Finska: Pripremite se za putovanje na daleki sjever

Finska je poznata po prekrasnim prirodnim čudima koja će vas ostaviti bez riječi. Osim što ima privilegiranu geografiju, najveći arhipelag na svijetu te više od 180.000 otoka i jezera, ova je zemlja poznata po tome što je jedno od najboljih mjesta za vidjeti auroru borealis i upoznati Djeda Božićnjaka.Najbolje vrijeme za putovanje u Finsku je od svibnja do rujna, kada nisu tako niske temperature. Finska je zimi doista čarobna, ali je samo za hrabre jer temperature mogu doseći 25 stupnjeva ispod nule i ima vrlo malo svjetla. Kako biste se pripremili na putovanje, upoznajemo vas s najvažnijim mjestima koje morate vidjeti.

REGIJA S NAJVIŠE JEZERA

Foto: Pixabay

Jedno od najboljih mjesta za posjetiti u Finskoj je regija tisuću jezera koja se nalazi u velikom dijelu jugoistoka i istoka zemlje. Proteže se od područja Kuopio na sjeveru do Lahtija na jugu. Golemo područje, gdje se miješaju šume i jezera, a ima ih između 50.000 i 180.000, najdraže je mjesto za odmor u drvenim kućicama koje Fincima služe kao vikendice. Najveće jezero je Saimaa, a među najljepšim i najzanimljivijim mjestima na ovom području su krajolici Punkaharjua i Nacionalni park Linnansaari, te grad Jyväskylä.

LAPONIJA

Foto: Pixabay

Na samom sjeveru Finske, nalazi se jedno od najljepših mjesta – Laponija. Bajkoviti krajolici, u kojima prevladavaju šume i jezera, najbolji su za promatranje aurore borealis. Osim što možete vidjeti ovaj impresivni prirodni fenomen, u ovom ekstremnom području, gdje sunce ne zalazi ljeti i ne izlazi zimi, ima puno aktivnosti kao što su izleti motornim sanjkama, spavanje u iglu hotelu i posjet Djedu Božićnjaku. 

SUOMENLINNA

Foto: Suomenlinna

Suomenlinna je utvrda izgrađena na šest otoka i upisana na UNESCO-vu listu svjetske baštine. Radi se o kompleksu koji je Švedska izgradila 1748. godine kako bi odbila morske napade iz carske Rusije, a s vremenom je postao jedno od najposjećenijih mjesta u cijeloj zemlji od strane lokalnog stanovništva i turista. Da biste došli do Suomenlinne iz Helsinkija, koji je udaljen 2 kilometra, možete uzeti trajekt ili vodeni autobus JT-Line koji polazi s Market Squarea.

DVORAC OLAVINLINNA

Foto: Pixabay

Srednjovjekovni kameni dvorac Olavinlinna nalazi se u gradu Savonlinna unutar Lake Districta. Izgradili su ga Šveđani u 15. stoljeću, a imao je zadaću obrane istočne granice i zaustavljanja napredovanja Ruskog Carstva. Nakon nekoliko ratova prešao je u ruske ruke više od dva stoljeća te su mu dograđene neke građevine i kule. Nakon obnove između 1961. i 1975. godine možete vidjeti tri od izvornih pet kula i obići s vodičem unutrašnjost.

LEVI

Levi se nalazu na oko tri sata vožnje autobusom od Rovaniemija i 15 minuta od zračne luke Kittilä. Ovaj grad, koji je veći dio godine prekriven snijegom, zato je savršeno je mjesto za bavljenje zimskim sportovima. Ima najbolje skijalište u zemlji i vrhunske sadržaje, poput odmarališta sa svim pogodnostima gdje se možete opustiti nakon skijanja ili vožnje motornim sanjkama. 

NACIONALNI PARK HOSSA

Foto: Unsplash

Kako bi proslavili stogodišnjicu neovisnosti Rusije i dosegnuli broj od 40 parkova, 2017. godine otvoren je Nacionalni park Hossa, novo zaštićeno prirodno područje, nekadašnje naselje Samija, savršeno za vožnju kanuom.