutterstock

Brisel, glavni grad Belgije, glavno sjedište belgijske kraljevske obitelji i glavni grad Europske unije, iznimno je malen, jednostavan i pun važnosti.

Za razliku od prekrasnog Brugesa i Genta, s njihovim hordama turista, Brisel je glavno gospodarsko i obrazovno središte Belgije, što gradu daje svakodnevniji ugođaj od ostalih gradova.

Ovdje ćete dobiti pravi osjećaj za belgijski život, posebno njegovu fantastičnu kulturu restorana i kafića.

Iako Brisel možda nema tako popularne turističke atrakcije kao drugi belgijski gradovi, glavni grad ima više nego dovoljno stvari koje posjetitelje može okupirati nekoliko dana, s mnoštvom muzeja i umjetničkih galerija svjetske klase, kao i neobičnijim razgledavanjem znamenitosti, kao što je Atomium i neki prekrasni ostaci stare arhitekture u staroj gradskoj četvrti.

Brisel i njegove atrakcije

Nakon što ste istegli vrat u gotičkom i baroknom sjaju, ne zaboravite se opskrbiti poznatom briselskom čokoladom.

Saznajte više o najboljim mjestima za posjetiti uz ovaj popis najboljih atrakcija i stvari koje možete učiniti u Briselu.

1. Prošećite Grand Placeom (Grote Markt)

Upravo u srcu starog grada Brisela, glavni gradski trg (poznat kao Grand Place) jedan je od najbolje očuvanih u Europi i glavna turistička atrakcija grada.

Velik dio elegantnog karaktera trga duguje se jedinstvenoj arhitekturi njegovih elegantnih Gildehuizena (cehovskih kuća) s njihovim veličanstvenim zabatima, pilastrima i balustradama, raskošno izrezbarenim kamenim radovima i bogatim zlatnim ukrasima.

Karakter koji definira Grand Place njegova je uniformnost baroknog stila, s nekim flamanskim utjecajima.

Sklad njegove arhitekture postignut je kratkim razdobljem gradnje, a većina zgrada podignuta je između 1696. i 1700. godine.

Povijest Grand Placea seže mnogo ranije. Prvi put je osnovan u 11. stoljeću i ubrzo se razvio u političko i gospodarsko središte grada.

Najprepoznatljivija zgrada na trgu je Hôtel de Ville (Gradska vijećnica), sagrađena 1402. godine s namjerom da nadogradi Stadhuis u suparničkom gradu Bruggeu.

Unutra se nalazi nekoliko veličanstvenih soba. Među najimpresivnijima su Maksimilijanova komora, okićena briselskim tapiserijama; velika dvorana Vijeća s vrhunskim stropom Victora Janssensa i tapiserijama prema njegovim nacrtima; velika dvorana za bankete i Bračna odaja, obje lijepo obložene; i Escalier d’Honneur, s muralima koji prikazuju povijest Brisela.

Grand Place
Shutterstock

2. Posjetite Mannekin Pis

Duž Rue de l’Etuve nalazi se najpoznatija znamenitost Brisela, Manneken Pis, koju obično opsjedaju gomile turista.

Iako se može pratiti barem do 1388. godine, ništa se ne zna o podrijetlu figure malog dječaka koji mokri, popularno nazivanog “najstarijim građaninom Brisela”.

Manneken je, međutim, okružen raznim legendama. Prema jednoj, fontana je spomenik hrabrom djetetu koje je spriječilo požar, prema drugoj, ona je spomen na sina grofa koji je podlegao nagonu dok je sudjelovao u procesiji.

Sadašnji kip izradio je 1619. Jérôme Duquesnoy Stariji i ukraden je u nekoliko navrata iako je uvijek pronađen. Tijekom velikih proslava, događaja i festivala u Briselu, kip je poznat po tome što je odjeven u kostime.

Imajte na umu da ako želite vidjeti zbirku različitih kostima u koje je tijekom godina Mannekin Pis bio odjeven, posjetite Garderobe Mannekin Pis odmah niz ulicu. Ovaj mali muzej prikazuje oko 140 kostima iz vrlo opsežne zbirke garderobe.

3. Katedrala Saint-Michel (Sint-Michiels Kathedraal)

Posvećena svetom Mihovilu i svetoj Guduli (zaštitnici Brisela), ova je gotička crkva prvi put utemeljena 1225. godine, ali je dovršena tek u 15. stoljeću.

Fasada je impresivna, veličanstveno se uzdiže iznad širokog niza stepenica i okrunjena je dvostrukim tornjevima visokim 69 metara koje je dizajnirao Jan van Ruysbroeck.

Interijer prekrasnih proporcija (108 metara sa 50 metara) raskošno je namješten i dom je nekoliko izvanrednih vitraja koje je izradio Bernard van Orley.

Uputite se i do transepta kako biste vidjeli najbolje primjere koji prikazuju Karla V. i Izabelu od Portugala te mađarski kraljevski par Luja II. i Mariju, a zatim u kapelu Svetog Sakramenta, gdje prozor ilustrira priču o Čudu s hostijom.

4. Pogledajte slavnu belgijsku stripovsku baštinu u belgijskom centru stripa

Ova prekrasna zgrada iz 1906. godine, koju je dizajnirao Victor Horta, dom je prekrasnog Comic Strip Centra, posvećenog povijesti crtanih filmova i stripova u zemlji koja je svijetu dala Štrumpfove i Tintina.

Ovdje je prikazana izložba od 200 originalnih crteža stripova belgijskih i francuskih crtača koji se neprestano izmjenjuju.

Osim toga, muzej dokumentira porast popularnosti belgijskih i francuskih stripova kroz pametno odabranu zbirku originalnih rukopisa, nacrta skica i maštovito rekonstruiranih scenografija, uključujući salon Luckyja Lukea, Struppija i kapetana Haddocka.

5. Obiđite Place Royale (Koningsplein)

Omiljena atrakcija za fotografiranje, najvažnija građevina na ovom trgu je Kraljevska palača (Palais Royal) koju belgijska kraljevska obitelj koristi kao službenu rezidenciju.

Belgijska zastava, koja se vijori s krova, označava prisutnost suverena, a svečana smjena straže održava se svaki dan oko 14:30.

Od kraja srpnja do kraja kolovoza dostupni su besplatni vođeni obilasci unutrašnjosti palače, obilazak velebnih soba za primanje i dvorana.

Oko palače je ansambl kulturnih zgrada s neoklasicističkim pročeljima.

Palais des Académies, dom Kraljevske akademije znanosti i nekoć rezidencija prijestolonasljednika od Orangea, i Palais des Beaux-Arts (Paleis voor Schone Kunste) na zapadnoj strani trga, projektirana i izgrađena 1920-ih Victora Horte, dva su najbolja primjera.

Koningsplein
Shutterstock

6. Pogledajte remek-djela u belgijskom Kraljevskom muzeju likovnih umjetnosti

Belgijski Kraljevski muzej lijepih umjetnosti (1875.-81.) spaja četiri odvojena umjetnička muzeja, koji su zajedno jedne od najvećih i najboljih umjetničkih galerija na svijetu.

Muzej je izrastao iz zbirke koja je prvi put postavljena 1797. godine i izvorno je bio smješten u bivšoj palači Charlesa od Lorraine. Ovo je 1846. prebačeno u novoosnovani Musées Royaux.

Musée Old Masters čuva zbirku poznatih djela flamanskih i nizozemskih starih majstora. Ovdje izložena dobro poznata djela uključuju Poklonstvo mudraca Gerarda Davida, Oplakivanje Krista Rogiera van der Weydena, Pietà Petrusa Christusa i Presuda caru Ottu Dirka Boutsa.

Dvorane Musée Modern koncentriraju se na umjetnička djela od kasnog 19. stoljeća do danas. Kombinira privremene izložbene dvorane s podrumskim galerijama Musée Fin-de-Siècle, posvećenim umjetninama iz razdoblja između 1884. i 1914. godine, kada je Brisel bio jedna od europskih kulturnih prijestolnica.

U blizini glavne zgrade nalazi se Musée Magritte, posvećen radu belgijskog nadrealističkog umjetnika Renéa Magrittea. Ovaj muzej posjeduje najveću Magritteovu zbirku na svijetu i mnogi ga posjetitelji Brisela smatraju vrhuncem brojnih umjetničkih turističkih atrakcija u gradu.

Magritte (1898.-1967.) bio je jedan od glavnih umjetnika belgijske nadrealističke umjetničke scene, a muzej prikazuje svoju zbirku njegovih radova kronološki, tako da posjetitelji mogu vidjeti kako se njegova umjetnost mijenjala kroz godine u skladu sa svjetskim događajima te njegovim osobnim i političkim utjecaji.

7. Uđite u Atomium

Uz Manneken Pisa, Atomium je najpoznatija znamenitost Brisela, a iako je do njega potrebno malo putovati tramvajem, bizarna 102 metra visoka struktura od čelika i aluminija, koju je dizajnirao arhitekt André Waterkeyn za Svjetska izložba u Briselu 1958. godine najnestvarniji je prizor u gradu.

Zgrada predstavlja molekulu željeza uvećanu 165 milijuna puta.

Danas posjetitelji mogu ući u zgradu i istražiti njezin interijer u stilu znanstvene fantastike. Donje sfere dom su stalne izložbe o povijesti strukture. Gornja sfera ima nevjerojatne panorame na cijeli grad.

Atomium
Shutterstock

8. Istražite arheološko nalazište palače Coudenberg

Jedna od najunikatnijih stvari u Briselu je istraživanje ovog aktivnog arheološkog nalazišta, koje je ponovno otkriveno 1980-ih.

Palača Coudenberg iskopana je kako bi se otkrili podrumi i tuneli nekadašnje briselske palače, kao i zaboravljene ulice koje su stoljećima bile zakopane ispod grada.

Temelji srednjovjekovne palače očišćeni su kako bi se turistima omogućilo istraživanje, a muzej ima besplatne audio vodiče koji vas vode kroz mjesto iskopavanja.

Postoje i interaktivni programi koji potiču djecu da se uključe, poput “Podzemne potrage za blagom”, koja uključuje baterijsku svjetiljku, mapu blaga, dijelove kostima iz razdoblja i zagonetku koju moraju riješiti.

Coudenberg
Shutterstock

9. Pogled na Mont des Arts

Mont des Arts nastao je između 1956. i 1958. godine, zauzimajući uzdignuto mjesto između Place Royale i Place de l’Albertine.

Arhitektonski impozantan kompleks velikih zgrada uključuje Bibliothèque Albert I. i izrazito moderne Palais de la Dynastie i Palais Congrès.

S trga između njih lijep je pogled na donji središnji grad. Bibliothèque Albert I. osnovana je u razdoblju burgundske vladavine i obuhvaća više od tri milijuna svezaka zajedno s vrijednom zbirkom rukopisa i nekoliko zanimljivih muzeja.

10. Divite se vitrajima Notre-Dame du Sablon

Crkva Notre-Dame du Sablon (Onze Lieve Vrouw op de Zavel) iz 15. do 16. stoljeća, koja se općenito smatra jednom od najljepših kasnogotičkih crkava u Belgiji, izgrađena je kao zamjena za malu kapelicu koja je prvo podignuta na pješčanom prostranstvu od Sablona od strane Ceha samostreličara 1304.

Unutrašnjost crkve oduzima dah, posebno zbog prekrasnih vitraja.

Zanimljiva je i grobna kapela obitelji Thurn und Taxis, dijelom djelo Luca Fayd’herbea.

Notre-Dame du Sablon
Shutterstock

11. Posjetite muzeje Parc du Cinquantenaire

Parc du Cinquantenaire osnovan je 1880. u spomen na 50. godišnjicu zemlje.

Njegov središnji dio je monumentalna Palais du Cinquantenaire, čija dva krila, povezana 1905. godine masivnim slavolukom koji je dizajnirao francuski arhitekt Charles Girault, udomljuju dva najzanimljivija muzeja u Briselu.

Kraljevski umjetnički i povijesni muzej dom je belgijskih nacionalnih arheoloških zbirki, s djelima izvučenima iz cijeloga svijeta, kao i jedne od najopsežnijih zbirki tapiserija na svijetu.

Muzej belgijske vojske i Muzej vojne povijesti (Koninklijk Museum van het Leger en van de Militaire Geschiedenis) pružaju pregled razvoja vojne tehnologije i glavnih kampanja vođenih na belgijskom tlu.

12. Prošećite parkom koji okružuje Château Royal

Iako Château Royal, dom belgijske kraljevske obitelji, nije otvoren za javnost, park koji ga okružuje u Laekenu jest.

Postoje prekrasne pješačke staze i brojne atrakcije koje vrijedi vidjeti, poput spomenika Leopoldu I. u središtu kružne cvjetne gredice ispred palače.

Japanski toranj, u najsjevernijem kutu parka, izvorno je izgrađen za Parišku izložbu 1900.

Staklenici, podignuti u vrijeme Leopolda II., vrhunac su vrtova i otvoreni su za javnost tijekom travnja i svibnja kada mnoge biljke cvjetaju.

13. Uživajte u pogledu na kupolu u Basilique Nationale du Sacré Coeur

Okrugom Koekelberg dominira ogromna nacionalna bazilika Sacré Coeur (Nationale Basiliek van het Heilig Hart), peta najveća crkva na svijetu i zamisao Leopolda II., započeta 1905. povodom obilježavanja 75. godišnjice zemlje.

Zgrada je dovršena tek 1970. Nije iznenađujuće da prikazuje nešto poput mješavine stilova, ali impresionira svojom samom veličinom (141 metar sa 107 metara).

Unutra je izvrsna zbirka umjetnina i izložba o povijesti bazilike koja je u tijeku.

Slika Krista koji blagoslivlja, koja visi iznad oltara, djelo je Georgesa Minnea.

S kupole se pruža prekrasan pogled na grad i krajolik do Antwerpena. Dalekozor se može iznajmiti na licu mjesta.

Basilique Nationale du Sacré Coeur
Shutterstock

14. Istražite Abbaye de la Cambre

Godine 1200. cistercitske redovnice osnovale su opatiju, koja je kasnije uništena u 16. stoljeću, ali potom ponovno izgrađena.

Danas, smještena u lijepim francuskim vrtovima, u opatiji se nalazi Nacionalni geografski institut i umjetnički koledž.

Nekadašnja crkva opatije iz 14. stoljeća vitka je, elegantna građevina s baroknim svodom.

Unutra je slika Alberta Boutsa i svetište sv. Bonifacija, briselskog biskupa iz 13. stoljeća. Prozori klaustra ukrašeni su grbovima više od 40 opatica i časnih sestara.

15. Saznajte više o čokoladi u Choco Story Brisel

Upravo u središtu Brisela, izlošci ovog specijaliziranog muzeja govore o povijesti čokolade od rane upotrebe stabla kakaovca od strane Maja i Asteka do današnjih dana te pokazuju kako se čokolada proizvodi od zrna kakaovca.

Muzejske čokoladnice također izvode demonstracije izrade čokolade uživo od poznatih belgijskih čokoladnih pralina, uz besplatne degustacije, i to tijekom cijelog dana.

Ovo je dobro stajalište ako imate malu djecu u ruci, a morate prekinuti itinerar obilan muzejima umjetnosti i arhitekturom.

U muzeju se održavaju i radionice izrade čokolade na kojima će vas čokoladijer voditi u izradi vlastite čokolade.

16. Muzej Meunier

U kući i studiju Constantina Meuniera (1831.-1905.) danas se nalazi muzej posvećen njegovom radu.

Meunier je bio belgijski umjetnik koji se u svojim kasnijim slikama i kiparskim djelima usredotočio na socrealistički stil koji je imao veliki utjecaj na umjetnike tijekom prvih godina 20. stoljeća. Posebno su poznate njegove skulpture industrijskih radnika.

Muzej prikazuje izbor od približno 150 slika, crteža, skulptura i gipsanih modela iz svoje zbirke od 700, pružajući izvrsnu osnovu i uvod u Meunierov rad.

Sama zgrada, koju je Meunier izgradio pred kraj svog života, dobar je primjer briselskog vernakularnog terasastog stanovanja.

Ovu elegantnu trgovačku arkadu dizajnirao je belgijski arhitekt Jean-Pierre Cluysenaer i otvorena je za javnost 1847. godine.

Izgrađena u popularnom, raskošnom talijanskom stilu, s krovom od staklenih ploča i zasvođenim izlozima trgovina, velika 213 metara duga arkada revolucionirala je maloprodajnu arhitekturu u Europi, zamijenivši uske tržnice koje su nestale prije i postavši prvi trgovački centar na kontinentu.

Njegovo otvaranje pokrenulo je trend izgradnje sličnih arkada i drugdje u središtu Brisela iu drugim gradovima diljem Europe.

Danas je Kraljevska galerija Saint-Hubert glavno područje za kupce, posebno ako želite pokupiti i ponijeti kući neke od poznatih belgijskih specijaliziranih čokolada.

Kafići unutar arkade također su dobar izbor za atmosferski predah između razgledavanja središta Brisela.

Royal Gallery Saint-Hubert
Shutterstock

18. Pronađite gurmanske poslastice na tržnici Place du Châtelain

Zaputite se u srijedu na Place du Châtelain na tjednu tržnicu hrane, gdje ćete pronaći sve, od voća i povrća do otvorenih štandova i kafića koji prodaju lokalnu belgijsku hranu i kuhinje iz cijelog svijeta.

Za posjetitelje koji traže gurmanske suvenire, postoji mnogo trgovaca koji prodaju lokalne sireve i suhomesnate proizvode, kao i svježe proizvode i peciva.

Mnogi ljudi ipak dolaze ovamo zbog ležernih restorana na tržnici, sa štandovima s hranom koji nude sve, od vafla i veganskih hamburgera do vijetnamskih i bliskoistočnih jela.

Tržnica se održava svake srijede od podneva do 19 sati. Okolne ulice također su pune kafića i restorana, tako da je područje živahno središte tijekom cijelog tjedna.