Verona – 10 razloga za putovanje u grad ljubavi

verona
Foto: Shutterstock

Verona je grad prožet poviješću, a svoju popularnost najviše može zahvaliti Shakespeareovom djelu – Romeo i Julija. Osim puke književne veze, grad u slikovitoj regiji Veneto u sjevernoj Italiji nudi još mnogo više. S poviješću koja seže u rimsko doba, Verona ima impresivnu zbirku antičkih spomenika i arhitektonskih čuda, uključujući veličanstvenu Arenu di Verona, koja se i danas koristi za koncerte i opere. Istražimo njenu fascinantnu povijest i sve što nudi.

Verona: romantika i povijest grada

Verona je grad koji iz svakog kuta odiše romantikom i poviješću. Kao mjesto radnje Shakespeareovog Romea i Julije, grad je postao sinonim za ljubav i strast, privlačeći posjetitelje iz cijelog svijeta koji su željni istraživanja njegovih šarmantnih ulica i skrivenih uličica. Nezaobilazna atrakcija u Veroni je Julijina kuća, prekrasna zgrada iz 14. stoljeća za koju se kaže da je dom Shakespeareove tragične heroine. Kuća je ukrašena romantičnim grafitima i ljubavnim porukama posjetitelja, a postala je simbolom romantičnog šarma grada. Verona ima i nekoliko zadivljujućih crkava i palača, kao što su Basilica di San Zeno i Palazzo della Ragione, koje prikazuju bogatu kulturnu baštinu i umjetničku tradiciju grada.

Otkrivanje Verone: putovanje kroz vrijeme

Verona je grad s bogatom i fascinantnom poviješću koja se proteže preko 2000 godina. Od rimskog doba do srednjeg vijeka i kasnije, grad je svjedočio mnogim značajnim događajima i igrao je važnu ulogu u oblikovanju talijanske kulturne i umjetničke baštine. Jedan od najznamenitijih simbola povijesti Verone je Arena di Verona, masivni rimski amfiteatar koji je sagrađen u 1. stoljeću nove ere. 

Basilica di San Zeno izgrađena je u 10. stoljeću i poznata po svojoj romaničkoj arhitekturi i impresivnim brončanim vratima, koja se smatraju jednim od najboljih primjera srednjovjekovne metalne konstrukcije u Italiji. Da biste zavirili u srednjovjekovnu povijest Verone, možete istražiti Castelvecchio, impozantni dvorac izgrađen u 14. stoljeću. U ovoj tvrđavi danas se nalazi muzej koji prikazuje umjetnost i povijest Verone, uključujući djela poznatih umjetnika kao što su Mantegna i Pisanello. 

Arhitektonska čuda Verone: praznik za oči

Od drevnih rimskih građevina do gotičkih remek-djela, arhitektura Verone odražava njezinu bogatu povijest i kulturnu baštinu. Jedna od najimpresivnijih građevina u gradu je Arena di Verona, masivni rimski amfiteatar izgrađen u 1. stoljeću nove ere. Danas se arena koristi za opere i koncerte, a njezini kultni lukovi i visoki zidovi svjedočanstvo su inženjerskih vještina starih Rimljana.

Za sve koje zanima gotička arhitektura, preporučuje se posjet katedrali Santa Maria Matricolare koja je poznata po svojoj raskošnoj fasadi, prekrasnim freskama i impresivnom zvoniku. Niti jedan posjet Veroni ne bi bio potpun bez razgledavanja Ponte Scaligero, prekrasnog srednjovjekovnog mosta koji premošćuje rijeku Adige. S nazubljenim tornjevima i impresivnim lukovima, most je zadivljujući primjer srednjovjekovnog inženjerstva i simbol bogate povijesti Verone.

verona
FOTO: SHUTTERSTOCK

Katedrala Santa Maria Matricolare: remek djelo u centru grada

Katedrala Santa Maria Matricolare, zadivljujuće je arhitektonsko remek-djelo koje datira iz 12. stoljeća. Smještena u srcu grada, katedrala je popularna atrakcija za turiste i lokalno stanovništvo, a nudi pogled na bogatu povijest i kulturu Verone. Pročelje katedrale ima mješavinu romaničkog i gotičkog stila, sa složenim detaljima i rezbarijama koje će zasigurno impresionirati posjetitelje. Iznad glavnog ulaza je rozeta koja prikazuje Blaženu Djevicu Mariju koja u naručju drži malog Isusa.

Iznutra je katedrala jednako impresivna, sa zasvođenim stropovima i prekrasnim vitrajima koji preplavljuju prostor prirodnim svjetlom. Oltar, koji datira iz 16. stoljeća, sam je po sebi umjetničko djelo, s raskošnim rezbarijama i detaljnim reljefima koje potpisuje arhitekt Michele Sanmikeli.

Osim arhitektonskog i umjetničkog značaja, katedrala Santa Maria Matricolare u Veroni također ima veliku vjersku važnost za stanovnike Verone. Katedrala je stoljećima igrala središnju ulogu u vjerskim i kulturnim tradicijama grada, ugošćujući brojne važne događaje i proslave tijekom cijele godine.

Najvažniji mostovi: Ponte Pietra i Ponte Scaligero

Jedan od vrhunaca arhitektonskih čuda Verone su njeni mostovi, koji su izdržali test vremena i još uvijek funkcioniraju. Verona ima dva najistaknutija mosta, a to su Ponte Scaligero i Ponte Pietra. Oba su prožeta poviješću i nude prekrasan pogled na grad i rijeku Adige.

Ponte Scaligero je srednjovjekovni most koji se proteže preko rijeke Adige i jedan je od najprepoznatljivijih znamenitosti u Veroni. Izgrađen u 14. stoljeću, most je dao izgraditi Cangrande II della Scala, vladar Verone, a projektirao ga je arhitekt Guglielmo Bevilacqua. Izvorno je dizajniran da služi kao utvrđeni most, s grudobranima i osmatračnicama koje su se koristile za obranu grada. Godine 1951. most je oštećen u poplavama, a kasnije mu je vraćen stari sjaj.

Ponte Pietra je most koji premošćuje rijeku Adige i nalazi se u srcu Verone. Most potječe iz rimskog doba i smatra se jednom od najstarijih i najpoznatijih znamenitosti grada. Vjeruje se da su Rimljani sagradili Ponte Pietra u 1. stoljeću prije Krista, što ga čini jednim od najstarijih mostova u Veroni.

Most su uništile njemačke trupe u povlačenju u travnju 1945. godine, ali je kasnije obnovljen i vraćen mu je stari sjaj. Smatra se simbolom bogate povijesti Verone i prikazan je na mnogim slikama i fotografijama. Posjetitelji mogu prijeći most pješice i uživati u prekrasnom pogledu na stari grad Verone i rijeku Adige.

FOTO: SHUTTERSTOCK

Ljubavna priča iz Verone: Romeo i Julija

Verona je diljem svijeta poznata kao grad ljubavi, velikim dijelom zahvaljujući tragičnoj ljubavnoj priči Williama Shakespearea o Romeu i Juliji. Međutim, stvarna povijest ljubavnih priča u Veroni ima što za pripovijedati. Stoljećima je Verona bila grad koji je nadahnjivao ljubav i strast. Od legendarne ljubavne priče o Paolu i Francesci, koju je Dante opisao u svojoj Božanstvenoj komediji, do novije priče o tragičnoj ljubavnoj vezi između umjetnika Antonija Canove i njegove muze, žene venecijanskog senatora, Marije Terese Brighenti, veronskih ulica i spomenika su prožete pričama o ljubavi i slomljenom srcu.

Jedna od najpoznatijih ljubavnih priča Verone je ona o srednjovjekovnoj plemkinji, Lady Isabelli, i njenoj tragičnoj ljubavnoj vezi s mladim i zgodnim Ezzelinom III da Romanom. Njihova je ljubav bila nesretna, a Ezzelinovi neprijatelji iskoristili su njegovu ljubav prema Isabelli da ga namame u zamku, gdje je zarobljen i pogubljen.

Poznata ljubavna priča je i ona o Luigiju da Portu, piscu i vojniku koji se zaljubio u lijepu mladu ženu po imenu Lucina Savorgnan. Luigijeva neuzvraćena ljubav prema Lucini inspirirala ga je da napiše roman pod nazivom “Historia novellamente ritrovata di due nobili amanti” (Novopronađena priča o dvoje plemenitih ljubavnika), koji je kasnije postao inspiracija za Shakespeareov Romeo i Julija.

FOTO: SHUTTERSTOCK

Degustacija lokalnih jela Verone 

Lokalna kuhinja Verone pod jakim je utjecajem okolnih sela, koje daje obilje svježih namirnica, mesa, sireva i vina. Jedno od najpoznatijih jela je Risotto all’Amarone, kremasti rižoto napravljen od poznatog vina Amarone iz regije. Pastissada de Caval, gulaš od konjskog mesa je lokalna delicija koja datira još iz srednjeg vijeka. Jelo se lagano kuha u crnom vinu i poslužuje s palentom, osnovnom namirnicom veroneške prehrane. Za one koji vole slatko, Verona nudi niz divnih deserata, kao što su Torta Russa, bogata i dekadentna čokoladna torta, i Pandoro, tradicionalni božićni kolač koji je popularan u cijeloj Italiji. 

Verona: razotkrivanje misterija antičkih spomenika

Antički spomenici Verone svjedočanstvo su bogate povijesti i kulture grada. Od veličanstvene Arene di Verona do prekrasno očuvanih Porta Borsari, ove strukture nude pogled u prošlost grada i civilizacija koje su ga zvale domom tijekom stoljeća. Porta Borsari su rimska vrata koja su nekada bila glavni ulaz u grad. Izgrađena u 1. stoljeću nove ere, jedna su od najbolje očuvanih rimskih vrata u Italiji i izvrstan je primjer rimskog nasljeđa grada.

Ostali antički spomenici koje vrijedi istražiti u Veroni uključuju Rimsko kazalište, koje je izgrađeno u 1. stoljeću prije Krista i još uvijek se koristi za predstave i danas, te Scaligerove grobnice, niz pogrebnih spomenika u gotičkom stilu koji datiraju iz 14. stoljeća. Dok lutate ulicama Verone, naići ćete i na brojne druge drevne građevine, poput Arco dei Gavi, slavoluka koji je izgrađen u 1. stoljeće nove ere.

Kulturna ekstravaganca u Veroni: glazba i umjetnost 

Jedan od najpoznatijih kulturnih događaja u Veroni je godišnji Operni festival koji se održava u Areni di Verona, antičkom amfiteatru koji datira još iz rimskog doba. Festival privlači ljubitelje glazbe iz cijelog svijeta, s izvedbama nekih od najvećih svjetskih opera poput Aide, Carmen i Nabucco.

Osim Opernog festivala, Verona također ima uspješnu scenu klasične glazbe, s redovitim koncertima i nastupima tijekom cijele godine. Teatro Filarmonico i Teatro Ristori dva su najpopularnija mjesta za nastupe klasične glazbe u gradu.

Ljubitelji umjetnosti također će pronaći mnogo toga što će cijeniti u Veroni, s nekoliko muzeja i umjetničkih galerija svjetske klase, kao što su Castelvecchio Museum i Museo di Arte Moderna e Contemporanea (MAMC). Ovi muzeji čuvaju impresivnu zbirku umjetničkih djela nekih od najslavnijih talijanskih umjetnika, uključujući Tiziana, Veronesea i Tintoretta.

Istraživanje prekrasnog krajolika Verone

Verona ima krajolik koji karakteriziraju valoviti brežuljci, vinogradi i šarmantna ruralna sela koja su savršen bijeg od gradske vreve. Jedno od najpopularnijih odredišta je vinska regija Valpolicella, koja se nalazi samo nekoliko minuta vožnje od Verone. Ovdje možete razgledati lokalne vinograde, kušati poznata vina regije i upoznati se s procesom proizvodnje vina. Regija je poznata po proizvodnji bogatih crnih vina punog tijela, kao što su Amarone, Valpolicella Ripasso i Recioto.

Zanimljivo odredište je i regionalni park Lessinia, koji se nalazi u planinama Lessinia, samo nekoliko minuta vožnje od Verone. Park karakteriziraju valovita brda, bujno zelenilo i prekrasan pogled na okolne doline. Park posjetiteljima nudi nekoliko pješačkih staza, od laganih šetnji do izazovnih staza. Staze vas vode kroz guste šume, stjenoviti teren i neobična mala sela koja kao da su zamrznuta u vremenu. Turisti također mogu istražiti obližnji grad Soave, koji je poznat po svom srednjovjekovnom dvorcu i dobro očuvanoj povijesnoj jezgri. Soave je također poznat po proizvodnji jednog od najpoznatijih talijanskih bijelih vina, Soave Classico, koje se proizvodi od grožđa Garganega.