Acin salaš – tradicionalno šokačko imanje u Tordincima

Tordinci su općina koja se nalazi u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Općina broji nešto više od oko 2 tisuće stanovnika i pravo je mjesto za osjetiti dašak tradicionalnosti ovih prostora.

Povijest Tordinaca

Tordinci se po prvi puta u povijesti spominju u nekim od sačuvanih dokumenata još iz 1269. godine, a ljudi na ovim prostorima bili su svojevrsni kraljevi podanici pa su tako svake godine po jednom morali slati dio svog prihoda u Budim, a on je išao direktno na kraljev dvor. Prva zabilježena građevina koja je izgrađena na prostoru današnjih Tordinaca bila je crkva koja datira još iz 1305. godine. Tada se radilo o poprilično velikom selu, a to je vidljivo iz količine poreza koji je prikupljen u 14. stoljeću i plaćen crkvi.

1520. godine, Turci su zauzeli grad Vukovar, a pod njihovu vlast je tada palo i selo Tordinci. Za tog perioda je u Tordincima osnovana kalvinska župa jer je bio veliki utjecaj kalvinskih propovjednika koji su stanovništvo poticali na ostavljanje katoličke crkve. Katolički svećenik Šimun Matković uspio je svojim zalaganjem početkom 17. stoljeća vratiti značajni broj obitelji katoličkoj crkvi, a kada su krajem istog stoljeća Turci protjerani s ovih prostora, velika većina stanovnika Tordinaca vratila se katoličkoj crkvi.

Ovo je selo i općina pretrpjelo tešku štetu u Domovinskom ratu, a prvi napad na njih desio se 6. lipnja 1991. godine. Kulminacija ratnih razaranja desila se 25. listopada 1991. godine agresijom na selo. Od kraja Domovinskog rata pa do danas osjete se tragovi tih nemilih događaja, ali sada selo predstavlja jedno središte mira i tradicije koje rado posjećuju brojni turisti.

Acin salaš

Acin salaš glavna je atrakcija Tordinaca. Riječ je o jednom šokačkom imanju koje jednostavno odiše tradicijom i starinskim načinom života. Gospodarski objekti Acinog salaša izgrađeni su po uzoru na nekadašnje stanove. U sklopu istih tako se nalaze: čardaci, ambari, svinjci, konjska štala, ovčarnik, đeram i pušnice. Za pripremu jela tu su i stare krušne peći.

Svi koji se odluče posjetiti Acin salaš mogu se i okušati u nekim od tradicionalnih aktivnosti ovih prostora kao što su svinjokolja, pečenje rakije i slično. U samom salašu gosti mogu objedovati u restoranu koji prima do 70 ljudi, a na svojoj terasi ta brojka ide i do 250 ljudi. Kao što ste mogli i pretpostaviti, hrana se sprema također na tradicionalni način i pruža jedno sasvim drukčije gastronomsko iskustvo. To iskustvo upotpunit će lokalna vina i rakija šljivovica. Naravno, onaj tko želi može popiti i nešto osvježavajuće i bezalkoholno. Kada je već riječ o gastronomiji Tordinaca, vrijedi izdvojiti i neka jela iz prebogate ponude Acinog salaša. Najpoznatiji specijaliteti su: masni kruh, čvarnjače, kiflice, švargl, krvavica, čvarci, kobasica, kulen, šunka i slanina od domaće crne slavonske svinje, šokačka kokošja juha, juha od rajčice, kisela čorba ,čobanac, fiš paprikaš i još mnogo toga.

U Acinom salašu neće se samo dobro jesti i piti, već postoje i druge privlačne aktivnosti i zanimljivosti. Na imanju se tako nalaze i tereni za razne sportove kao što su primjerice tenis, nogomet, odbojka ili boćanje. Uz to, posjetiocima se pruža mogućnost jahanja konja ili vožnje fijakerom i starinskim kolima.

U slobodno vrijeme moguće je jednostavno i prošetati samim imanjem i uživati u predivnoj prirodi. Na imanju se tako mogu susresti i razne domaće životinje kao: kokoši, guske, patke, svinje itd. Odsjesti se može u bungalovima koji su prelijepo uređeni na starinski način.

Zaključak

Godišnji odmor ili izlet ne mora uvijek biti na nekoj morskoj lokaciji na plaži i uz more, a Acin salaš ne samo da to dokazuje, već je i garancija da će svi koji se odluče skoknuti do Tordinaca uživati maksimalno. Naglasak je prvenstveno na opuštenoj šokačkoj atmosferi uz tamburice i pregršt dobre hrane, a kao što svi znamo, izreka koja kaže da ljubav ide kroz želudac poprilično je točna.