Crna gora: savršeno odredište za bijeg od masovnog turizma

Želite li istražiti zemlju u kojoj možete uživati u prirodnim krajolicima, srednjovjekovnim zidinama i kristalno čistom moru, preporučujemo da počnete razmišljati o putovanju u Crnu Goru. 120 kilometara jadranske obale postalo je savršeno odredište za istraživanje zemlje koja je sjajno povezana s ostalima u regiji, a možete pronaći i smještaj po vrlo povoljnim cijenama. Turistima koji dolaze iz europskih zemalja sigurno će biti zanimljiva informacija da je euro službena valuta u Crnoj gori, iako još uvijek nisu dio Europske unije. Kako bi se što bolje pripremili za putovanje, izdvojili smo šest zanimljivih gradova i mjesta koja svakako morate staviti na svoj plan putovanja. 

Budva

Budva je najživopisniji grad Crne Gore, poznat kao jadranski Monte Carlo. Grad su osnovali Grci i ogradili zidinama u srednjem vijeku, a poznata je i tzv. “Budvanska rivijera”. Riječ je o produžetku od 35 kilometara plaža duž crnogorskog primorja od Trstenog do Buljarice, prolazeći kroz poznati Sveti Stefan i Petrovac.

Perast

Perast se nalazi nekoliko kilometara od Kotora pa je idealan za posjet kao jednodnevni izlet. Okružen palačama i Bokom Kotarskom, ovaj mali gradić izgleda kao da je zarobljen u vremenu. Idealno mjesto za istraživanje i upoznavanje povijesnih zanimljivosti.

Herceg-Novi 

Herceg-Novi nalazi se na samo 50 kilometara od Dubrovnika, a ljubitelji povijesti sigurno će uživati s upoznavanjem prošlosti ove zemlje, poput kralja Stjepana Tvrtka I. koji je odlučio sagraditi svoje tvrđave na njezinim granicama. Ne zaboravimo niti predivne plaže i kristalno čisto mora koji okružuje cijelu njegovu obalu.

Kotor 

Na samo 45 kilometara od Herceg-Novog nalazi se Kotor, koji je 2016. godine nominiran za titulu najbolje europske destinacije. O njemu je pisao i poznati časopis Lonely Planet koji ga je istaknuo među najljepše gradove koje treba posjetiti. Iako se mnogi samo nakratko zaustavljaju kako bi posjetili njegov ‘Stari grad’, najjužniji fjord u Europi, skriva brojne znamenitosti koje ne smijete propustiti tijekom putovanja. Oni ga čine savršenim mjestom za boravak na nekoliko dana tijekom obilaska susjednih gradova na obali Crne gore.

Sveti Stefan

Ako nakon putovanja duž crnogorsku obalu i izlete brodom želite istraživati luksuzni turizam – Sveti Stefan je savršena destinacija za to. Radi se o poluotočnom hotelu i odmaralištu na kojem se nalaze elitne plaže i boutique hoteli najviše kategorije. Iako je Sveti Stefan nekada bio otok, danas je povezan s kopnom i to uskom prevlakom. Osim što možete očekivati visoku uslugu i odmor uz privatnu pješčanu plažu, na Svetom Stefanu ćete imati prilike obići i tri crkve. Jedna od tih crkava je osobito važna, jer je Sveti Stefan po njoj dobio ime. Radi se o crkvi svetog Stjepana Prvomučenika. Najpoznatije i najluksuznije ljetovalište u Crnoj Gori je Aman Resorts Sveti Stefan.

Ulcinj

Ulcinj se prvobitno zvao Kolhinijum, a nakon toga Dulćinium. U vrijeme Rimskog carstva, dobiva novo ime Olcinium. Kako se radi o najjužnijem gradu Crne gore, valja istaknuti 12 kilometara prekrasne pješčane plaže. Ljubitelji prirode i eko turizma uživat će u ledenom jezeru koji se nalazi između planine Rumija i rijeke Ade Bojane. Najviše posjećenosti bilježi od travnja, pa sve do studenog pa je Ulcinj najbolje posjetiti u to doba godine.