Ovo su gradovi koje moraš posjetiti barem jednom u životu

Danas je zaista pravi izazov putovati bilo gdje. Granice se stalno otvaraju i zatvaraju, provjere su čas temeljite, čas nepostojeće. Do nedavno jednostavan prelazak granice postao je lutrija, jer nikad ne znaš koja će varijanta Covid-19 ovog puta praviti probleme. Srećom, svijet je i dalje prepun predivnih mjesta zbog kojih se isplati riskirati izlazak iz komfora i sigurnosti svoje kuće. A ovo su najbolji među takvima.

Istanbul

Foto: Pixabay

Najveći grad u Turskoj država je za sebe. Više od petnaest milijuna stanovnika i ulice na dva kontinenta čine ga svjetskim draguljem. Tisućugodišnja povijest protkana je kroz svaku poru ovog drevnog grada jer njegovim su pločnicima jednako gordo koračali stari Grci, podanici Rimskog carstva i Osmanlije. Najbolje je mjesto za iskusiti islamsku kulturu, jer u njemu se krije specifičan spoj tradicionalnih vrijednosti i modernog svijeta. Turska hrana posebna je priča, a odličan javni prijevoz omogućuje jednostavan i siguran obilazak brojnih znamenitosti ovog prastarog grada.

Marakeš

Foto: Unsplash

Živopisni marokanski grad odlična je destinacija za europske turiste, jer je do njega potrebno tek dva-tri sata leta. Ujedno je i mjesto velikih nejednakosti, jer ćete na njegovim ulicama svjedočiti ljudima koji žive u krajnjoj bijedi, da bi vas samo par stotina metara dalje dočekale moderne i superluksuzne vile nalik na one na Beverly Hillsu. U središtu grada je Jemaa el-Fnaa, tržnica kakve nema nigdje na svijetu. Na istome mjestu zateći čete glazbenike, krotitelje zmija, trenere majmuna, amaterske boks mečeve i trbušne plesače transvestite. Cijela je ta gomila okružena fantastičnom domaćom tržnicom hrane, a između tih štandova s hranom nađe se pokoji frizer ili zubar. Smještaj je dobar i jeftin, a ako ste dubljeg džepa, na raspolaganju je luksuzni smještaj po uzoru na europske gradove. Hrana je vrlo pristupačna i ukusna, a domaće znamenitosti uključuju i rodnu kuću Yvesa Saint Laurenta.

Las Vegas

Foto: Pixabay

Ako želite posjetiti mjesto koje odiše modernim stilom života, ima fancy restorane i nezaboravan noćni život, onda je upravo kockarski centar svijeta – Las Vegas – izbor za vas. Osnovni pokretač ekonomije Las Vegasa je spoj turizma i igara na sreću. Njegove najveće atrakcije nisu drevne znamenitosti, nego kasina i hoteli. Mnogi od ovih hotela zaistu enormni i imaju doslovno tisuće soba, tako da se u njima možete lako izgubiti.

Las Vegas je sjedište dvije najveće svjetske kockarske kompanije, Harrah’s Entertainment i MGM Mirage, ali to je tek vrh sante leda. Zovu ga i Gradom grijeha, jer su gradske vlasti prilično tolerantne za brojne sadržaje za odrasle. U području Las Vegasa nalazi se više kompanija koje se bave proizvodnjom aparata za kockanje, čime se zatvara cijeli krug igara na sreću. Zanimljivo, zbog smještaja usred pustinje Mojave, Las Vegas muku muči s izvorima pitke vode. Kad ne bi postojao sustav navodnjavanja, ovaj grad bi progutala pustinja koja ga okružuje.

Ako želite okušati svoju sreću i zaigrati rulet, poker ili neki slot aparat, nema boljeg mjesta od Las Vegasa. Naravno, to možete i iz udobnosti svoje fotelje ako posjetite neki najbolji online casino, ali iskustvo nije isto. Imajte na umu kako hoteli i hrana nisu jeftini.

Dijon

Foto: Pixabay

Ako ste mislili da je Lyon središte francuske kuhinje, varate se. Dijon je prava prijestolnica najbolje hrane na svijetu, što će ove godine biti potvrđeno otvaranjem Cité Internationale de la Gastronomie et du Vin in Dijon. Riječ je o kompleksu obnovljenih povijesnih građevina koji se prostire na 70 tisuća kvadratnih metara, a posvećen je francuskoj kuhinji i vinu. Grad je okružen pitoresknim vinogradima pokrajine Burgundije, a nedaleko od Dijona je i Beaune, gradić s fantastičnom vinarskom industrijom. U gradu se nalazi najukusnija tržnica hrane na svijetu, koju je osobno dizajnirao Gustave Eiffel. Isti onaj koji je sagradio slavni toranj u Parizu. Uz svu hranu i vino koje ovaj grad i okolica nude, na repertoaru se nalaze i sjajni muzeji i kazališta, što ga čini fantastičnim mjestom za bijeg od modernog života.