Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Slavonija i Baranja

Vinkovci – znamenitosti nekadašnjeg željezničkog središta

Vinkovci su grad na istoku Republike Hrvatske koji se smjestio između rijeka Save i Dunava, a na rijeci Bosut. Nalaze se u Vukovarsko-srijemskoj županiji, 20-ak kilometara od sjedišta te županije – Vukovara. Vinkovci broje oko 35 tisuća stanovnika, a slove za jedan od najdulje neprekidno naseljenih gradova u čitavoj Europi. Kroz svoju povijest, ovaj grad je bio vrlo važno europsko željezničko čvorište, a kroz Vinkovce je tako godišnje vlakovima znalo prolaziti i po 18 milijuna ljudi. Danas je ipak ta brojka znatno manja.

Vinkovci vjerojatno nikad neće turistima biti privlačni kao neki od hrvatskih gradova na jadranskoj obali, ali i dalje mogu turistički svojim posjetiteljima ponuditi puno toga. Broj znamenitosti Vinkovaca zapravo je na jednoj zavidnoj razini, a mi ćemo pokušati istaknuti neke od njih.

Barokna jezgra Vinkovaca

Vinkovci su barokni grad, u to nema sumnje. Središnji trg tako je klasični primjer baroknog urbanizma i njegova kulturno-povijesna vrijednost je neprocjenjiva. Trg nosi ime po banu Josipu Šokčeviću, a krasi ga i predivni park iz 1868. godine u kojem se nalazi spomenik Svetog Trojstva. Također, na toj lokaciji nalazi se i župna crkva svetog Euzebija i Poliona koja je izgrađena 1777. godine. U staroj je baroknoj jezgri moguće naići na još neke od znamenitosti od kojih se ističu i spomen ploča skladatelju hrvatske himne Josipu Runjaninu te Gradski muzej Vinkovci.

Gradski muzej Vinkovci

Gradski muzej Vinkovci osnovan je 7. studenog 1946., a neke od prvih stvari koje je sadržavao bile su razne zbirke Mate Medvedovića, Matije Klajna i Benka Horvata. U današnju zgradu muzej se preselio 1950. godine, a koristio je samo prvi kat. Danas u muzeju djeluju razni odjeli, a neki od njih su: arheološki, etnološki, povijesni, galerijski, dok je prirodoslovno-šumarski odjel ugašen u 2007. godini.

Crkva svetog Ilije na Meraji

Gotička crkva svetog Ilije na Meraji morala je biti izgrađena provalom Tatara u 14. stoljeću jer se u drugoj polovici 13. stoljeća u Mađarskoj počeo koristiti gotički stil. U sastavu crkve nalazi se i groblje koje je u funkciji bilo od 11. pa sve do 18. stoljeća. Ova je crkva kroz svoju povijest bila pod raznim vlastima, ali u potpunosti je preživjela do danas. Neki od podataka iz 1729. godine govore kako je neko vrijeme na glavnom oltaru bila slika svetog Vinka koja je kasnije preseljena u novu crkvu. Danas je crkva svetog Ilije jedan iznimno vrijedan dio spomeničke baštine Vinkovaca i turisti je iz godine u godinu rado posjećuju kako bi osjetili taj dio povijesti.

Arheološki park Sopot

Da su Vinkovci jedno od arheoloških središta Republike Hrvatske govori i Arheološki park Sopot. Ovaj je park povezan s gradom jednom stazom namijenjenom za pješake i bicikliste koja je duga oko 3 kilometra. Lokacija parka je uz izletište Sopot, a u njemu se nalazi šest kućica koje su nekada građene u močvarama, najčešće uz razne potoke. Ove kućice tako su izgrađene uz rijeku Bosut. Ove kuće, popularno poznate i kao “sopotske kućice”, renovirane su sukladno s nalazima s tog područja. Nalazišta poput ovog i drugi razni povijesni objekti i znamenitosti i više su nego dobar razlog i svojevrsna pozivnica svima da barem jednom posjete ovaj lijepi grad i uvjere se u njegovu bogatu i zanimljivu povijest.

Izvor fotografija:

Možda će vas zanimati

Svijet

Jamajka je zemlja koja je već desetljećima na top listi turističkih destinacija. Otok na kojem imate priliku uživati u prirodnim ljepotama kao što su...

Svijet

Ako većinu ljudi upitate koja je njihova omiljena destinacija rijetko tko će vam odgovoriti da je to Grenland. Ali razlog za to ne leži...

Svijet

Tanzanija je najveća zemlja u istočnoj Africi poznata po svojim prirodnim ljepotama. Zemlja ima bogatu povijest, s prvim stanovnicima koji su se pojavili prije...

Svijet

Madagaskar je država koja se ne može usporediti s niti jednom drugom državom na čitavom svijetu s obzirom na njenu divljinu, krajolike te etničku...