Osijek – znamenitosti Grada na Dravi

Osijek je grad istočne Hrvatske, najveći grad u Slavoniji te industrijsko, upravno, akademsko, sudsko i kulturno središte Osječko-baranjske županije. Može se reći da je Osijek najzeleniji hrvatski grad jer se u njemu nalazi čak 17 predivno zelenih parkova.

Znamenitosti grada su glavni razlog zbog kojeg je Osijek odlično i vrlo posjećeno turističko središte pa stoga vrijedi nabrojati neke najznačajnije koje iz godine u godinu privuku velik broj znatiželjnih posjetitelja i turista u Grad na Dravi.

Gradske zidine i Vodena vrata

Početkom 18. stoljeća u Osijeku je započeta gradnja zidina oko osječke tvrđave. Zidine su građene u nepravilnom obliku, a najviše podsjećaju na zvijezdu. Kada su zidine dovršene oko 1722. godine, tvrđava u Osijeku, još poznata i kao Tvrđa, je postala jedna od najmodernijih vojnih utvrda u srednjoj Europi. Zidine su bile izgrađene u baroknom stilu, a kroz njih se moglo proći na samo četiri mjesta. Nažalost, početkom 20. stoljeća došlo je do odluke da se zidine moraju srušiti pa danas nije ostalo puno od njih. Očuvan je tek mali dio zidina koji gleda na rijeku Dravu sa svojim prolazom još poznatim i kao Vodena vrata.

Vojarna

Tvrđa je sama po sebi jedna velika znamenitost Osijeka, no sadrži razne pojedinačne znamenitosti kao što je i renesansno-barokna zgrada General-vojarne. Izgrađena je 1726. godine i nalazi se na samom Trgu svetog Trojstva. Kao što i ime građevine kaže, izgrađena je za potrebe carske vojne uprave u istočnoj Hrvatskoj, a po nalogu austro-ugarskog vojskovođe Eugena Savojskog. Od 1975. godine, stara vojarna služi kao rektorat Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera. Ova građevina zbog svoje veličanstvenosti dobila je čast naći se na novčanici od 200 hrvatskih kuna.

Crkva svetog Mihaela Arkanđela

Kada je Osijek krajem 17. stoljeća oslobođen od turske vlasti, mnoge su se džamije počele pretvarati u katoličke crkve. Jedna od njih tako je i župna crkva svetog Mihovila Arkanđela. Riječ je o baroknoj crkvi koju su gradili isusovački redovnici u periodu od 1725. do 1748. godine. Karakteriziraju je dva tornja visoka 47 metara koji se izdižu visoko iznad panorame Tvrđe. Svakog petka u 11 sati, zvona na crkvi zvone i podsjećaju na dan oslobođenja od Turaka. Bilo je to 29. rujna 1687. godine. Upravo slika koja se nalazi na glavnom oltaru crkve prikazuje taj važan povijesni događaj.

Trg Svetog Trojstva

I dalje ostajemo u Tvrđi. Ovaj put je riječ o glavnom trgu koji nosi ime Trg Svetog Trojstva. Njime dominira veliki barokni kip Svetog Trojstva koji je izgrađen 1729. godine. Riječ je o zavjetnom kipu Osječana Bogu kako se kuga koja je poharala grad nikad više ne bi vratila. Sam kip je jedan od najljepših baroknih spomenika u cijeloj Hrvatskoj, a slični kipovi još postoje diljem Slavonije i Baranje. Od važnijih ustanova na ovom trgu se može naći Muzej Slavonije sa svojim arheološkim odjelom te Glazbena škola Franje Kuhača. Trg krasi i prekrasno, prastaro stablo ginka koje je sačuvano kao ostatak nekadašnjeg velikog parka.

Europska avenija

Osijek je poznat po secesiji, stilu koji je bio poprilično njegovan u Austro-ugarskoj. U Europskoj aveniji je tako moguće naići na neke od predivnih gradskih palača koje su građene na kraju 19. i početku 20. stoljeća u stilu takozvane bečke secesije. Vjerojatno najpoznatija od njih je Sudbena palača. Najposjećenija kuća u Europskoj aveniji definitivno je ona u kojoj se smjestio Muzej likovnih umjetnosti koja obiluje umjetničkim slikama i skulpturama.

Osječka katedrala

1894. godine je započela gradnja kon-katedrale Đakovačke biskupije koja je ime posvetila svetim Petru i Pavlu. Građena je po inicijativi biskupa Josipa Jurja Strossmayera, a Osječani ovu građevinu jednostavno oslovljavaju katedralom. Krasi ju čak 90 metara visoki zvonik koji je po svojoj visini danas drugi u Hrvatskoj. Crkva je građena u neo-gotičkom stilu, a nadaleko je prepoznatljiva po svojoj crvenoj fasadnoj opeci. U njemačkom gradu Kölnu nalazi se novija crkva Srca Isusova koja je građena po uzoru na upravo ovu katedralu.

Dvorac Pejačević

Grofovi Pejačević imali su posjede diljem cijele Hrvatske, a na području Slavonije posjedovali su tri velika dvorca. Među njima nalazi se i ovaj osječki koji se smjestio u poznatoj četvrti Retfali. Dvorac je izgrađen na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće u barokno-klasicističkom stilu. Danas je dvorac u vlasništvu Hrvatske provincije Marijinih sestara čudotvorne medaljice pa se tako u većem dijelu dvorca nalazi njihov samostan.

Žalosna kapelica

Nedaleko od Tvrđe smjestio se trgovačko-kulturni centar Eurodom. Riječ je o staklenom neboderu koji je visok 61 metar. Pred Eurodoma nalazi se Žalosna kapelica. Ta je kapelica manja barokna građevina iz 1780. godine, a najpoznatija je po legendi koja kaže kako je ovdje osuđen na smrt jedan mladić jer je priznao krađu koju nije počinio, a sve kako bi zaštitio svoju djevojku. Legenda je poznata kao “legenda o osječkom Romeu i Juliji”.

Kina Urania i Europa

U središtu Gornjeg grada, razdvojene parkom, nalaze se dvije kino dvorane. Kino Urania iz 1912. godine te Kino Europa iz 1939. godine. Kino Urania je jedno od najljepših ostvarenja secesijske arhitekture i nije bila riječ samo o kinu, već se ovdje smjestila i masonska loža “Budnost” pa je tako zgrada puna simbolike koja upućuje na masonstvo. Kino Europa se i danas ponekad koristi za projekcije i razna kulturna događanja.

Županijska ulica

U Županijskoj ulici nalaze se dvije važne osječke institucije – zgrada županijske skupštine i zgrada Hrvatskog narodnog kazališta. Zgrada županijske skupštine još je poznata i kao Županijska palača, a izgrađena je u klasicističkom stilu 1842. godine, dok je zgrada Hrvatskog narodnog kazališta izgrađena u venecijansko-maurskom stilu 1866. godine. Prilikom šetnje ovom znamenitom ulicom moguće je pronaći zalutalu topovsku kuglu koja je vjerojatno negdje sredinom 19. stoljeća iz Tvrđe ispucana greškom te se zaustavila u podnožju zida Županijske palače.