Vinkovci i 5 znamenitosti nekadašnjeg željezničkog središta

Vinkovci, prekrasan barokni gradić u Hrvatskoj

Vinkovci su grad na istoku Republike Hrvatske koji se smjestio između rijeka Save i Dunava, a na rijeci Bosut. Nalaze se u Vukovarsko-srijemskoj županiji, 20-ak kilometara od sjedišta te županije – Vukovara. Vinkovci broje oko 35 tisuća stanovnika, a slove za jedan od najdulje neprekidno naseljenih gradova u čitavoj Europi. Kroz svoju povijest, ovaj grad je bio vrlo važno europsko željezničko čvorište, a kroz Vinkovce je tako godišnje vlakovima znalo prolaziti i po 18 milijuna ljudi. Danas je ipak ta brojka znatno manja.

Vinkovci vjerojatno nikad neće turistima biti privlačni kao neki od hrvatskih gradova na jadranskoj obali, ali i dalje mogu turistički svojim posjetiteljima ponuditi puno toga. Broj znamenitosti Vinkovaca zapravo je na jednoj zavidnoj razini, a mi ćemo pokušati istaknuti neke od njih.

1. Barokna jezgra Vinkovaca

Vinkovci su barokni grad, u to nema sumnje. Središnji trg tako je klasični primjer baroknog urbanizma i njegova kulturno-povijesna vrijednost je neprocjenjiva. Trg nosi ime po banu Josipu Šokčeviću, a krasi ga i predivni park iz 1868. godine u kojem se nalazi spomenik Svetog Trojstva. Također, na toj lokaciji nalazi se i župna crkva svetog Euzebija i Poliona koja je izgrađena 1777. godine. U staroj je baroknoj jezgri moguće naići na još neke od znamenitosti od kojih se ističu i spomen ploča skladatelju hrvatske himne Josipu Runjaninu te Gradski muzej Vinkovci.

Vinkovci i barokna jezgra
Barokna jezgra Vinkovaca očarava svojom arhitekturom i povijesnim ambijentom, pružajući posjetiteljima jedinstveni uvid u bogato kulturno naslijeđe grada.

2. Gradski muzej Vinkovci

Gradski muzej Vinkovci osnovan je 7. studenog 1946., a neke od prvih stvari koje je sadržavao bile su razne zbirke Mate Medvedovića, Matije Klajna i Benka Horvata. U današnju zgradu muzej se preselio 1950. godine, a koristio je samo prvi kat. Danas u muzeju djeluju razni odjeli, a neki od njih su: arheološki, etnološki, povijesni, galerijski, dok je prirodoslovno-šumarski odjel ugašen u 2007. godini.

3. Crkva svetog Ilije na Meraji

Gotička crkva svetog Ilije na Meraji morala je biti izgrađena provalom Tatara u 14. stoljeću jer se u drugoj polovici 13. stoljeća u Mađarskoj počeo koristiti gotički stil. U sastavu crkve nalazi se i groblje koje je u funkciji bilo od 11. pa sve do 18. stoljeća. Ova je crkva kroz svoju povijest bila pod raznim vlastima, ali u potpunosti je preživjela do danas. Neki od podataka iz 1729. godine govore kako je neko vrijeme na glavnom oltaru bila slika svetog Vinka koja je kasnije preseljena u novu crkvu. Danas je crkva svetog Ilije jedan iznimno vrijedan dio spomeničke baštine Vinkovaca i turisti je iz godine u godinu rado posjećuju kako bi osjetili taj dio povijesti.

4. Arheološki park Sopot

Da su Vinkovci jedno od arheoloških središta Republike Hrvatske govori i Arheološki park Sopot. Ovaj je park povezan s gradom jednom stazom namijenjenom za pješake i bicikliste koja je duga oko 3 kilometra. Lokacija parka je uz izletište Sopot, a u njemu se nalazi šest kućica koje su nekada građene u močvarama, najčešće uz razne potoke. Ove kućice tako su izgrađene uz rijeku Bosut. Ove kuće, popularno poznate i kao “sopotske kućice”, renovirane su sukladno s nalazima s tog područja. Nalazišta poput ovog i drugi razni povijesni objekti i znamenitosti i više su nego dobar razlog i svojevrsna pozivnica svima da barem jednom posjete ovaj lijepi grad i uvjere se u njegovu bogatu i zanimljivu povijest.

Vinkovci imaju i arheološko nalazište iz neolitika
Arheološki park Sopot, poznat po svojim karakterističnim sopotskim kućicama, nudi jedinstven uvid u prapovijesno doba i kulturu ovog područja.

5. Turistička ponuda i smještaj u Vinkovcima

Vinkovci, grad bogate povijesti i kulturnog nasljeđa, posjetiteljima nudi raznoliku turističku ponudu. Pored razgledavanja znamenitosti, posjetitelji mogu uživati i u brojnim manifestacijama koje grad organizira tijekom cijele godine. Posebno su poznati Vinkovački jeseni, festival koji slavi folklor i tradiciju ovog kraja. Pored kulturnog sadržaja, Vinkovci su okruženi prirodnim ljepotama kao što su rijeka Bosut i brojni parkovi, što pruža mogućnosti za šetnje i odmor u prirodi.

Vinkovci dišu zelenilo
Brojni parkovi u Vinkovcima pružaju posjetiteljima oazu mira i prirodne ljepote, idealne za opuštanje i uživanje u zelenilu.

Kada je riječ o smještaju, Vinkovci smještaj nude kroz različite opcije koje mogu zadovoljiti potrebe i želje različitih tipova posjetitelja. Od hotela visoke kategorije do ugodnih obiteljskih pansiona, svatko može pronaći idealno mjesto za boravak. Hoteli u Vinkovcima su moderno opremljeni i pružaju visoku razinu usluge, dok privatni smještaji i apartmani nude više intimnosti i mogućnost boljeg upoznavanja lokalnog života. Bez obzira na vrstu smještaja, gostoljubivost domaćina i toplina kojom zrače Vinkovci čine svaki boravak posebnim i nezaboravnim.