Najbolja mjesta koja morate obići u Amsterdamu tijekom blagdana

Foto: Pixabay

Kao i većina gradova u sjevernoj i istočnoj Europi, prosinac je posebno vrijeme za putovanje i uživanje u blagdanskoj atmosferi. Amsterdam je jedan od onih gradova s posebnom osobnošću koji privlače milijune ljudi svake godine. Kad stigne zadnji mjesec u godini, Amsterdam se transformira u posebno blagdansko ruho kako bi dočekao Božić u velikom stilu.

Posjetiti grad u prosincu može biti predivno iskustvo, ali kombinacija vlažnosti kanala i niskih temperatura veliki je temperaturni šok, zato se dobro pripremite. Ako ste blagdane odlučili provesti u Amsterdamu, predlažemo nekoliko zanimljivih lokacija koje svakako trebate posjetiti. 

Božićno drvo na trgu Dam

Kao i svaki veliki grad, u božićno vrijeme Amsterdam također ima svoje kultno božićno drvce. Na trgu Dam, gdje se nalazi gradska vijećnica, stoji veliko drvo okićeno do najsitnijih detalja. To je jedno od živčanih središta grada, pa je uvijek vrlo živo. Sjednite u jedan od kafića koji ga okružuju i kušajte neke od tipičnih božićnih slastica, poput oliebollena i poffertjesa.

Osim uživanja u božićnom drvcu, iskoristite svoj posjet trgu da posjetite susjedne ulice. Tako ćete upoznati staru četvrt Amsterdama, s tipičnim okomitim kućama. Lutajte dok ne dođete do jednog od kanala i uživajte u pogledu na kuće čiji se odraz preslikava u vodi.

Festival svjetla

Riječ je o festivalu koji se održava u mjesecu prosincu i siječnju, gdje svjetlo i boje obuzimaju ulice grada. To je zapravo velika izložba na otvorenom, gdje domaći i međunarodni umjetnici svojim djelima osvjetljavaju kanale Amsterdama doista je posebno iskustvo.

Izložbeni prostor dostupan svima, osvijetljen je svaki dan od pet popodne do 11 navečer. Postoje dva itinerera, Vaaroute i Illuminade. Prvi se može vidjeti kako putuje kroz različite gradske kanale. Druga je ruta duga oko 3 kilometra, na kojoj možete vidjeti radove novih umjetnika diljem Plantage četvrti.

Božićni sajmovi

U gradu postoji nekoliko božićnih sajmova i svaki ima svoje posebnosti. Dok šetate tako ukrašenim Amsterdamom, imate osjećaj kao da ste zalutali u neki film. Najpoznatiji sajmovi su Winter market i Funky Xmas market. Zanimljivi su i sajmovi koji se održavaju na Leidsepleinu, Leidsestraatu i Koningspleinu koje. Iako su skromnije organizacije, uspijevaju stvoriti prekrasne božićne razglednice na kojima ćete zasigurno pronaći lijep suvenir grada koji ćete ponijeti kući.

Funky Xmas Market održava se treće nedjelje u prosincu u Westerparku. U njemu možete pronaći različite štandove s umjetničkim proizvodima, tipičnom hranom i slatkišima, božićnim ukrasima i stvarno originalnim darovima. Osim toga, živa glazba oživljava tržište i uspijeva mu dati poseban ugođaj.

Winter market ili Zimski sajam je jedna od glavnih božićnih sajmova, a ujedno i najprometniji. Nalazi se na Rembrandtpleinu i među njegovim štandovima možete pronaći tipične proizvode ovog festivala, kao i pivo i hranu iz različitih zemalja.

Božićno selo na ledu

Četvrt Museumkwartier (Muzejska četvrt) dio je četvrti Oud-Zuid, jedne od najprestižnijih središnjih gradskih četvrti, gdje se nalaze luksuzni shopping, najveći gradski park i neki od njegovih najboljih restorana.Tijekom blagdana na toj lokaciji se nalazi Božićno selo na ledu, inspirirano bajkama na kojem su i štandovi s raznim rukotvorinama, hranom i pićem.