Taj Mahal – spomenik ljubavi koji je obavezan za svakoga tko putuje u Indiju

Foto: Pixabay

Taj Mahal je jedno od sedam svjetskih čuda koje se nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine. No, što ovo arhitektonsko čudo sprema onima koji odvoje vrijeme da istraže njegovu ljepotu? Odgovor leži u njegovoj povijesti. Jedna od najnevjerojatnijih građevina u povijesti čovječanstva završena je nakon 22 godine rada. Cijena izgradnje Taj Mahala iznosila je oko 32 milijuna rupija, što je danas ekvivalentno 3,3 milijarde dolara. Sagradio ga je car Shah Jahan u znak sjećanja na svoju omiljenu ženu Mumtaz Mahal.

Taj Mahal se smatra jednim od najboljih primjera mogulske arhitekture, stila koji kombinira elemente drevnih indijskih, perzijskih i islamskih arhitektonskih stilova. Mughali su dinastija koja je vladala većim dijelom Indije od 1526. do 1857. godine.

Mnogo je turista koji svake godine dolaze vidjeti Taj Mahal, ali ga zbog njegove popularnosti ne mogu svi vidjeti. Potražnje za ulaznicama za obilaske je velika, zato preporučujemo da planirate i rezervirate karte nekoliko mjeseci prije polaska. Ako želite pobjeći u nešto toplije krajeve, Indija svakako predstavlja jednu najboljih destinacija za putovanje u 2022. godini. Izdvojili smo nekoliko zanimljivosti koje će vam pokazati zašto je Taj Mahal tako poseban i kako je postao jedna od najprepoznatljivijih znamenitosti na svijetu. 

9 zanimljivosti o Taj Mahalu

  1. Taj Mahal znači ‘Kamen palača’, a u ovom slučaju to je pogrebni spomenik njegovoj omiljenoj ženi Arjumand Banu Begum (Mumtaz Mahal). Imao je još dvije žene, kako je tada bio običaj.
  2. Grobnica je izgrađena u perzijskom i indijskom stilu arhitekture; visina mu je oko 60 metara i uključuje četiri minareta na svakom kutu, 12 kupola  i kule na svakom kutu.
  3. Za izgradnju tako veličanstvenog spomenika kao što je Taj Mahal bilo je potreban rad više od 20.000 ljudi i 1.000 slonova.
  4. U njegovoj gradnji sudjelovali su najvažniji arhitekti carstva. Priča se da su im po završetku radova odsjekli ruke kako ne bi nigdje mogli replicirati sličnu konstrukciju. Druge priče govore da je car naredio da ostanu slijepi, no možemo samo nagađati radi li se o legendi ili stvarnim događajima.
  5. Početkom 19. stoljeća Taj Mahal su trebali srušiti Englezi. Navodni cilj im je bio iskoristiti mramor na fasadi kako bi ga prodao na aukcijama. 
  6. Ovo mjesto je postalo jedno od najposjećenijih i najfotografiranijih turističkih destinacija na svijetu. Godišnje ga posjeti više od tri milijuna turista. Ova činjenica je značila da razmišljaju o zatvaranju ili ograničavanju broja posjeta kako bi ga zaštitili od protoka vremena.
  7. Jedna od najfascinantnijih stvari u vezi Taj Mahala je da može imati više od 10 različitih nijansi boja, ovisno o dobu dana i načinu na koji ga obasja svjetlost. To znači da koliko god puta ga posjetili, ako mijenjate vrijeme dolaska, naći ćete potpuno drugačiju sliku i osjećaj dok koračate njegovim veličanstvenim prostranstvima.
  8. Jedna od legendi o Taj Mahalu je da je izgrađen kao hram obožavanja Šive. Popularni indijski pisac nedavno je zatražio od Vrhovnog suda da se provedu iskapanja kako bi se dokazalo da je ova hipoteza istinita. Međutim, indijski sud je tužbu odbio, a u ovom trenutku kruži priča da je ona podignuta kao ponuda za njegovu suprugu.
  9. Ukupna površina koju Taj Mahal zauzima s mauzolejem, vrtovima i pansionom  je oko 170.000 četvornih metara.