Slavonski Brod – znamenitosti i lokacije koje se moraju posjetiti

Slavonski Brod je grad u Republici Hrvatskoj koji je ujedno i  industrijsko, kulturno, upravno, sudsko i financijsko središte Brodsko-posavske županije. Po broju stanovnika kojih je oko 59 tisuća po popisu iz 2011. godine te po svojoj površini, Slavonski Brod je odmah iza Osijeka na području cijele Slavonije. Ujedno je i šesti po veličini u cijeloj Hrvatskoj. Jedan je od rijetkih gradova koji se mogu pohvaliti da su osvojili nagradu najljepšeg grada u Republici Hrvatskoj po izboru Hrvatske turističke zajednice. Nagradu su osvojili za 2009. godinu.

Iako nije riječ o primorskom gradu, Slavonski Brod može se pohvaliti značajnim brojem posjeta tijekom cijele godine, ponajviše zbog nekih od svojih znamenitosti koje pričaju priču o povijesti grada koja je vrlo zanimljiva.

Tvrđava Brod

Tvrđava Brod izuzetno je velika tvrđava koja spada među najveće građevine tog tipa, ne samo u Hrvatskoj već i u cijeloj Europi. Definitivno je najveći spomenik kontinentalne Hrvatske, a zbog svojih dimenzija često je uspoređivana i s Dioklecijanovom palačom, iako nažalost ne uživa jednaku popularnost kao splitska znamenitost. Tvrđava Brod građena je u vremenskom periodu od 1715. do 1780. godine i oduvijek je imala veliku važnost kao pogranična tvrđava na rijeci Savi. U samom središtu tvrđave nalazi se kapelica svete Ane.

Crkva Presvetog Trojstva i franjevački samostan

1694. godine je sagrađen franjevački samostan od drva, a u njemu su živjeli redovnici. On je dobro očuvan čak i danas te čini jednu od istaknutijih baroknih građevina u Slavoniji. Uz samostan se nalazi i crkva Presvetog Trojstva s tri para bočnih kapela, niski zvonik uz sjevernu stranu svetišta te četverokrilni jednokatni samostan smješten uz južnu stranu crkve. Najstariji dokaz o djelovanju franjevaca na ovom prostoru datira još prije same izgradnje samostana. U pisanom dokumentu iz 1623. godine govori se o njihovom djelovanju u župi Brod iz samostana u Velikoj. Samostan i crkva svakako su vrijedni povijesni spomenici koji zaslužuju posjet svih koji se nalaze u blizini.

Trg Ivane Brlić-Mažuranić

Trg nosi ime po slavnoj hrvatskoj spisateljici Ivani Brlić-Mažuranić, ali je među stanovnicima Slavonskog Broda još je poznat i pod jednostavnim imenom “Korzo”. Trg koji je ujedno i površinom najveći u cijeloj Hrvatskoj krasi niz raznih palača među kojima se nalazi i palača obitelji Brlić. Osim imena, Ivani Brlić-Mažuranić na trgu je posvećen i kip. Od ostalih znamenitosti tu su još likovno-umjetnički salon Becić te brončane ploče posvećene nekim od velikih hrvatskih sportaša iz ovog kraja koji su ponosno branili hrvatski dres. Riječ je o Veniju Losertu, Ivici Oliću, Mariju Mandžukiću i Ivanu Rakitiću.

Šetnica uz Savu

Šetnica uz Savu jedna je od najljepših hrvatskih šetnica uz neku rijeku. Duga je oko 2 i pol kilometra i prostire se od ušća rijeke Mrsunje u Savu do gradskih bazena. Kada se gradilo dodatnih 600 metara šetnice, na jednoj od lokacija otkriveni su arheološki ostatci koji govore o povijesti ovog prostora. Sama šetnica je ukrašena raznim grafitima, a uz nju se nalazi i kip Potjeha koji je još jedna svojevrsna posveta Ivani Brlić-Mažuranić budući da je Potjeh lik iz njezinog djela “Kako je Potjeh tražio istinu”.

Crkva svetog Antuna Padovanskog 

Možda i najljepša crkva u Slavonskom Brodu posvećena je svetom Antunu i smještena je u naselju Podvinje koje je na obroncima Dilj gore. Uz crkvu se smjestio i kip svetog Antuna te park. Velik broj vjernika svake godine 13. lipnja, na dan svetog Antuna Padovanskog posjećuje ovu crkvu i Slavonski Brod općenito kako bi uživali u kirvajskoj proslavi u gradu.