München – grad koji živi bavarsku tradiciju

München se smatra jednim od najljepših gradova u Njemačkoj. U gradu živi oko 1,5 milijuna stanovnika, što znači da je prema broju stanovnika treći njemački grad. Jedno je od najvažnijih gospodarskih, prometnih i kulturnih središta države, a kao glavni grad pokrajine Bavarske, sjedište je Bavarskog parlamenta.

Povijesna jezgra oko veličanstvenog trga Marienplatz, parkovi, crkve, muzeji i brojne terase za druženje, samo su dio bogate kulturne ponude Münchena. Za pravo turističku istraživanje preporučujemo da uložite više vremena i da osim posjeta gradu, odete na izlet u okolicu i obiđete dvorac Neuschwanstein ili ogromni koncentracijski logor Dachau. Krenimo na mini turneju po Münchenu.

MARIENPLATZ

Za Marienplatz ili u prijevodu Marijin trg se kaže da je srce Münchena i ključna točka u njegovom povijesnom središtu. Okružen je nekim od najvažnijih i povijesnih zgrada u gradu poput Neues Rathaus ili Nove gradske vijećnice. U središtu trga nalazi se i veliki Stup Santa Maria iz 1638. godine te s jedne strane Fontana Fischbrunnen, projektirana 1864. godine i obnovljena nakon Drugog svjetskog rata. Odlično vrijeme za posjet ovom trgu su božićni blagdani, kada se postavlja prekrasan božićni sajam sa stotinama drvenih dućana s hranom i božićnim artiklima.

PIVOVARA HOFBRAUHAUS 

Pivovara Hofbräuhau je jedno od najstarijih mjesta u Münchenu, a od njenog nastanka prošlo je gotovo 500 godina. Smještena je u samoj povijesnoj jezgri, no ima mrlju u prošlosti zbog govora koje je Hitler u njoj držao dok je osnivao nacističku stranku koja će kasnije postati prijetnja svijetu. Ova simbolika uvjetovala je da je tijekom Drugoga svjetskog rata uništena i kasnije obnovljena, postavši do danas najpoznatije mjesto u Münchenu u kojem se uz kriglu piva jedu tipična bavarska jela. Najposjećenija je između rujna i listopada i jako je teško dobiti slobodno mjesto, bez prethodne rezervacije.

MUZEJ  BMW-a

Muzej BMW-a prikazuje evoluciju jednog od najprestižnijih svjetskih brendova, od njegovih početaka do najnovijih modela. U zgradi u obliku gume naći ćete motocikle, trkaće automobile, vintage automobile, motore i sve vrste artikala vezanih uz brend.

Osim muzeja, vrijedi posjetiti i BMW tvornicu, gdje možete vidjeti proces izrade njihovih vozila. 

VIKTUALIENMARKT 

U blizini Marienplatza, unutar starog grada nalazi se Viktualienmarkt, najpoznatija tržnica i jedno od najpopularnijih mjesta koje morate posjetiti u Münchenu. Na ovoj velikoj otvorenoj tržnici s više od 100 štandova, možete pronaći sve od cvijeća, mesa, mliječnih proizvoda, meda, ribe, voća, povrća i sireva. Za ljubitelje gastronomije, preporučuje se i posjet natkrivenoj tržnici Schrannenhallea s 30-tak štandova na kojoj se prodaju gurmanski proizvodi.

ENGLESKI VRT

Englischer Garten ili engleski vrt nalazi se nešto manje od jednog kilometra od starog grada i mnogima je omiljeni park u Münchenu. U ovom ogromnom urbanom parku, koji svoje ime duguje dizajnu sličnom tipičnim engleskim vrtovima. Iako je svako godišnje doba savršeno za ovaj posjet, ako to učinite u jesen i proljeće, kada su boje lišća drveća prekrasne, možete uživati ​​u krajolicima šuma, jezera i rijeka u njihovom punom sjaju. Šetajući njegovim stazama pronaći ćete nekoliko skulptura, mali hram u grčkom stilu, japansku čajnu kuću i kinesku kulu. Savršeno mjesto za opuštanje od gradske gužve i buke.