Innsbruck – šarmantni grad u srcu Alpa

Innsbruck je glavni grad austrijske pokrajine Tirol u kojem se prošlost susreće s budućnošću, a svjetski poznati spomenici svjedoče o velikoj povijesti. Poznat je po tome što je to mjesto s kojeg je Maksimilijan I. vladao Svetim Rimskim Carstvom, a grad će vas vratiti u prošlost kroz svoju povijesnu jezgru. Njegova izvrsna lokacija okružena Alpama savršeno spaja srednjovjekovni grad, kulturu i planinske sportove. U Innsbrucku možete doživjeti jedinstvenu mješavinu između alpskog i urbanog svijeta, dolina i planina, grada i prirode. Idilično mjesto gdje su zgrade u rokoko stilu pomiješane s fasadama pastelnih boja i postmodernom arhitekturom. Upoznajmo nekoliko zanimljivosti o Innsbrucku.

INNSBRUCK KARTICA 

Kad dođete u Innsbruck i želite koristiti javni prijevoz, ono što je najvažnije je da si osigurate turističku kartica Innsbruck Card. Ona uključuje neograničeno putovanje gradskim autobusima, tramvajima, uspinjačama i žičarama. Prijevozom se možete slobodno kretati gradom do isteka važenja kartice, koji traje 24, 48 ili 72 sata. 

GASTRO PONUDA

Austrijska kuhinja i njena domaća varijanta, tirolska kuhinja, nudi izvrsna jela koja oduševljavaju i fasciniraju sve koji je kušaju. Alpske kolibe u području Tirola poslužuju obilna jela i domaće zalogaje, a kako je Innsbruck blizu Italije, to je vidljivo i u gastronomskom pogledu. Možete uživati u velikom broju talijanskih restorana koji nude tjesteninu, pizzu iz krušne peći i svježu ribu. ​​Innsbruck se također može pohvaliti velikim brojem međunarodnih restorana koji se kreću od azijske do meksičke kuhinje.

Neki od tipičnih austrijskih jela su Wiener Schnitzel (teleće šnicle s toplom salatom od krumpira), Forelle nach Müllerin Art (pastrve na žaru), Tiroler Gröstl (krumpir s prženom šunkom). Knödel (mesne okruglice od pšeničnog griza, krumpira ili krušnih mrvica), Kasnudeln (tjestenina punjena sirom, listovima mente ili šljivama),Tafelspitz (govedina kuhana s vinom, začinima i povrćem), Topfenkolatsche (rolada od lisnatog tijesta punjena sirom)…Ono što je sigurno je da u Innsbrucku sigurno nećete ostati gladni.

MUZEJ KRISTALA SWAROVSKI

Swarovski Crystal Worlds je tematski park i muzej koji se nalazi u sjedištu tvrtke Swarovski u gradu Wattensu, 20-ak kilometara od Innsbrucka. Ovaj spektakularni park otvoren je 1995. godine povodom obilježavanja stote obljetnice tvrtke Swarovski. Dizajnirao ga je multimedijalni umjetnik André Heller koji je uspio stvoriti jedinstveno mjesto na svijetu koje privlači tisuće turista iz cijeloga svijeta.

ULICA MARIJE TEREZIJE

Ulica Marije Terezije je bulevar i trgovačka ulica u centru Innsbrucka. Ime je dobila po carici Mariji Tereziji. Radi se o jednoj od najprometnijih ulica u gradu duljine oko 490 metara. Blago je zakrivljena i prolazi kroz stari grad Innsbruck od sjevera prema jugu. Ulica Marije Terezije idealno je mjesto za shopping  s brojnim trgovinama i trgovačkim centrom. Dnevno kroz nju prođe oko 30.000 ljudi, što ju čini jednom od šest najatraktivnijih trgovačkih ulica u Austriji.

Za vrijeme Božića ovdje se održava Božićni sajam i privlači veliki broj ljudi.

HOFBURG

Hofburg je carska palača i glavna zgrada stambenog kompleksa koju su prije koristili Habsburgovci. Nalazi se u povijesnom središtu Innsbrucka te se smatra  jednom od tri kulturno najznačajnije građevine u zemlji, uz bečki Hofburg i palaču Schönbrunn, također smještene u Beču.