4 najbolje destinacije za putovanje u siječnju

Foto: Pixabay

Nema boljeg načina za početak godine od otkrivanja novih mjesta i stjecanja novih iskustava. Odlaskom na putovanje u siječnju dobro ćete napuniti baterije za početak godine i krenuti dalje puni optimizma. Siječanj nije najpopularniji mjesec za turiste ako izostavimo skijališta, pa ima puno zanimljivih opcija. U ovom članku ćemo vam otkriti četiri najbolje destinacije za putovanje u siječnju.

Harbin (Kina) 

Foto: Unsplash/Erica Li

Kina je spektakularna destinacija i vrijedna istraživanja, a najpoznatija njezina atrakcija je Kineski zid. Međutim, zbog niskih temperatura nije najbolji izbor za prvi mjesec u godini. Bez obzira na zimski period, niske temperature su sjajan razlog da ipak otputujete do Kine i posjetite Harbin. Ovaj grad se nalazi dva sata avionom od Pekinga, a domaćin je jednom od najimpresivnijih festivala na svijetu. 

Festival skulptura od snijega i leda održava se svake godine od kraja prosinca do kraja veljače. Razni umjetnici grade mnoštvo skulptura i drugih konstrukcija u potpunosti napravljenih od leda. Prosječna temperatura je oko -20ºC, no ovo je svakako destinacija koju trebate vidjeti barem jednom u životu. 

Oman (Bliski Istok)

Foto: Pixabay

Oman je zemlja koja postaje sve interesantnija turistima diljem svijeta. Iako njegova klima pogoduje dolasku turista tijekom cijele godine (osim srpnja i kolovoza zbog vrućina), Oman može biti vrlo zanimljiva destinacija za putovanje u siječnju. Ovo je vjerojatno najbolji mjesec za otkrivanje ove zemlje, jer se temperature kreću između 17ºC i 25ºC. Siječanj u Omanu je poznat kao najkišovitiji mjesec u godini, no to vas ne treba obeshrabriti jer padalina ima samo dva dana.  Veljača i ožujak imaju zanimljiva događanja, pa su također dobar izbor za istraživanje ovog dragulja Bliskog istoka. 

Tromso (Norveška) 

Foto: Pixabay

Tromso je arktička prijestolnica Norveške i nudi puno nezaboravnih iskustava za ljubitelje uživanja u nordijskoj zimi. Kako je u siječnju mnogo sati tame, lako je vidjeti predivno sjeverno svjetlo i uživati u istinski jedinstvenom iskustvu.

Osim uživanja u prirodnim ljepotama, posljednji tjedan siječnja u Tromsu je vrlo poseban. Održava se Arctic Light Festival, glazbeni događaj s nastupima umjetnika različitih stilova. Još jedan sjajan način da se približite lokalnoj kulturi je posjet ribarskim selima. Naravno, morate se pripremiti na ekstremno niske temperature i puno snježnih padalina. Ako vam to ne predstavlja neki problem, krenite na pravu zimsku avanturu!

Dubai (Ujedinjeni Arapski Emirati)

Foto: Pixabay

Za one koji bježe od niskih temperatura, Dubai je izvrsna destinacija za putovanje u siječnju. Glavni grad Ujedinjenih Arapskih Emirata ima odličnu klimu; kiše praktički nema, a temperature su ugodne  tijekom cijele godine. U siječnju je termometar oko 20º, tako da nećete trpjeti tolike vrućine kao ostatak godine. 

Arhitektonski gledano, Dubai je vrlo zanimljiva destinacija. Moderan i urban grad koji privlači veliki broj turista iz Hrvatske i regije. Možete se popeti do vidikovca najviše zgrade na svijetu, Burj Khalife. Osim toga, u Dubaiju postoji mnogo luksuznih hotela za opuštajuće putovanje gdje ćete uživati u kraljevskom tretmanu. Da bi bosonogi hodali po plažama, ne morate čekati ljetne mjesece, jer je u Dubaiju to moguće i u siječnju. Odlazak na pustinjski safari je vrlo popularno među turistima, kao i odlazak u Abu Dhabi i posjet brojnim atrakcijama među kojima je veličanstvena džamija Sheikh Zayed.