Schwarzwald ili Crna šuma u Njemačkoj (Top 10 zanimljivosti)

Schwarzwald

Schwarzwald: idilični krajolik, slikovita sela, bogata kultura i brojne turističke atrakcije, to je ono što možete pronaći ovdje.

To je definitivno jedna od najočaravajućih šuma na svijetu, a u ovom ćete postu otkriti ultimativni popis činjenica o Schwarzwaldu.

Schwarzwald se nalazi na jugozapadu Njemačke

Schwarzwald je prekrasna regija smještena na krajnjem jugozapadnom dijelu Njemačke. Proteže se sve od Visoke Rajne na jugu blizu švicarskog grada Basela do regije Kraichgau na sjeveru. Također je omeđeno dolinom Rajne na zapadu.

Regija ima ukupnu duljinu od oko 160 kilometara i širinu od oko 50 kilometara na jugu i 30 kilometara na sjeveru. Pokriva ukupnu površinu od oko 6000 četvornih kilometara.

Tu se nalazi najviša planina u Njemačkoj izvan Alpa

Šuma je brdovita regija koja je dijelila istu tektonsku aktivnost s poznatim planinskim lancem u regiji koji se zove Vosges. U nekom trenutku u povijesti, prije brojnih milijuna godina, obje su regije bile odvojene jedna od druge i formirane su doline Rajne između njih.

Najviša planina u regiji nalazi se na jugu šume i zove se Feldberg. Doseže ukupnu visinu od 1493 metra iznad razine mora.

Jedna od najčudesnijih činjenica o Crnoj šumi je da Feldberg nije samo najviša planina u Njemačkoj izvan Alpa, već je planina i dom najpopularnijeg skijališta u zemlji izvan Alpa. Postoji više hotela i odmarališta koja svake godine ugošćuju ljubitelje zimskih sportova.

Planina je popularna kao skijalište više od 100 godina jer je prva od 14 žičara izgrađena 1907. godine!

Schwarzwald zanimljivosti
Skijanje na Feldbergu. Crna šuma, Njemačka.

Područje je nekada bilo dio granice Rimskog Carstva

U davna vremena već je postojao naziv za Crnu šumu jer se zvala Abnoba Mons. Ovo ime se odnosi na galsku božicu koja je bila obožavana u regiji.

Drevni rimski povjesničari poput Plinija i Tacita šumu su nazivali Silva Marciana. Ovo u prijevodu znači Marcinska šuma i vjerojatno se odnosi na Markomane, njemačko pleme koje su Rimljani nazivali “Granični narod”.

To također znači da je Schwarzwald bio područje koje je bilo sastavni dio granice Rimskog Carstva. Nikada nisu uspjeli proširiti svoju granicu dalje od ove točke jer su je Alemani, opći naziv germanskih plemena s onu stranu granice, uspjeli obraniti od raznih rimskih pohoda.

Druga najduža rijeka u Europi izvire u šumi

Jedna od najfascinantnijih činjenica o Crnoj šumi je da ovdje izvire druga najduža rijeka u Europi. Rijeka Dunav počinje u blizini grada Donaueschingena na istoku šume spajanjem dviju manjih rijeka Brigach i Breg.

Dunav odatle teče oko 2730 kilometara istočno u Crno more prije nego što prođe kroz 4 glavna grada. To su Beč u Austriji, Bratislava u Slovačkoj, Budimpešta u Mađarskoj i Beograd u Srbiji.

Rijeka Dunav je i u antičko doba bila dugogodišnja granica Rimskog Carstva!

Pročitajte i: Putovanje uz Dunav? Predlažemo rutu kroz 7 zemalja

Područje je podijeljeno na 6 prirodnih regija

Schwarzwald je desetljećima podijeljen u nekoliko različitih regija. Godine 1998. službeno su objavljene sadašnje regije i sada su dio uprave za zaštitu prirode. Ove prirodne regije su:

  • Podnožje Schwarzwalda
  • Brda Grinden i Enz
  • Sjeverne doline Schwarzwalda
  • Središnji Schwarzwald
  • Jugoistočni Schwarzwald
  • Visoki Schwarzwald

Većina ovih regija sastoji se od između 60 i 70% guste šume osim Brda Grinden i Enz koji se sastoji od preko 90% guste šume.

S padina Crne šume možete vidjeti poznatu katedralu

Schwarzwald se u potpunosti nalazi unutar granica njemačke pokrajine Baden-Württemberg. Najveći gradovi koji se nalaze unutar granica šume su Pforzheim, lječilište Baden-Baden, i Freiburg, najveći grad u regiji s preko 230.000 stanovnika.

Šuma je također okružena još većim gradovima, uključujući Basel u Švicarskoj na jugu, Karlsruhe na sjeveru i Stuttgart na sjeveroistoku.

Zapadni dio Crne šume sastoji se od doline Rajne i ovdje se nalazi francuski grad Strasbourg. Najpoznatija znamenitost u ovom gradu je Strasbourška katedrala, jedna od najljepših crkava na svijetu. Njena izgradnja započela je 1015. godine, a dovršena u 15. stoljeću.

Sa zapadnih padina Crne šume, može se vidjeti katedrala u Strasbourgu kako se uzdiže iznad okolnog krajolika.

Schwarzwald činjenice
Nevjerojatna fasada katedrale Notre Dame u Strasbourgu u Francuskoj

U šumi je 2014. godine osnovan Nacionalni park

Možda je jedna od najznačajnijih činjenica o Crnoj šumi da je prvi Nacionalni park u regiji stvoren tek 2014. godine. Nacionalni park Schwarzwald osnovan je 1. siječnja 2014. i prostire se na površini od 10.062 hektara, odnosno 100,62 četvornih kilometara u sjevernom dijelu Crne šume.

To, međutim, ne znači da šuma nije bila zaštićena do osnivanja ovog Nacionalnog parka. Šuma se sastoji od više prirodnih rezervata, zaštićenih područja, šumskih rezervata i rezervata za ptice.

Jedna od najpoznatijih životinja porijeklom iz Schwarzwalda je švarcvaldski konj, u Njemačkoj poznat kao Schwarzwälder Kaltblut. Lako se prepoznaje po kestenjastoj boji i dugoj plavoj grivi.

Najpopularnije turističke atrakcije u Schwarzwaldu su 2 jezera

Dunav nije jedina rijeka koja izvire u Schwarzwaldu jer postoji još 19 drugih rijeka. Ono što je nevjerojatno je da su neke od njih u slivu Atlantskog oceana, dok su druge dio sliva Crnog mora.

To je zato što se Schwarzwald nalazi na kontinentalnoj razdjelnici obaju bazena.

U šumi se nalazi i više glacijalnih jezera, a neka od tih prekrasnih jezera postala su popularne turističke atrakcije.

Među najpopularnijima su Titisee, smješteno u južnom dijelu šume, i Schluchsee, akumulacijsko jezero nedaleko južno od prvog. Oba jezera su iznimno popularna za vodene sportove.

Žene iz Crne šume nose šešir koji otkriva njihov bračni status

Schwarzwald je uglavnom poljoprivredna regija i mjesto jakih kulturnih vrijednosti. Posebne seoske kuće mogu se pronaći diljem šume u malim selima.

Većina tih sela ima godišnje festivale na kojima se ljudi odijevaju u tradicionalne nošnje koje se nose stotinama godina.

Ako vidite ženu koja nosi “bollenhut” dok nosi tradicionalni “tracht”, to znači da je još uvijek slobodna (i vjerojatno dostupna).

Schwarzwald u Njemačkoj
Žena iz Schwarzwalda u tradicionalnoj nošnji u Gutachu, Njemačka, 1898. Izvor: Library of Congress, Prints & Photographs Division

Regija je puna izuzetno slikovitih sela

Kad kažemo slikovito, onda sela u Schwarzwaldu oživljavaju definiciju ove riječi. Ako želite otkriti ova sela, možete se voziti duž Schwarzwaldhochstraße, jedne od najpopularnijih tematskih ruta u Njemačkoj.

Ova ruta, duga oko 60 kilometara počinje u Baden-Badenu, popularnom lječilištu u šumi, i završava u Freudenstadtu.

Usput ćete dobiti neke od najčudesnijih pogleda na Schwarzwald i sićušna sela koja ovu regiju čine nevjerojatnim mjestom za posjetiti!

Bonus: Koje destinacije posjetiti?

Oni posjetitelji koji žele ostati u području Crne šue imaju izbor između većih mjesta i gradova s mnogo toga za raditi na rubu regije i dobrim pristupom znamenitostima i aktivnostima ili manjim gradovima i selima u srcu Crne šume.

Na zapadnom rubu Crne šume, Freiburg im Breisgau dobar je izbor za one koji traže življe mjesto. To je mlad grad s puno događanja, ali još uvijek s dobrim pristupom južnom Schwarzwaldu.

Držeći se zapadne strane, lječilište Baden-Baden je još jedna dobra opcija, s blizinom Nacionalnog parka Schwarzwald.

S druge strane Schwarzwalda, grad Donaueschingen je odlično povezan željeznicom, diljem regije do Freiburga na prugi Höllentalbahn i sjevernom željezničkom prugom Schwarzwald do Offenburga i Karlsruhea. To je također početak željezničke veze dolinom Dunava do Ulma za one koji žele kombinirati istraživanje Schwarzwalda s gornjim stadijima poznate rijeke.

Oni koji bi radije odsjeli bliže poznatim znamenitostima regije mogu birati između Titiseea, sa svojim slikovitim jezerom i planinskim stazama te pristupom željezničkim vezama, ili možda Triberga, gdje najviši slap u Njemačkoj privlači tisuće posjetitelja dnevno tijekom ljeta.

Dolina Kinzig nudi mnoštvo malih naselja od kojih svako ima svoje atrakcije, poput Schwarzwälder Trachtenmuseuma (Muzej tradicionalne nošnje u Schwarzwaldu) u gradiću Haslachu.

A oni koji traže stari grad za lutanje možda bi voljeli isprobati kuće s drvenim okvirima u Calwu u sjevernom Schwarzwaldu, gradu u kojem je rođen i odrastao slavni pisac Herman Hesse.

Freudenstadt je još jedno središnje mjesto u sjevernom dijelu regije s dobrim pristupom pješačkim stazama.

Aktivnosti na otvorenom u Schwarzwaldu

Ljeto u Schwarzwaldu savršeno je vrijeme za svakoga tko voli planinariti. Postoje brojne duge staze kroz regiju koje traju više od tjedan dana, kao i dobar izbor dnevnih šetnji u mjestima kao što su Freudenstadt, područje Nacionalnog parka i južnije oko Titiseea i doline Wutach.

Zima nudi još više izbora kada su u pitanju sportovi na otvorenom. Mnoge kraće pješačke staze dostupne su kao šetnje na krpljama kada snježni uvjeti dopuštaju, dok postoji mnogo manjih područja za spustove i skijaško trčanje.