Bedekovčina – dom jedne od najstarijih hrvatskih plemićkih loza

Smještena u srcu Zagorja, Bedekovčina jest općina i naselje u blizini Zaboka, koje se nalazi tik uz prugu koja povezuje Zagreb i Varaždin. Bedekovčina se nalazi u dolini rijeke Krapine te se sastoji od petnaest malih naselja, koje zajedno broje nešto više od osam tisuća stanovnika.

U ovome području gospodarstvo se najčešće bazira na graditeljstvu ili nekoj vrsti keramičke industrije i industrije građevinskih materijala zbog pozicije grada koji je pri pruzi.

Utjecaj obitelji Bedeković

Bedekovčina je jedan od najstarijih gradova Krapine te su njen razvoj omogućile brojne plemićke obitelji, od kojih je najvažnija i jedna od najstarijih plemićka obitelj Bedeković Komorski. Ova obitelj gradila je mnoge dvorce, vjerske objekte, perivoje, parkove i imala krucijalnu ulogu u razvoju spomenutog naselja.

Utjecaj ove obitelji kao pokretača kulture i gospodarstva vidljiva je i u samom imenu naselja, nazvanom po obitelji Bedeković.

Bajeri – uživajte u kupanju

Bedekovčanska jezera, često zvana Bajeri, najpoznatija su prirodna ljepota ovoga kraja te privlače mnoge turiste radi ribolova, ali i kupališnog turizma. Ova prekrasna jezera bogata su raznim vrstama riba te zbog toga privlače ljubitelje ribolova kako bi se bavili ovim rekreacijskim sportom.

Jezero je okruženo prekrasnim šetnicama, zelenilom i netaknutom prirodom, ribičkim kućama u kojima se možete odmoriti i opustiti i pravo je mjesto za sve koji vole odmor u prirodi.

Osim što se u jezerima može loviti i kupati, ona su jako važna zbog manifestacija koje se održavaju uz njih. Samo neke od tih manifestacija su sajam u kojemu poljoprivrednici i obrtnici iz svih krajeva dolaze i izlažu svoje radove, izložba zagorskih vina gdje se degustiraju najbolja vina okolice te glazbeni festivali “Ljeto na Bajerima” i “Igrajte nam muzikaši”.

Dvorac Bedeković – Vranyczany

Utjecaj obitelji Bedeković seže duboko u srž povijesti kraja te su oni razlog zašto ova općina posjeduje čak tri dvorca, od kojih su dva nazvana po spomenutoj obitelji. Dvorac Bedeković – Vranyczany, znan i kao dvorac Gornja Bedekovčina jedna je od tih utvrda posvećenih obitelji.

Dvorac je građen u baroknom stilu, pravokutnog tlocrta na jednom katu. Sam dvorac uzdignut je od tla, pa iako je napravljen sa samo jednim katom doima se višim. Napravljen je sa simetrično raspoređenim sobama i dvoranom pozicioniranom kao središte dvorca.

Sjeverni ulaz u ovaj dvorac ukrašen je grbom obitelji Bedeković te također kronogramom koji datira iz 1750. godine.

Kurija Bedeković

Drugi dvorac, također povezan s obitelji Bedeković jest Kurija Bedeković, bolje znana kao Dvorac Donja Bedekovčina. Dvorac je smješten na padini povrh rijeke Krapine te se oko njega nalazi perivoj. Dvorac je građen za obitelj Bedeković kako bi ga mogli koristiti kao stambenu građevinu.

Ovaj dvorac je također jednokatni, ima pravokutan tlocrt te datira iz 1780. godine. Tlocrt ove kurije također je pravilan, kao i prijašnje spomenutog dvorca. Prostorije su uređene češkim te bačvastim svodovima, zavojitim stubištima i sličnim.

Danas je ova kurija obnovljena i moguće ju je razgledati.

Župna crkva sv. Barbare

Udaljena oko 4 km od centra Bedekovčine, crkva je okružena mnoštvom zelenila i mirnom prirodom. Prije crkve na ovome mjestu se nalazila mala kapela sa slikom sv. Barbare iz 17. stoljeća, ali se kasnije podigla zidana kapela. Jak potres u 18. stoljeću sasvim je uništio zazidanu kapelu, i ona je zadnji put izgrađena od 1776. do 1778. kao barokna crkva koju mi danas znamo.

Najistaknutije značajke ove crkve su definitivno propovjedaonica i glavni oltar koji su kiparska djela koje je izgradio Jožef Holzinger iz Maribora. Glavni oltar ima sliku svete Barbare, dok se na bočnim stranama vide kipovi svete Lucije i svete Margarete. Propovjedaonica pak pokazuje prizore Novog Zavjeta, a iznad nje nalaze se slike Boga sa zemljom i anđelima pored njega.

Pučka škola Komor

Na sjevernoj strani trga, odmah ispod crkve Sv. Barbare, nalazi se zgrada u kojoj je bila pučka škola Komor. Izgrađena je 1845. uz pomoć zagrebačke nadbiskupije i župljana koji su bili radna snaga ovog pothvata.

Škola sastavljena je od prizemlja, kata i podruma, te je nekada čak imala i krušnu peć. Danas Bedekovčani još uvijek nisu našli ulogu ovoj kuriji.

Dvorac u Poznanovcu

Smješten u naselju Poznanovec, koji se također nalazi u općini Bedekovčina, nalazi se još jedan dvorac. Treći dvorac.

On je sagrađen krajem 18. i početkom 19. stoljeća te ga je izgradila obitelj Sermage te kasnije preuzela obitelj Ritter, koja je najviše uložila u sam dvorac.

Obitelj Ritter uredila je perivoj dvorca te čak podigla par zgrada u okolici, kako bi vodila gospodarstvo. U njihovom posjedu su bile mnoge zgrade i zemljišta kukuruzom, žitom, čak su imali i staje, voćnjake, vrtove i ribnjake.

Ova obitelj ubijena je za vrijeme Drugog svjetskog rata, a njihov dvorac koji je prije rata bio iznimno dobro očuvan, biva uništen. Nažalost, on je imao različite uloge tijekom godina, te se danas nalazi u dosta lošem stanju. 

Župna Crkva sv. Ladislava Orehovica

Sagrađena 1853., ova crkva smjestila se pokraj ceste prema Zadravcu, blizu kurije župnog dvora, ispod stare pučke škole.

Crkva je iznutra lijepo uređena, s pruskim svodovima, osvijetljenim prozorima i mnogim kipovima umjetnika Jakova Bizjaka. Ono što je iznimno posebno u ovoj crkvi jest Oltarna slika koja predstavlja Bezgrješno začeće te se nalazi na lijevoj strani oltara. Ta slika najstarija je u crkvi, čak iz sredine 18. stoljeća. U crkvi se također nalaze i slike Jelke Wolkensperg Struppija i Ignaza Schonbrunnera.

Susret riječi, Igrajte nam mužikaši i druge manifestacije

Bedekovčina je uvijek bila uključena u sve događaje Hrvatskog zagorja te sama organizira dobar dio. Susret riječi je jedna od tih manifestacija. Naime, taj događaj jedna je od najstarijih književnih manifestacija. Danas, stanovnici Bedekovčine koriste ovaj događaj kako bi cijenili umjetnost i razgovarali o važnim temama.

Održava se okrugli stol gdje ljudi, posebice mladi, raspravljaju o čitanju, književnosti i ostalim temama te se svake godine održavaju i natječaji gdje se novi talenti pokušaju izboriti kako bi pobijedili.

Također, već pedeset godina se održava festival Igrajte nam muzikaši, koji je iznimno popularan. Ovim festivalom njeguju se zagorski običaji i zagorske popevke te se promoviraju ljepote tog kraja. Na festivalu, ljudi se zabavljaju, uživaju u piću i jelu te slušaju razne soliste i sastave te zagorske narodne pjesme.