Vatikan – kako je nastala najmanja država na svijetu?

Vatikan
Foto: Pixabay

Ako vas je ikada zanimalo kako je nastala država Vatikan jedni ste od mnogih koji su se zapitali kako je došlo do nastajanja ove samo 44 hektara velike državice u kojoj živi vrlo malen broj stanovnika, koji se uvijek kreće oko brojke od 1000. 

Vatikanska država ima jako velik utjecaj na mnoge ljude diljem svijeta jer je sjedište Crkvenog poglavara ili Pape. Okružena je glavnim gradom Italije, Rimom, a zidinama je odvojena od njega. Vatikan je bogat neprocjenjivim umjetničkim blagom, a njegova knjižnica se smatra najposebnijom u ovom dijelu svijeta. Važnost Vatikana je prepoznao i UNESCO, koji ga je stavio pod zaštitu 1984. godine. 

Danas u Vatikanu živi i vlada Papa Franjo, rođen kao Jorge Mario Bergoglio, i na tom je položaju od 2013. godine. On je prvi papa koji dolazi iz reda Isusovaca te također prvi koji dolazi iz Latinske Amerike. 

Vatikan kroz povijest

Država Vatikan se kao suverena država pojavila u 4. stoljeću pod nazivom Papinska država. Ona je bila smještena na području središnje Italije, a njome su vladali pape koji su se u to vrijeme više ponašali kao kraljevi nego kao božji poslanici na zemlji. 

Papinska je država svoj veliki zamah imala nakon pada Zapadnog Rimskog Carstva 476. godine, a vrhunac papinskog vladanja bio je u doba renesanse, za vrijeme vladavine zloglasne papinske obitelji Borgia. Iako je u 18. stoljeću još više narasla, te se proširila i u dio Francuske (Avignon), u 19.stoljeću došlo je do teritorijalnog prekrojavanja na području Italije u kojem je Papinska država izgubila velik dio teritorija. Naposljetku je prestala postojati krajem 19. stoljeća, a tadašnji se papa povukao na područje Vatikana i proglasio se „vatikanskim zarobljenikom“. 

No, već 1929. godine došlo je do velikog preokreta i osnutka države Vatikan. Interesantno je da je upravo Mussolinijeva fašistička vlada bila ta koja je uspjela riješiti svoj spor s Papom (Pio XI) i sastaviti Lateranske ugovore kojim je Kraljevina Italija papama dala njihov suvereni teritorij za vladanje na mjestu gdje se i danas nalazi vatikanska država. Dobiveni su i neki vanjski teritoriji koji su smješteni izvan Rima, kao primjerice ljetna papinska rezidencija. 

Lateranskih ugovora su se pridržavali i kasniji vladari, a danas su uključeni i u talijanski ustav. 

Vatikan danas – strogo uređena država

Vatikan se punim imenom zapravo zove Vatikanski Grad i jedina je država na svijetu u kojoj su svi stanovnici katoličke vjeroispovijesti. Mnogi ga nazivaju i Svetom Stolicom , ali nisu jedno te isto. Vatikan je država tj. teritorij, a Svetu Stolicu čini vodstvo Katoličke crkve te nije vezano uz taj teritorij. Najbolji primjer koji dočarava ovu razliku su službeni jezici: Vatikan je za svoj službeni jezik postavio talijanski, a kod Svete Stolice je riječ o latinskom jeziku. 

Vatikan dakle jest središte Katoličke crkve i njenog poglavara Pape koji je jedini apsolutistički monarh u čitavoj Europi. To znači da ima i izvršnu i sudsku vlast te da su njegove odluke neoborive i neupitne. 

Biranje vladara tj. pape također je strogo uređeno i bira se od strane svih katoličkih kardinala koji u vrijeme odabira ne smiju biti stariji od 80 godina. Njegova dužnost Pape je doživotna. 

Još jedna od posebnosti koje Vatikan kao najmanja državica na svijetu ima jest njezin jak međunarodni utjecaj. Kao i svaka država, i Vatikan ima razna veleposlanstva na svom teritoriju, a s obzirom na to da se sve to nalazi u Italiji, sve zemlje na svijetu imaju dva veleposlanika: jednog u Vatikanu, drugog u Italiji. 

Osim toga, ne treba zaboraviti da Vatikan, kao najmanja država na svijetu, također spada i u najljepše destinacije u Italiji.

Vatikanska vojska – Švicarska garda 

Vatikan je vrlo poseban i što se tiče sigurnosti njenih stanovnika, osobito Pape. S obzirom na to da je riječ o najmanjoj državi na svijetu ona ima i najmanju vojsku na svijetu. Zove se Švicarska garda i ona je zadužena za zaštitu Pape ili Svetog Oca. 

Naziva se Švicarskom gardom jer je u svojim davnim počecima u 16. stoljeću bila sastavljena samo od švicarskih plaćenika. Ova vojska broji 110 vojnika, a oni nisu samo čuvari Svetog Oca već i počasna garda. Ovo je jedina švicarska garda na svijetu jer Švicarska je kao država Ustavom zabranila novačenje svojih građana, osim u slučaju Vatikana. 

Da nabrojimo samo nekoliko zanimljivosti o švicarskoj gardi: ovo je najstarija vojska na svijetu, jedina koja svoju zastavu mijenja svaki puta kada dolazi papa (jer je sastavni dio zastave grb Pape a svaki Papa ima drugačiji grb) te jedina koja se uz suvremeno vatreno oružje koristi i staromodnim oružjem kao što su mačevi i helebarde. 

Vatikanski tajni arhiv – skriven od očiju javnosti

Jedan od najmisterioznijih arhiva na svijetu svakako je Vatikanski tajni arhiv u kojemu se nalazi bezbroj važnih dokumenata vezanih uz vladavine svih Papa iz povijesti i koji u sebi sakrivaju sve tajne veze Papinske države i raznih vladara kroz povijest. 

Jako malen dio Vatikanskog tajnog arhiva je dostupan širokoj javnosti stoga mnogi smatraju da postoje jako dobri razlozi o sakrivanju dokumenata i da ih Sveta Stolica namjerno ne želi otkriti. Tom se tematikom bavio i Dan Brown, autor poznatih svjetskih bestselera „Da Vincijev kod“ i „Anđeli i demoni“, čija se tematika usko ticala Vatikana, Opus Dei i Iluminata. 

Papa Franjo  je Tajnom Vatikanskom arhivu promijenio ime, čime je on postao papinski arhiv, a donio je i nekoliko uredbi koje su dozvolile otkrivanje nekih dokumenata u javnost, od čega su najintrigantniji bili spisi vezani uz pontifikat ili vladavinu Pape Pija XII., koji je postao papa prve godine 2. svjetskog rata. Javnost je zanimalo kakav je bio njegov stav prema događajima koji su se tada odvijali, te kakav je odnos imao s fašistima i nacistima.

Spisi važni za Hrvate

U ovom se arhivu nalaze i spisi koji su jako važni i za Hrvate, a govore o nadbiskupu Alojziji Stepincu, Anti Paveliću, bosanskom nadbiskupu Šariću i mnogim drugim ličnostima koja su u to vrijeme obilježila hrvatsku povijest. U spisima se nalaze i dokazi o odnosima Vatikana i tih ljudi (osobito Ante Pavelića za kojeg se smatra da ga je Vatikan skrivao i pružio mu utočište nakon pada NDH) no pitanje je koji će spisi biti otkriveni za javnost. 

Zbog toga nije slučajno da je misteriozni državni arhiv, u kojem se čuva obilna građa od iznimne važnosti za cijeli svijet, česta tema teoretičara zavjere i protivnika Vatikana koji tvrde da Papinski tajni arhiv skriva mnogo tajni koje su loše po Vatikan i da je to najvažniji razlog zašto se taj arhiv nikada neće otvoriti za javnost.