Kako je Las Vegas (Grad grijeha) postao kockarski centar svijeta

Las Vegas, kako ga neki zovu i “Grad grijeha”, odlična je destinacija za posjetiti svima koji imaju dovoljno vremena i sredstava za otisnuti se na takvo putovanje. Mjesto je to koje nudi ogroman broj različitih zabavnih događaja među kojima su koncerti, zabave te općenito vrlo aktivna noćna scena. Ipak, jedna aktivnost je uvelike zasjenila sve ostale, a riječ je naravno o kockanju. Čak i osobe koji ne posjećuju kladionice odnosno casina i ne vole prakticirati taj tip aktivnosti, obično ubace barem neki sitni iznos u aparat za klađenje ili odigraju na neki broj na ruletu. No, postavlja se pitanje, kako je jedan grad u pustinji tako brzo postao kockarski centar svijeta? 

Povijest tog područja 

Na prostoru na kojem je danas carstvo kockarnica i zabave, nekoć su živjeli Indijanci, a smatra se kako su na tim prostorima bili tisućama godina. U 19. stoljeću na te prostore dolaze doseljenici iz Europe, a jedan od njih pod imenom Rafael Riviera je 1829. godine otkrio oazu kojoj je dao ime Las Vegas. Kroz idućih stotinu godina, u Las Vegas su se doseljavali ponajviše Meksikanci, a pojavom tračnica on je povezan s drugim većim središtima u Sjedinjenim Američkim Državama i počeo se ubrzano razvijati.  

Ilegalne aktivnosti 

Razvojem grada počele su se razvijati i druge aktivnosti, od kojih su neke bile ilegalne. Pod njih ubrajamo kockanje, prostituciju i razne tipove kriminala. Iako je kockanje bilo zabranjeno, ilegalna kasina širila su se posvuda, a uglavnom su ih održavale lokalne mafijaške organizacije. Kada je 1931. godine započela gradnja brane Hoover Dam, tisuće radnika je došlo u Las Vegas. To se poklopilo s periodom legalizacije kockanja te je najunosniji posao postalo otvaranje kockarnica.  

1941. godine otvoren je prvi hotel, a njegov primjer slijedili su i drugi te je dio grada u kojem su otvoreni hoteli postao poznat pod imenom “The Strip”. Vizija “Grada grijeha” nastavljena je par desetaka godina te se u tom periodu izgradio velik broj novih kockarnica i hotela, uglavnom od ilegalno zarađenog novca. Turisti su pohrlili u Las Vegas, a vrlo isplativo je bilo i zvijezdama koje su nastupale na raznim zabavama. Neke od njih bili su i Frank Sinatra te Elvis Presley. 

Postepen razvoj do Las Vegasa kakvog znamo danas

1966. godine, bogataš i vrlo lukav biznismen pod imenom Howard Hughes počeo je otkupljivati hotele u Las Vegasu te je tako postepeno monopol mafije u tom gradu počeo slabjeti. Do kraja 80-ih godina prošlog stoljeća, era kockarnica koje financiraju ilegalne aktivnosti došla je kraju, a danas te kockarnice drže legitimni vlasnici. Grad se nastavio razvijati po uzoru na neke veće centre svijeta kao što su New York, Pariz ili Rim.

Las Vegas u brojevima

Od pustinje do jednog od najposjećenijih gradova na svijetu, Las Vegas je prošao dug put do svoje slave. Na godišnjoj ga razini tako posjeti oko 43 milijuna ljudi. Oni mogu odsjesti u jednoj od oko 150 tisuća hotelskih soba koje im se nude, a kada su već tamo, logično je da će ostaviti i nešto svog novca. Procjene su da na godišnjoj bazi posjetitelji Las Vegasa potroše oko 34 milijarde dolara. Možemo se samo nadati da se barem mali dio od te svote kroz igre i kockanje vrati svojim vlasnicima.