TOP 10 turističkih lokacija tijekom pandemije

Ljeto je skoro gotovo, a pandemija Covid-19 i globalna kriza koja se javila kao posljedica u svim aspektima života, ne jenjava. Mnogo je ljudi širom svijeta, koji su planiranje godišnjih odmora, bila to ljetovanja ili zimovanja, zbog pandemije stavili na čekanje.

Dobre vijesti su da se širom svijeta, zemlje i turističke atrakcije ponovno otvaraju nakon višemjesečne karantene, a turizam se polako vraća u život.

Ipak, sa socijalnim distanciranjem i obaveznim nošenjem zaštitnih maski, i drugih mjera koje su na snazi u mnogim dijelovima svijeta, nekoć prepune atrakcije opet su aktualne ali ovih dana izgledaju malo drugačije. Iako će u budućnosti putovanja izgledati sasvim drugačije, ove su destinacije ljubiteljima putovanja omiljena čak i za vrijeme pandemije.

Top 10 turističkih destinacija

Prema procjenama koje je radio američki Visual Capitalist, jedan od najbrže rastućih internetskih izdavača na svijetu, fokusiran na teme uključujući tržišta, tehnologiju, energiju i globalnu ekonomiju, TOP 10 turističkih destinacija u toku i nakon pandemije su:

 1. Hong Kong (Kina)
 2. Bangkok (Tajland)
 3. London (Engleska)
 4. Macau (Kina)
 5. Singapur (Singapur)
 6. Pariz (Francuska)
 7. Dubai (UAE)
 8. New York City (SAD)
 9. Kuala Lumpur (Malezija)
 10. Istanbul (Turska)

Imajte na umu da se samo jedan sjevernoamerički grad, New York City, nalazi na ovoj listi vodećih 10 destinacija za turiste. Također, azijski gradovi čine polovinu grupe vodećih lokacija, a dva od 10 najboljih gradova nalaze se u Kini. Iako je Hong Kong na čelu liste 100 najboljih, politička previranja dovela su do značajnog pada međunarodnih posjetitelja od 4,2% u periodu od 2017. do 2019. godine. Najveće promjene ranga u prvih 10 napravili su Makao i Istanbul, ali uspon je bio suptilan.

Foto: Euromonitor International

TOP 5 lokacija u susjednoj Bosni i Hercegovini

Sve su evidentnije pretpostavke da će pandemija doprinijeti ekspanziji bh. turizma i napuniti brojne lokacije širom zemlje koje su do sada češće posjećivali i više cijenili stranci. Silom prilika veliki broj stanovnika BiH odlučilo se istražiti ljepote svoje domovine, a jednako koliko su bili pozitivno iznenađeni prirodnim ljepotama i poviješću, utoliko su bili razočarani u mentalitet jer za mnoge destinacije nisu nikada ni čuli.

Gotovo svaki grad u BiH ima srednjovjekovnu tvrđavu, jezero, rijeku, vodopad ili planinski vrh, koje vrijedi posjetiti. Portal Narodni.ba sastavio je listu od top 5 lokacija:

 1. Prašuma Perućica, jedna od posljednjih očuvanih prašuma u Europi, kod Foče dio je Nacionalnog parka „Sutjeska“, u okviru kojeg se nalazi i atrakcija oko 70 metara visokog vodopada Skakavac.
 2. Pješčane piramide u blizini Foče, manje je poznata turistička lokacija ali je tijekom pandemije dosta promovirana na društvenim mrežama. Ove su piramide rijetke i moguće ih je vidjeti još samo u Đavoljoj varoši u Srbiji i Coloradu u SAD-u.
 3. Plivski vodopad u Jajcu jedini je na svijetu  vodopad smješten u centru grada i jedan je od 12 najljepših na svijetu, dok je Jajce grad muzej na otvorenom, s čak 27 bh. nacionalnih spomenika.
 4. Stari most je UNESCO-ov spomenik koji vrijedi posjetiti, što svake godine i radi desetine tisuća turista iz cijelog svijeta. Stari grad Počitelj nalazi se samo 30 kilometara južnije od Mostara, dok je u obližnjem Blagaju vrelo rijeke Bune s derviškom tekijom.
 5. Sarajevo, glavni grad i jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u BiH, prozvan je europskim Jerusalemom zbog raznolikosti bogomolja svih vjerskih zajednica. Uz to, tu su i nadaleko poznata kuhinja, Trebevićka žičara, Vrelo Bosne i druge atrakcije glavnog grada.