Otkrijte zašto je Ljubljana najbolje mjesto za vikend putovanje

Ljubljana je kulturno srce Slovenije i popularno turističko odredište.Raznolik i živahan grad, sačuvao je velik dio svog povijesnog šarma, kao i srednjovjekovne zidine. Ljubljana nudi obilje umjetnosti i kulture koja posjetiteljima pruža istinski i autentičan doživljaj tijekom putovanja. Posjetitelji mogu uživati u brojnim atrakcijama kao što su: Narodno kazalište, Muzej likovnih umjetnosti, Ljubljanska opera i mnoge druge.U glavnom gradu Slovenije se uvijek nešto događa što ga čini odličnim mjestom za turiste koji ga sve češće uvrštavaju u najbolje gradove za vikend putovanja.

Prešernov trg

Foto: Pixabay

Prešernov trg je glavni trg u Ljubljani. Zanimljivo je vidjeti njegov trostruki most kako prelazi s jedne strane trga na drugu. U tom trenutku osjetite arhitektonsko bogatstvo koje grad ima. Na istom trgu nalazi se i franjevačka crkva Marijina Navještenja u baroknom stilu i ružičastim tonovima. Ispred crkve nalazi se kip posvećen narodnom pjesniku Francetu Prešernu po kojem je trg dobio ime.

Most zmajeva

Foto: Unsplash/Eugene Kuznetsov

Jedna od najvažnijih lokacija koje treba vidjeti u Ljubljani je njena ikona, zmaj. Ova skulptura mosta nalazi se tik uz glavnu gradsku  tržnicu. Prema grčkoj legendi o Jazonu i Argonautima, morali su se suočiti sa zmajem u obrani zemlje. Uspjeli su osvojiti zmaja i zatvoriti duh za nastavak obrane onoga što će u budućnosti biti grad Ljubljana.

Ljubljanski dvorac

Foto: Unsplash/Greenvalley Pictures

S bilo kojeg mjesta u gradu možete vidjeti srednjovjekovni Ljubljanski dvorac, a noću se čini kao da je obasjan zelenom bojom. Do njega možete doći uspinjačom (žičanom željeznicom), autom ili pješke, iako je nagib poprilično velik pa očekujte da ćete morati uložiti malo više truda. No svakako se isplati, što ćete moći potvrditi po dolasku na sam vrh gdje seže pogled na cijeli grad. 

Gradska vijećnica i izvor triju kranjskih rijeka

Foto: Pixabay

Preko rijeke nalazi se gradska vijećnica i fontana Robba, poznata kao Fontana triju kranjskih rijeka. Fontanu je projektirao talijanski kipar Francesco Robba 1751. godine. Ovog kipara inspirirala je Piazza Navona tijekom svog posjeta Rimu. Vrlo je zanimljivo da su 2006. godine odlučili obnoviti izvornu fontanu i odnijeti je u Narodnu galeriju, pa je ono što ćete vidjeti prilikom posjeta Ljubljani replika fontane.

Crkva sv. Nikole 

Foto: Unsplash

Crkva sv. Nikole je prvobitno bila gotička građevina, a početkom 18. stoljeća preuređena je u baroknom stilu. U crkvi je detaljno predstavljen dio povijesti Ljubljane, a jedan od najimpresivnijih dijelova su njena vrata.

Park Tivoli

Ogroman park u kojem Slovenci provode slobodno vrijeme i koriste priliku za trčanje, vožnju biciklom ili uživanje u danu s obitelji. Nalazi se u centru grada ispod obronka Rožnika i Šiške, a njegova bogata povijest datira iz kasnog srednjeg vijeka, kada su izgrađeni turski vrtovi na periferiji zidina u zapadnom dijelu grada. Osim sportskih aktivnosti, park Tivoli je idealan za razna događanja pa tijekom posjeta uvijek možete naići na neku zanimljivu izložbu, uživati u knjižnici na otvorenom ili  posjetiti staklenik u kojem se nalazi stalni postav egzotičnog i tropskog bilja. Ribnjak u parku u potpunosti je obnovljen 2011. godine u sklopu procesa revitalizacije.