Prirodne ljepote koje je moguće pronaći samo u Slatini

Slatina je grad u Republici Hrvatskoj koji administrativno pripada Virovitičko-podravskoj županiji, a sam grad čini čak 15 manjih naselja. U njima ukupno živi oko 13 i pol tisuća stanovnika.

Ako ste vi, vaši suputnici ili pak vaš horoskop odlučili da je jako bitno za vas da napunite baterije u lijepoj prirodi, Slatina će ponuditi sve što možete poželjeti. Pomalo zaboravljen grad kada je riječ o turističkim destinacijama, ali definitivno će vas dočekati raširenih ruku i ponuditi vam ono najbolje što jedan domaćin može ponuditi gostu.

Mamutovac Sequoia

Možda i najprepoznatljiviji simbol grada Slatine je mamutovac Sequoia. Ovo stoljetno drvo, čiji je službeni i puni naziv Sequoiadendron giganteum iz porodice Taxodiacea, prema raznim pretpostavkama u Slatini je zasadila dobro nam poznata plemićka obitelj Pejačević. Ona je na slatinskim veleposjedima bila glavna u periodu od 1750. do 1841. godine. Od trenutka kada je zasađena, sekvoja je narasla impresivnih 33 metra, a opseg joj je oko 4 metra. 29. ožujka 1967. godine, ova je sekvoja uvrštena i na popis zaštićenih prirodnih vrijednosti Republike Hrvatske.

Izletište Bunarić

S obronaka Papuka, prema ravnici se, ovisno o godišnjem dobu, spuštaju mnogobrojni izvori vode koji se ulijevaju u nešto veće potoke i kanale odakle nastavljaju svoj tok prema rijeci Dravi. Stanovnici Slatine samo jedan su od tih izvora iskoristili za svoje potrebe, a on nosi ime Bunarić. Također, prostor oko izvora je već duži niz godina jedno od omiljenih izletišta Slatinčana, ali i posjetitelja ovog grada. Tijekom cijele godine iz Bunarića izvire čista izvorska voda, a uz izvor se nalazi velika površina pogodna za sportske aktivnosti, izlete, roštiljade i razne oblike proslava.

Jezero Javorica

Javorica je još jedna od prirodnih ljepota Slatine, a jedan dio uređenog korita potoka Javorice prolazi i kroz sami grad. Jezero Javorica je trebalo biti odlično sportsko i rekreacijsko mjesto koje je trebalo sadržavati kupalište, tuševe, terase, staze i puno privlačnih sadržaja, što se nažalost nije ostvarilo. Ipak, postepeno se dodaju novi sadržaji i sasvim je izvjesno da bi ova lokacija privlačila još veći broj posjetitelja iz godine u godinu kada bi sve ideje oko jezera zaživjele.

Vidikovac

Vidikovac je jedan od mnogobrojnih slatinskih brežuljaka, ali daleko najpoznatiji po tome što pruža predivan pogled na grad, vinograde, Papuk, šume, Podravsku magistralu, okolna sela, Dravu i susjednu Mađarsku. Riječ je o pogledima na sve četiri strane svijeta koji jednostavno svakoga ostavljaju bez daha. Na Vidikovcu postoji i obnovljena zgrada koja danas služi kao odlično mjesto za održavanje različitih kulturnih, zabavnih i sportskih sadržaja.

Popišanac

Popišanac je jedan od mnogobrojnih vrhova Papuka koji se nalazi oko šest kilometara od Slatine. Ovaj vrh poprilično smiješnog nadimka, jer službeno ime mu je Mokro brdo, predivna je kombinacija crnogorične šume, proplanaka i izletišta. Nekoć se na njegovoj lokaciji nalazio poznati restoran, a danas je Popišanac izuzetno atraktivna lokacija biciklistima, trkačima i raznim sportskim rekreativcima koji ga žele “osvojiti”. Na putu prema samom vrhu Popišanca, njegove posjetitelje čekaju različiti nagibi i zavojite ceste, a oni koji do vrha uspiju doći uživat će u predivnom pogledu na ranije spomenuto jezero Javoricu, biljnom i životinjskom svijetu i raznim ostalim prirodnim ljepotama.