Bilje – malo predgrađe Kopačkog rita

Općina Bilje smještena je u Osječko-baranjskoj županiji, samo par kilometara udaljena od Osijeka pa tako i rijeke Drave. S osam naselja i osam tisuća stanovnika jedna je od manjih općina, ali jednako važna za kulturu Baranje i turizam toga područja.

Najveće naselje u općini jest Bilje, koje ima znatno više stanovnika nego ostalih 7 naselja. U ovoj općini prebivaju najviše Hrvati, ali s vrlo velikom populacijom Mađara.

Većina turista posjećuje Bilje zbog toga što s nalazi blizu Osijeka, ali i blizu parka prirode Kopački rit. Ova usputna lokacija ima mnogo toga za ponuditi za sve posjetitelje, i odlična je lokacija za sve koji žele provesti kvalitetno vrijeme u prirodi.

Dvorac Eugena Savoyskog

Ovaj dvorac je udaljen deset kilometara od Osijeka te datira iz 18. stoljeća, kada ga je sagradio vojskovođa Karl Eugen od Croya, kod nas poznat kao Eugen Savojski. On je na prostoru Baranje izgradio četiri dvorca među kojima se jedan nalazi u Bilju.

Vojskovođa je ovaj dvorac koristio manje nego druge, dolazio je samo ljeti i u vrijeme lova pa je dvorac više služio za odmor nego za stanovanje.

Arhitekt ovog dvorca je i dalje nepoznat, premda se nagađa da je riječ o Johannu Lucasu Hildebrantu, koji je izgradio bečki dvorac Belvedere te često radio s Eugenom Savojskim.

Ovaj dvorac ima poneke renesansne značajke, ponajviše zbog opkopa. U dvorac se ulazi mostom preko Grabišta. Ono što je iznimno zanimljivo jest da je u sklopu ovoga dvorca izgrađena i dvorska kapela koja je posvećena Majci Božjoj te je ta kapelica nosila ulogu župne kapele neko vrijeme.

Danas je dvorac, kao i njegov perivoj u dosta lošem stanju. U podrumskom prostoru uređena je galerija „Eugen Savojski“, koja je bila dosta velika atrakcija za ljubitelje povijesti.

Jednom godišnje, u svibnju, ovaj dvorac se vraća u prošlost te se organizira kostimirana predstava u kojoj posjetitelji mogu uživati u plesovima i viteškim igrama koje uključuju streličarstvo i naravno mačevanje, sve kako bi s bolje upoznali s bogatom povijesti ovog prostora.

Ovaj događaj ima i izvrsnu gastronomsku ponudu, što privlači mnoge turiste koji žele probati tradicionalna jela poput fiš-paprikaša, ribljeg perkelta i još mnogo toga. 

Stepska livada

Na području Bilja nalaze se jedini ostatci nekadašnje stepske livade u Hrvatskoj. Ova livada će vas uistinu ostaviti bez daha. U njoj možete naći obilje narcisa i drugog cvijeća – na livadi se nalazi 140 biljnih vrsta, i neke od tih vrsta su vrlo rijetke kao na primjer mađarski divokozjak ili crnkasta sasa. Ova livada je zbog svoje vrijednosti proglašena spomenikom prirode.

Kopački rit

Nedaleko od Bilja nalazi se i park prirode Kopački rit, poplavno područje rijeke Dunava i jedno od najvećih močvarnih područja Europe. Kopački rit je jedno od najvećih blaga europskih nacionalnih parkova zbog bogatstva njegove flore i faune.

Dio parka zaštićeno je zbog toga što je stanište ptica močvarica i važno ornitološko područje. Dobri hidrološki i morfološki uvjeti oduvijek su bili povoljni za razvoj flore i faune što čini ovaj ekosustav iznimno važnim zbog svoje raznolikosti. Osim što je odličan primjer evolucije te nastanka močvara također je i odličan prostor za uživanje u prirodi koja je jedinstvena za to područje.

Dvorac u Tikvešu

Tikveški dvorac, također znan i kao Titov dvor kompleks je objekata s glavnim dvorcem te se nalazi na području kopačkog rita, sjeveroistočno od Bilja.

Dvorac je izgrađen u 19. stoljeću u stilu romantičarskog historicizma te se oko njega nalazi šetnica i perivoj koji povezuju dvorac s lovačkom vilom. Habsburgovci su izgradili ovaj dvorac zbog lova, jer su primijetili koliko je područje povoljno za to. Habsburgovci su držali dvorac do 1918., nakon čega je on bio rezidencija Josipa Broza Tita, koji je s drugim političarima išao u lov. Danas je ovaj dvorac Europski centar za okoliš.

Crkva Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije

Ova crkva datira iz 1775. i ima status zaštićenog spomenika kulture zbog toga što je bila granatirana te opljačkana u Domovinskom ratu. Tada je također sakristija bila zapaljena, umjetnine su bile ukradene te je crkva bila znatno oštećena.

Biljsko jezero

Ovo je jezero tijekom ljeta savršeno za obiteljsko okupljanje i za sve one koji uživaju u ribolovu. Jezero je podijeljeno na dva dijela koja su povezana mostom. Na jednom dijelu voda je bogata štukama, divljim šaranima, amurima, patuljastim somićima i sličnim ribama. Na drugoj strani se pak mogu naći veliki somovi, koji su dobar izazov ribarima koji se bave ovime kao rekreacijom.

Ribe ulovljene u jezeru imate priliku probati na mnogim manifestacijama koje se održavaju u mjestu, osobito na Ribarskim danima.

Ribarski dani u Kopačevu

Nekada je u Kopačevom živjelo preko dvjesto ribara, i zbog toga je ovo područje iznimno orijentirano na riblje proizvode, pa tako i kuhinju. Upravo zbog toga se svake godine u rujnu organiziraju ovi Ribarski dani na kojima se serviraju brojni specijaliteti posluženi s kvalitetnim baranjskim vinom.

Ako ste ljubitelj riječne ribe i želite iskušati baranjske specijalitete posjetite Ribarske dane i uživajte u programu.

Rekreacija u Bilju

Tijekom cijele godine, ova općina nudi mnoge aktivnosti kojima se mogu baviti ljubitelji sporta, ali i oni koji samo žele uhvatiti nešto svježeg zraka. Tijekom sezone mogu se okušati u branju gljiva, kojih ima napretek.

Kod Stare Drave turisti se mogu okušati u jahanju, u jednom od konjičkih klubova. Za ljubitelje konja pripremljene su i vožnje konjskom zapregom. Posjetiteljima se nudi ovo iskustvo vožnje u starinskim kolima po baranjskim selima. Ovo je jedna od najpopularnijih atrakcija jer turisti obožavaju vožnju kao u staro doba.

Biljsko jezero naravno nudi različite vodene sportove, od kojih je veslanje najpopularnije. Moguće je učlaniti se u veslački klub, koji nudi i plovidbe raznim kanuima i kajacima.

Naravno, na ovome se jezeru možete baviti i ribolovom. To nije jedino područje povoljno za ribolov, dobro je otići i do Tikveša ili Zlatne Grede, kako biste uživali u čarima Dunava.

Za bicikliste je pak napravljena staza od Osijeka do Bilja te se njome mogu upoznati s ljepotama Baranje. Biciklisti vole biciklirati ovim krajem jer je priroda očuvana, a staze su ipak malo zahtjevnije.