Krakow – jedan od najljepših srednjovjekovnih gradova u Europi

Kad prvi put krenete na put u Poljsku i dođete do Krakowa, otkrit ćete grad pun predivnih  kutaka i arhitekture sa šarenim fasadama u koje ćete se zaljubiti na prvi pogled. Uživat ćete u njegovim turističkim atrakcijama i izvrsnoj poljskoj hrani, kao i ljubaznim domaćinima. Osim posjeta gradu, preporučujemo vam da upoznate neka od najposjećenijih mjesta u Poljskoj kao što su koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau i impresivni rudnici soli Wieliczka, koji se nalaze u blizini grada i mjesta za koje smo sigurni, neće vas ostaviti ravnodušnim.

Dvorac Wawel

Foto: Pixabay

Popeti se na brdo Wawel koje se nalazi na jednom kraju povijesne jezgre, kako biste posjetili impozantni dvorac, jedna je od najboljih stvari u Krakowu. Dvorac Wawel, izgrađen u 14. stoljeću u renesansnom stilu, u sebi ima nekoliko dragulja kao što su Muzej katedrale Ivana Pavla II i Kraljevska palača te prva rezidencija poljskih kraljeva.

Katedrala

Foto: Pixabay

Posvećena svetom Stanislavu i izgrađena prije više od 1000 godina, katedrala je jedna od najvažnijih vjerskih građevina u Poljskoj i cjelina koju čini s dvorcem, jednom od ikona Krakova. Tijekom posjeta ovom vjerskom hramu, koji se nalazi u neposrednoj blizini dvorca, ne propustite prekrasnu kapelu i Veliko zvono Sigismunda, mauzolej svetog Stanislava, kapelu Svetog Križa, relikvije Ivana Pavla II na oltaru i kripte, gdje počivaju posmrtni ostaci slavnih ljudi, kao i biskupi, monarsi i neki od heroja zemlje.

Florijanova vrata

Foto: Pixabay

Florijanova vrata stoljećima su bila glavni ulaz u srednjovjekovni grad opasan zidinama, a danas su još jedno od najljepših mjesta za posjetiti u Krakowu. Od velikog zida koji je okruživao srednjovjekovni grad i njegovih 8 vrata i 39 kula, ostala su samo Florijanova vrata, dio zida od 200 metara i dvije kule. Kraljevska cesta također je započela kod Florijanovih vrata, staze kojom su prošli drevni kraljevi prije nego što su bili okrunjeni, a koja je završavala u dvorcu Wawel.

Collegium Maius

Foto: Unsplash / Mateus Campos Felipe

Collegium Maius je najstarija zgrada Jagelonskog sveučilišta u kojoj je studirao Nikola Kopernik, najpoznatiji astronom u povijesti. Smještena u staroj jezgri,uz prekrasnu unutrašnju terasu okruženu arkadama i bunarom u sredini, savršena je za opuštanje u zalasku sunca. 

Unutar Collegium Maius nalazi se i Sveučilišni muzej koji ima zbirku drevnih instrumenata korištenih za astronomiju i druge znanosti.

Stari geto

U blizini Židovske četvrti, preko rijeke Visle nalazi se Podgorze, bivše židovsko geto i jedno od najdirljivijih mjesta za posjetiti u Krakovu. Jedno od najposebnijih mjesta je trg Bohaterów, gdje su nacisti birali one koji su otišli u obližnji koncentracijski logor Auschwitz i na kojem je redatelj Roman Polansky, koji je preživio geto, odao počast žrtvama Spomenikom stolica, autentičnim djelom umjetnosti, koju ne možete propustiti. Drugo važno mjesto na trgu je Muzej ljekarni Eagle, gdje je njezin vlasnik spasio nekoliko Židova od smrti i jedini je opskrbljivao lijekove zatvorenicima. Nekoliko minuta hoda od trga nalaze se jedina dva dijela zida geta, koja su i danas sačuvana. Mjesto u starom getu koje posjećuje najveći broj turista iz cijelog svijeta je Tvornica Oskara Schindlera, Nijemca koji je spasio stotine Židova od smrti, po kojem je cijelom svijetu postao poznat film Stevena Spielberga “Schindlerova lista”.