Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svijet

München – grad koji živi bavarsku tradiciju

München se smatra jednim od najljepših gradova u Njemačkoj. U gradu živi oko 1,5 milijuna stanovnika, što znači da je prema broju stanovnika treći njemački grad. Jedno je od najvažnijih gospodarskih, prometnih i kulturnih središta države, a kao glavni grad pokrajine Bavarske, sjedište je Bavarskog parlamenta.

Povijesna jezgra oko veličanstvenog trga Marienplatz, parkovi, crkve, muzeji i brojne terase za druženje, samo su dio bogate kulturne ponude Münchena. Za pravo turističku istraživanje preporučujemo da uložite više vremena i da osim posjeta gradu, odete na izlet u okolicu i obiđete dvorac Neuschwanstein ili ogromni koncentracijski logor Dachau. Krenimo na mini turneju po Münchenu.

MARIENPLATZ

Za Marienplatz ili u prijevodu Marijin trg se kaže da je srce Münchena i ključna točka u njegovom povijesnom središtu. Okružen je nekim od najvažnijih i povijesnih zgrada u gradu poput Neues Rathaus ili Nove gradske vijećnice. U središtu trga nalazi se i veliki Stup Santa Maria iz 1638. godine te s jedne strane Fontana Fischbrunnen, projektirana 1864. godine i obnovljena nakon Drugog svjetskog rata. Odlično vrijeme za posjet ovom trgu su božićni blagdani, kada se postavlja prekrasan božićni sajam sa stotinama drvenih dućana s hranom i božićnim artiklima.

PIVOVARA HOFBRAUHAUS 

Pivovara Hofbräuhau je jedno od najstarijih mjesta u Münchenu, a od njenog nastanka prošlo je gotovo 500 godina. Smještena je u samoj povijesnoj jezgri, no ima mrlju u prošlosti zbog govora koje je Hitler u njoj držao dok je osnivao nacističku stranku koja će kasnije postati prijetnja svijetu. Ova simbolika uvjetovala je da je tijekom Drugoga svjetskog rata uništena i kasnije obnovljena, postavši do danas najpoznatije mjesto u Münchenu u kojem se uz kriglu piva jedu tipična bavarska jela. Najposjećenija je između rujna i listopada i jako je teško dobiti slobodno mjesto, bez prethodne rezervacije.

MUZEJ  BMW-a

Muzej BMW-a prikazuje evoluciju jednog od najprestižnijih svjetskih brendova, od njegovih početaka do najnovijih modela. U zgradi u obliku gume naći ćete motocikle, trkaće automobile, vintage automobile, motore i sve vrste artikala vezanih uz brend.

Osim muzeja, vrijedi posjetiti i BMW tvornicu, gdje možete vidjeti proces izrade njihovih vozila. 

VIKTUALIENMARKT 

U blizini Marienplatza, unutar starog grada nalazi se Viktualienmarkt, najpoznatija tržnica i jedno od najpopularnijih mjesta koje morate posjetiti u Münchenu. Na ovoj velikoj otvorenoj tržnici s više od 100 štandova, možete pronaći sve od cvijeća, mesa, mliječnih proizvoda, meda, ribe, voća, povrća i sireva. Za ljubitelje gastronomije, preporučuje se i posjet natkrivenoj tržnici Schrannenhallea s 30-tak štandova na kojoj se prodaju gurmanski proizvodi.

ENGLESKI VRT

Englischer Garten ili engleski vrt nalazi se nešto manje od jednog kilometra od starog grada i mnogima je omiljeni park u Münchenu. U ovom ogromnom urbanom parku, koji svoje ime duguje dizajnu sličnom tipičnim engleskim vrtovima. Iako je svako godišnje doba savršeno za ovaj posjet, ako to učinite u jesen i proljeće, kada su boje lišća drveća prekrasne, možete uživati ​​u krajolicima šuma, jezera i rijeka u njihovom punom sjaju. Šetajući njegovim stazama pronaći ćete nekoliko skulptura, mali hram u grčkom stilu, japansku čajnu kuću i kinesku kulu. Savršeno mjesto za opuštanje od gradske gužve i buke.

Izvor fotografija:

Možda će vas zanimati

Sjeverozapadna i središnja Hrvatska

Grad Ozalj, koji već više od osam stoljeća ponosno stoji visoko uzdignut na klisuri iznad rijeke Kupe, prekrasna je top destinacija za sve ljubitelje...

Hrvatska

Ako tražite mjesto na kojem ćete odmoriti dušu i uživati u privatnosti koju je danas toliko teško pronaći, Lokve su odlično mjesto za vas....

Dalmacija

Kao najveće prirodno jezero u Hrvatskoj, Vransko jezero je svojom ljepotom i primamljivom čistoćom oduvijek bilo važan, netaknut dijamant hrvatske prirode. Smješteno je uz...

Svijet

Ne postoji mnogo odraslih niti djece koji nisu čuli za tasmanskog vraga s obzirom na to da je ova životinja vrlo popularan i simpatičan...