Luzern – šarmantni švicarski gradić i 13 mjesta za posjetiti

Luzern
Foto: Shutterstock

Luzern je prekrasan grad bogate povijesti i kulture, okružen veličanstvenim Alpama prekrivenim snijegom. Osim što je glavni grad švicarskog kantona, Luzern nazivaju i „Gradom hodočasnika“, zahvaljujući bogatoj vjerskoj prošlosti. U blizini Luzerna nalazi se Pilatus, planina s koje se pruža spektakularan pogled. Grad ima nekoliko muzeja uključujući i jedan posvećen prometu koji će vas sigurno oduševiti. Krenimo u obilazak Luzerna!

1. Museggmauer

Stari srednjovjekovni zid ili Museggmauer, koji je okruživao grad i od kojeg je sačuvano 9 obrambenih kula, jedno je od bitnih mjesta koje treba vidjeti u Luzernu. Ovaj zid iz 15. stoljeća, jedan od najbolje očuvanih i najdužih u zemlji, može se istražiti pješice u nekim dijelovima i uživati ​​u veličanstvenom pogledu na povijesno središte s jednog od njegovih tornjeva. Možete započeti rutu duž bedema kod tornja Männliturm s dobrim pogledom na Spreuerbrücke i doći do prekrasnog Zytturma, koji ima lijep sat na pročelju. 

2. Spomenik lava za poginule vojnike

Skulptura umirućeg lava pored grba francuske monarhije i drugog s grbom Švicarske jedno je od naših omiljenih mjesta za posjetiti u Luzernu. Ova 10-metarska skulptura uklesana u veliku stijenu s malim jezerom ispred, odaje počast 760 vojnika Švicarske garde koji su poginuli braneći kralja Luja XVI. i njegovu obitelj tijekom Francuske revolucije. Lavlji izraz boli u posljednjim minutama toliko je šokantan da ga je slavni pisac Mark Twain nazvao “najtužnijim i najdirljivijim komadom kamena na svijetu”.

3. Kapelični most

luzern
Foto: Shutterstock

Kapelični most je natkriveni drveni most iz 14. stoljeća, koji se po svojim karakteristikama smatra najstarijim u Europi te jednim od najljepših mjesta za vidjeti u Luzernu. S više od 200 metara duljine, ovaj most, nazvan po obližnjoj kapeli Svetog Petra, omogućuje dijagonalni prijelaz rijeke Reuss dok uživate u važnim prizorima iz povijesti grada. Točno na sredini mosta nalazi se Vodotoranj, utvrda 30 godina prije mosta koja je kroz povijest korištena kao zatvor.

4. Crkva San Leodegario

Ulazak u crkvu Svetog Leodegara i jednu od najstarijih u Švicarskoj, još je jedna od top lokacija koje morate posjetiti u Luzernu. Posvećena svecima zaštitnicima grada, ova crkva sagrađena je između 1633. i 1639. godine na vrhu romaničke bazilike iz 8. stoljeća koja je izgorjela. Ovako se ističu dva gotička zvonika visoka preko 60 metara te bijeli i barokni stil, koji impresionira svojim drvenim rezbarijama i mramornim glavnim oltarom.

5. Stari Grad

Šetnja kamenim ulicama i trgovima okruženim cehovskim zgradama iz 16. i 17. stoljeća u starom gradu vratit će vas u srednjovjekovna vremena. Rutu možete započeti prelaskom mosta Kapele i dolaskom na trg vina i trg žitarica, dva najšarmantnija mjesta u Luzernu. Među najistaknutijim zgradama u povijesnom središtu je gradska vijećnica koja ima prekrasnu fasadu u renesansnom stilu. Osim turističkih atrakcija u starom gradu, postoji nekoliko najboljih restorana u kojima možete jesti u Luzernu, kao što su La Cucina ili Burgerstube.

6. Švicarski muzej prometa

Švicarski muzej prometa je najposjećeniji muzej u zemlji. Ovaj muzej, koji je izvorno trebao biti samo o željeznici, omogućit će vam interaktivnu šetnju kroz povijest i budućnost prometa i komunikacija. Zbirke sa svim vrstama vozila i prijevoza, planetarij, kompletna karta Švicarske i razne izložbe učinit će vaš posjet izvrsnim iskustvom.

7. Jezero četiri kantona

Krstarenje jezerom četiri kantona, okruženo velikim planinama kao što su Rigi i Pilatus, jedna je od najboljih stvari koje možete učiniti u Luzernu. Ovo ogromno jezero ledenjačkog podrijetla i kristalno čiste vode jedno je od najljepših u Europi. Svoje ime duguje četirima kantonima (regijama na koje je Švicarska podijeljena) koji okružuju jezero: Luzern, Uri, Schwyz i Unterwalden. Jedan od najboljih vidikovaca za pogled na jezero i okolni krajolik je Fronalpstock, do kojeg se dolazi žičarom sa Stoosa.

8. Spreuerbrucke

luzern
Foto: Shutterstock

Spreuerbrücke je još jedan natkriveni drveni most koji prelazi rijeku Reuss, nešto manje poznat od mosta Kapela, ali također među osnovnim mostovima koje treba posjetiti u Luzernu. Sagrađen 1408. godine, a potpuno obnovljen 1889. godine, svoje ime duguje činjenici da je bio jedini iz kojeg su mještani smjeli bacati pšenicu u rijeku. Vrijedi prijeći most kako biste vidjeli 67 ukrasnih oltarnih pala koje predstavljaju ples mrtvih i malu kapelicu posvećenu Djevici Mariji.

9. Muzej Richarda Wagnera

Slavni njemački skladatelj jedno je vrijeme živio u Luzernu. Naime, kralj Ludwig II. je 1865. prisilio Richarda Wagnera da napusti München. Uselio ga je u lijepu kuću na obali jezera. Ondje je boravio šest godina i skladao neka značajna djela. Danas je kuća vrlo zanimljiv muzej u kojem možete vidjeti neke njegove glazbene rukopise, pisma, fotografije i klavir. 

10. Planina Titlis

Iako je ova planina malo dalje od onih koje smo prije spomenuli, vrlo je uobičajeno posjetiti je iz Luzerna. Dan možete provesti na 3020 metara nadmorske visine, a pogledi koji seže s takve visine je apsolutno nevjerojatan. Na katu se nalazi veliki zabavni centar sa skijaškim stazama, dječjim avanturističkim parkom, snježnim toboganom i stazama za ljetnu sezonu. Tu su čak tri hotela i nekoliko restorana.

11. Ufschötti

luzern
Foto: Shutterstock

Posjetite li Luzern ljeti, nemojte se ustručavati otići u Ufschötti, park s plažom koji se nalazi 15-ak minuta hoda od povijesnog centra. Obucite kupaći kostim, uzmite ručnik, pripremite nešto za jelo i uživajte u kupanju u jezeru. Voda u švicarskim jezerima je nevjerojatno čista, ali vrlo hladna zato budite spremni.

12. Isusovačka crkva

Još jedno mjesto koje će vam privući pažnju kada kročite u središte Luzerna je Isusovačka crkva. Smješten je uz rijeku Reuss, a pažnju će vam privući njegova dva tornja. Zanimljivosti se nastavljaju u unutrašnjosti prve sakralne građevine u baroknom stilu izgrađene u Švicarskoj. Gradnja je započela 1666. godine, a posvećenje je obavljeno 1677. godine.

Ističu se njegove barokne i rokoko štukature, glavni oltar, orgulje i dragocjenost. Osim toga, interijer ima vrlo dobru akustiku, zbog čega se ova crkva danas koristi i kao koncertna dvorana.

13. Kulturni i kongresni centar Luzern

Kulturni i kongresni centar, poznat kao KKL Luzern zamisao je francuskog arhitekta i dizajnera Jeana Nouvela te američkog inženjera akustike Russella Johnsona. KKL Luzern izgrađen je između 1995. i 2000. godine. Zgrada je podijeljena na tri dijela: kongresni centar, multifunkcionalnu dvoranu i koncertnu dvoranu, koja se smatra jednom od najboljih na svijetu.